Ulje jojobe: Kako zlato Inka može koristiti i Vama?

Upoznajte mnoge čari čudotvornog ulja jojobe!

Prirodna ulja kao glavni sastojci u kozmetici zasigurno su zabljesnula i stigla na velika vrata. Ulja za lice, ulja za kosu, ulja za tijelo, all-in-one ulja - ima ih svugdje. Ali kako ih dešifrirati i između njih odabrati pravo? Iako postoji obilje nevjerojatnih ulja, imamo jedno za koje Vam sa sigurnošću možemo reći da će na Vašoj koži i kosi učiniti čuda - ulje jojobe! Možda ste se već i sami uvjerili u to da je ulje jojobe heroj sam za sebe, a možda ste čuli za ovaj snažni sastojak nekih od vaših proizvoda. U koju god skupinu pripadali, nastavite čitati jer imamo sve detalje o ovoj superzvijezdi, uključujući što je, gdje, kako i kada ga koristiti te još mnogo toga.

 

Što ulje jojobe ustvari jest?

Ulje Jojobe Za Zdravu I  Lijepu Kozu I Kosu

Učeći o bogatom svijetu biljnih i eteričnih ulja, čini se kao da svaki narod ima svoje "zlato" - argan se posebno cijeni u Maroku, shea maslac u Africi, a zlato Inka bila je jojoba. 

Jojoba ili Simmondsia chinensis je grm otporan na sušu porijeklom iz južne Arizone, Kalifornije i Meksika te samoniklo raste u pustinjskim predjelima. Više od 10 godina rasta potrebno je da ova biljka dosegne svoju zrelost. Plodovi nastaju samo na ženskim stabljikama, a hladnim prešanjem dobiva se vosak blijedozlatne boje. Iako je njegovo istaknuće u proizvodima za uljepšavanje relativno nedavna pojava, ulje jojobe koristi se stoljećima - pripadnici raznih američkih naroda koristili su ga još u 14. stoljeću zbog ljekovitih svojstava za rane. Inke su jojobu koristili za njegu kože u isušenoj pustinjskoj klimi, kod upalnih procesa te kod liječenja ogrebotina. Njihovo znanje preuzeli su kasnije španjolski misionari, a danas se jojoba koristi u raznim kozmetičkim pripravcima za ublažavanje i sprječavanje kožnih problema širokog spektra, za njegu kose te zato što ima bogata ljekovita svojstva. Ulje jojobe također se koristi za tretiranje akni, ali i za smanjivanje produkcije sebuma. Ulje jojobe izrazito štiti kožu jer održava njezinu vlažnost i omekšava je. Vosak je poseban u odnosu na druga biljna ulja upravo zbog svog sastava koji je sličan ljudskom sebumu. Kako se savršeno podudara sa sastavom kože, ulje jojobe odlično djeluje za sprječavanje nastanka bora i izuzetno je djelotvoran za njegu suhe kože. 

 

Kako se dobiva i koji su ključni sastojci ulja jojobe?

Indijska tradicija ovu biljku naziva Hohowi, koja se prvenstveno koristi zbog sjemena ove biljke. U strogom smislu riječi, ulje jojobe tehnički nije ulje, već više vosak. Teško je probavljiv, pa se rijetko koristi u prehrani, ali se njegova ljekovita svojstva brzo otkrivaju kada se nanose kao mast. Biljka jojobe raste kao stablo koje se grana u grm. Zimzelena je biljka, a stablo joj ne naraste više od 4-5 metara. U prosjeku, kada se sadi, trebaju tri godine da cvjetaju.

Sjemenke Za Ulje Jojobe

Sjeme koje se koristi za ulje jojobe proizvodi ženska biljka koju oprašuje muški dio biljke. Same sjemenke nalikuju sjemenkama kave, iako nisu uvijek istog pravilnog oblika. Štoviše, sjeme je daleko veće od sjemena kave. Ulje koje daju sjemenke jojobe u osnovi je polinezasićeni vosak koji je na sobnoj temperaturi tekući. Ne razgrađuje se lako, što je sjajna vijest, jer ga zbog tog svojstva možete lako pohraniti i čuvati.

U svom prirodnom obliku ulje jojobe je svijetlo zlatne boje, dok je u prerađenom obliku potpuno prozirno. Nema miris, a po strukturi je sličan prirodnim uljima ljudskog tijela, odnosno sebumu, što jamči da će koža na njega bolje reagirati. Potpuno je siguran za upotrebu jer ne sadrži toksine, a ima i antikomedogena i antibakterijska svojstva. Djeluje kao prirodni antioksidans i štiti kosu i kožu od vanjskih infekcija. Također se ne smatra alergenom, pa ne postoji opasnost od alergija, ako ste im skloni.

Iako ga svi nazivaju uljem, a nastavit ćemo i mi kako bi stvari bile jednostavnije i razumljivije, činjenica da je ulje jojobe zapravo vosak velik je dio onoga što ga čini tako jedinstvenim. Esteri voska glavna su komponenta ljudskog sebuma, što znači da ulje jojobe oponaša prirodni sebum, odnosno zaduženo je za nastanak i zadržavanje vlage u koži, bez da se dogodi začepljivanje pora ili nastanak (ili pogoršanje) akni. Dakle, ulje jojobe najbliže je prirodnom ulju Vaše kože! To je također razlog zašto može pomoći uravnotežiti proizvodnju ulja, a uz to Vam pružiti lagan osjećaj bez masnoće. Drugi razlog koji govori u prilog činjenici ovo ulje u stvari nije ulje čime pogoduje Vašim potrebama je taj što je vosak, odnosno ulje jojobe stabilnije i ima duži vijek trajanja od većine ulja. To u kombinaciji sa činjenicom da se tako lijepo poklapa s većinom ostalih sastojaka i ne čudi što se ulje jojobe može naći u širokom spektru proizvoda za njegu kože, njegu kose i šminku. Čak i zrnca jojobe koja su popularna (i puno ekološki prihvatljivija alternativa sintetičkim mikro zrncima) kao sastojak za piling, potječu od ulja jojobe.

Što se tiče kemijskog sastava ulja jojobe, bit će Vam drago čuti da je bogato svim hranjivim sastojcima koje Vaša koža i kosa trebaju kako bi njihov sjaj i ljepota bili na najvećoj mogućoj razini. Neki od sastojaka koji su važni za vašu njegu i koji se mogu naći u ulju jojobe su: vitamin E, kompleks vitamina B, cinkov jod, bakar, krom, masne kiseline (eruka, gadoleinska i oleinska kiselina), selen itd.

 

Ulje jojobe pruža mnoge koristi za Vaše lice i tijelo! 

Bez obzira u kojem obliku ili formuli dolazi, dugačak popis koristi koje ulje jojobe pruža Vašoj koži, ostaje isti.

  • Pomoć za održavanje vlažnosti kože: Ulje jojobe izvrstan je tretman za sve tipove kože jer je njezin zadatak hidratacija kože na prirodan način. Nakon što ukloni prljavštinu i višak sebuma, ulje jojobe ostavlja zaštitni sloj koji prodire u kožu i hidratizira je iznutra. Na taj način sprječava se isušivanje kože, a istovremeno se pruža zaštita od mogućih oštećenja koja kasnije pridonose za stvaranje ožiljaka i bora. Kao što je slučaj s drugim uljima, ulje jojobe sjajno je za ublažavanje, omekšavanje i zaglađivanje Vašeg tena, a kada se kombinira s okluzivnim sastojcima, kao što je pčelinji vosak, također pomaže u zaštiti kožne barijere, smanjujući transepidermalni gubitak vode vlage. Suha koža jednako je ranjiva kao i masna, samo na malo drugačije načine. Na suhoj koži teže se skupljaju bakterije, ali lakše je nadražiti vanjske promjene (vjetar, hladan zrak, oborine, sunce itd.), zbog čega je takvoj koži potrebno pružiti odgovarajuću njegu. Ulje jojobe ne samo da hidratizira kožu, već je zaduženo i za zadržavanje vode i hidratantnih sastojaka unutar kožeTakođer pogoduje i činjenica da ulje jojobe na kožu djeluje jednako dobro i danju i noću pa zapravo nije važno primjenjujete li je s rutinom jutarnje ili noćne njege.
Ulje Jojobe Protuupalna Svojstva Za Zdravu Kozu
  • Protuupalna svojstva za smirivanje kože: Muče Vas ekcemi, rozaceja ili općenito osjetljiv ten? Ulje jojobe savršen je način za smanjenje crvenila i održavanje mirne i ugodne kože. Uz vitamin E koji se nalazi u ulju, ulje jojobe je i dobar izvor vitamina B-kompleksa. Ovi vitamini, zajedno s protuupalnim učincima, čine ulje jojobe korisnim za zacjeljivanje rana, zbog čega su ga Inke izvorno počele koristiti prije svih tih godina. Sa sigurnošću Vam možemo reći da ulje jojobe djeluje kao prirodni lijek za mnoge kožne bolesti, kao što su ekcemi, psorijaza, strije, ožiljci od akni, ožiljci od ozljeda. I ekcemi i psorijaza manifestiraju se na isti način, kao suhe mrlje na koži koje su upaljene, često dolaze uz svrbež kože i pojačanom osjetljivošću na razne infekcije. Iako se ovi simptomi prvenstveno liječe lijekovima i medicinskim pripravcima, ulje jojobe nameće se kao prikladno prirodno rješenje za ekceme i psorijazu i može ublažiti njihove simptome. Način na koji ovo ulje djeluje oslanja se na prethodno navedena svojstva. U ovom je slučaju presudna i hidratacija, a ulje jojobe posebno je učinkovito jer stvara zaštitni sloj na koži i odbija vanjske nadražujuće sastojke koji pogoršavaju ovo stanje. Osim što se bori protiv upala te protiv mikroba i bakterija koje prijete izvana, ulje jojobe jača i imunološki sustav zahvaljujući brojnim antioksidantima koje sadrži, pomažući tako koži da ojača i bori se protiv potencijalnih prijetnji, kako vanjskih tako i unutarnjih. Ulje jojobe jednako je dobar tretman za osip, kako kod odraslih tako i kod djece. U nekim se slučajevima može koristiti kao mast za bolesti koje nisu strogo povezane s kožom, npr. artritis i reumatizam. Baš kao što pomaže kod spomenutih oštećenja kože, ulje jojobe djeluje i protiv opeklina, pa je prvo što biste trebali uzeti ako izgorite na suncu. Vitamini sadržani u ulju jojobe djeluju na oštećenje kože i potiču njezinu regeneraciju.
  • Liječenje akni: Ako imate problema s aknama, ulje jojobe može biti pravo rješenje za vas. Bez obzira jesu li problem akne u pubertetu ili akne u odrasloj dobi, ulje jojobe djeluje na smirivanje akni i reguliranje proizvodnje sebuma, zbog čega i dolazi do akni. Dakle, ulje jojobe je prirodna pomoć za kožne probleme s kojima se susreće koža sklona aknama. Ulje jojobe je nekomedogeno i ne začepljuje pore, što je nužna karakteristika i kvaliteta proizvoda koji trebate potražiti ako Vam je koža masna, ali ipak želite koristiti ulje. Jojobino ulje protiv akni djeluje dubinski na pročišćavanje kože i smirivanje upala od akni i mitesera. Budući da je tekuće i nema gustu i tešku strukturu poput ostalih ulja, ulje jojobe lako prodire u dublje slojeve kože i razgrađuje komedone i nakupljeni sebum koji uzrokuju začepljenje pora. Korištenjem ulja jojobe pokupljate sve one protuupalne blagodati, kao i moguća antibakterijska svojstva, a oba mogu pomoći za uklanjanje izbijanja prištića i akni. Budući da sadrži antioksidanse, ulje jojobe sjajan je način za smirivanje nadražene kože, a istovremeno joj pruža prirodni štit koji će spriječiti prodiranje novih bakterija u epitel. Štoviše, redovita upotreba ulja jojobe sprječava stvaranje novih prištića i upala. I na kraju, također postoji činjenica da ulje jojobe može uravnotežiti prirodnu proizvodnju ulja na Vašoj koži. Dakle, budući da prekomjerna proizvodnja sebuma često može prouzročiti nastanak akni, pokazalo se da upotreba ulja jojobe olakšava borbu protiv akni.
  • Kontrola proizvodnje sebuma: Ako imate masni tip kože i ne možete je spriječiti da proizvodi previše prirodnih ulja, ulje jojobe može Vam pomoći da napokon kontrolirate količinu sebuma koji Vaša koža lica izlučuje. Masna koža sama po sebi nije problem zbog ulja, već zato što se na nju lako zalijepe prašina i mikrobi, zbog čega se češće javljaju upale i iritacije. Iako ne zvuči kao najsvjetlija ideja da dodate još malo ulja na svoju ionako masnu kožu, u ovom slučaju to će možda biti upravo ono što će riješiti vaš problem. Ulje jojobe zapravo je izvrsna zamjena za prirodna ulja koja koža izlučuje, jer je toliko slična sebumu. Kada koža na sebi već osjeti zaštitni sloj ulja, žlijezdama šalje signal da luče manje masnoće. Na taj način izravno kontrolirate masnoću svoje kože, a redovnom upotrebom ulja jojobe možete naučiti žlijezde da luče manje sebuma, što dugoročno rješava problem masnoće.
  • Antioksidativno djelovanje: Flavonoidi i vitamin E, snažni antioksidans koji brani kožu od oksidativnih oštećenja, sadržani su u ulju jojobe, a upravo oni doprinose čudotvornom djelovanju ulja jojobe - smanjenje znakova starenja. 

 

 

Prednosti ulja jojobe za Vašu kosu

Ulje Jojobe Protiv Ispadanja Kose

Baš kao što pomaže koži, ulje jojobe na različite načine povoljno djeluje i na Vašu kosu. Za početak, učinak ovog ulja na vlasište važan je i za kosu, pa je učinak dvojak - ulje jojobe djeluje i iznutra (kroz epitel, a time i korijen kose) i izvana (sa samom kosom). Evo svih načina na koje ulje jojobe čini Vašu kosu snažnom i sjajnom.

  • Ispadanje kose: Najčešći problem za koji je teško pronaći rješenje kada je riječ o njezi i ljepoti kose, i za žene i za muškarce, jest gubitak kose. Može se pojaviti iz različitih razloga, ali najčešći je slučaj da je korijen dlake začepljen s previše sebuma, nakon čega se, na primjer, javlja perut i seboreja. Sve to pridonosi slabljenju kose zbog čega ona počinje ispadati. Ulje jojobe sprječava ispadanje kose jer utječe na uklanjanje viška sebuma iznutra i poticanje rasta nove kose. Štoviše, ulje jojobe također njeguje kosu jer sadrži važne hranjive sastojke za njezin rast, pridonoseći tako snažnoj kosi koju je teško slomiti, ispucati ili pretrpjeti neku drugu štetu.
  • Umirivanje kose koja se plete i kovrča: Kad kažemo kovrčava, ne mislimo na prirodne i zdrave kovrče. Naprotiv, ovo se odnosi na neželjeno uvijanje i uvijanje kose koje je toliko karakteristično za suhu kosu, posebno kada se nalazi u vlažnom okruženju. Ulje jojobe kosi pruža njegu i djeluje kao prirodni balzam čiji zadatak je hidratacija kose iznutra. Na taj način kosa zadržava sva korisna ulja koja snažni šamponi mogu ukloniti, što ne čisti, već samo dugoročno oštećuje kosu. I ne samo to, ulje jojobe spriječit će da se kosa pretjerano mrsi i plete, što je još jedan način oštećenja kose, pogotovo kada svoju kosu pokušavate razmrsiti na agresivne načine. Da biste iz ovog ulja izvukli maksimum i izbjegli da Vam se kosa previše masti i mrsi, prije pranja kose koristite ulje jojobe. To će Vašu kosu zaštititi od oštećenja i isušivanja, a šampon će već ukloniti višak masnoće.
  • Zaštita od peruti i bolesti vlasišta: Svi ste čuli za perut, seboreju, psorijazu vlasišta ili alopeciju. Dobra vijest je da se ne morate previše brinuti zbog ovih bolesti vlasišta jer ulje jojobe može biti Vaš prirodni melem koji rješava ove probleme. Budući da sadrži korisne hranjive sastojke, ulje jojobe njeguje vlasište te, kao i za kožu tijela i lica, pruža zaštitu od bakterija i mikroba koji uzrokuju razne bolesti vlasišta. Na taj se način potiče obnavljanje vlasišta, bez peruti i oštećenja.

 

La PIEL proizvodi koji su obogaćeni uljem jojobe:

 

La Piel Hydra Babe Hidratantno Mlijeko Za Tijelo Prirodna Kozmetika Lana Jurcevic

 

 

La PIEL Hydra BABE - Bogato i hidratantno mlijeko za tijelo koje sadrži koenzim Q10, hijaluron i 7 hranjiva ulja, od kojih je jedno i ulje jojobe, koji će Vašoj koži pružiti potrebnu njegu i hidrataciju te joj vratiti vlažnost i elastičnost.

 

 

La Piel Coffee Babe Piling Za Tijelo Od Kave Prirodna Kozmetika Lana Jurcevic

 

 

 

 

La PIEL Coffee BABE piling - Kako bi Vam koža bila nevjerojatno mekana, nahranjena, glatka i mirišljava koža, koristite La PIEL Coffee BABE piling. Piling utječe na obnavljanje površinskog sloja kože čime pomaže za urasle dlačice, strije, ožiljke. Regeneracija kože i zaglađivanje kože koja je osjetljiva i suha, još su neke od koristi koje Vam La PIEL Coffee BABE piling pruža. Ulje jojobe koje je jedan od glavnih sastojaka ovog pilinga, iznimno je pogodno kao njega upaljene i nadražene kože.

 

 

La Piel Matcha Babe Piling Za Tijelo Od Zelenog Caja Prirodna Kozmetika Lana Jurcevic

 

 

La PIEL Matcha BABE piling - Piling za tijelo koje sadrži matcha prah (listovi zelenog čaja) i sol, savršen je prijatelj za nevjerojatno mekanu, nahranjenu, glatku i mirišljavu kožu. Matcha BABE piling obnavlja površinski sloj Vaše kože i time pomaže za urasle dlačica, strije i ožiljke.  Regenerira, hrani i zaglađuje suhu i osjetljivu kožu tijela. Kao i Coffee BABE, za njegu upaljene i nadražene kože može Vam pomoći i Matcha BABE piling.

 

La Piel Sugar Babe Piling Za Tijelo Od Secera Prirodna Kozmetika Lana Jurcevic

 

 

La PIEL Sugar BABE piling - Šećerni scrub za tijelo koje sadrži 7 kraljevska ulja i shea maslac, učinit će Vašu kožu nevjerojatno mekanom, nahranjenom, glatkom i mirišljavom. Sugar BABE Vašu kožu njeguje i hidratizira, vraća joj vlažnost i elastičnost, a svojim uljima (uključujući i ulje jojobe) na Vašu kožu djeluje i antioksidativno i protuupalno te potiče zacjeljivanje oštećene kože.

 

 

La Piel Krema Za Jako Suhe Ruke I Stopala Prirodna Kozmetika Lana Jurcevic

 

 

La PIEL krema za ruke i stopalaBogata i hranjiva krema za stopala i ruke, obogaćena sastojcima kao što su ceramidi, lanolin, ulje mrkve, ulje jojobe i ulje avokada dat će Vam savršenu njegu uz pomoć svojih visokokvalitetnih sastojaka. Koži pruža njegu i hidrataciju, potiče zacjeljivanje oštećene kože i idealna je krema za suhu i osjetljivu kožu stopala i ruku.

 

 

 

La Piel Balzam Za Usne Prirodna Kozmetika Lana Jurcevic

 

 

La PIEL "KISS ME" lip balm - "KISS ME" lip balm koji dolazi u 3 različita mirisa (kokos, malina, herbal/citrus) je balzam za usne čija prirodna formula obogaćena vitaminima i hranjivim sastojcima Vaše usne čini zaštićenima, njegovanima i nahranjenima. Ulja ovog lip balma sprječavaju gubitak vlažnosti kože usana i potiču zacjeljivanje već oštećenih usana.


Komentiraj

ZAŠTO ODABRATI La PIEL?

BESPLATNA DOSTAVA I POVRAT

Iskoristite besplatnu dostavu za sve narudžbe iznad 78 KM, kao i besplatan povrat uz garanciju od 90 dana. Ako Vam se proizvod ne sviđa, možete ga vratiti, a mi Vama vraćamo novac.

STRUČNOST I SIGURNOST

Vaša koža nam je najbitnija. Zbog toga koristimo samo najkvalitetnije sastojke koji će dubinski njegovati Vašu kožu tijela i lica.

ODLIČNA ZAJEDNICA

Pridružite se našoj fantastičnoj zajednici tisuća predivnih i njegovanih žena koje svakodnevno koriste La PIEL proizvode