Zašto nastaju bore i kako ih jednostavno smanjiti?

Bore, tanke linije i prvi znakovi starenja problemi su s kojima se koža susreće u sve ranijoj dobi. 

Iako je potpuno prirodan i svima neizbježan proces starenja, uočavanje prve bore na licu za niti jednu ženu nije ugodno iskustvo. Svima je poznato da koža s godinama gubi elastičnost što je bitan korak da se stvore tanke linije i bore, no odakle one zapravo dolaze?

Zbog čega nastaju bore?

Bore su neizbježan dio starenja, ali postoje i mnogi unutarnji i vanjski čimbenici koji mogu ubrzati razvoj i nastanak bora. Bore najčešće nastaju kao posljedica više faktora: 

Bore I Tanke I Fine Linije Starenje Koze
  • STARENJE - Sa starenjem, glatka koža polako nestaje jer je broj tvari koje našu kožu čine glatkom u sve većem padu. Te tvari su zapravo kolagen, elastin i hijaluronska kiselina. Kod mlade kože, pravilan raspored dermalnog tkiva, kolagen i elastin pridonose izgradnji strukture kože čije su glavne karakteristike ujednačeni ten i čvrstoća kože. S vremenom interni proces starenja, koji je upisan u našim genima, i oksidativni stres, čiji uzrok su vanjski čimbenici (primjerice izlaganje suncu), počinju utjecati na izgled kože. Svake godine kolagen u tijelu pada za čak 1% što u kombinaciji sa sve slabijom strukturom dermalnog tkiva uzrokuje gubitak čvrstoće kože i pojavu bora. Starenje također smanjuje sposobnost zadržavanja vlage i stvaranja ulja, što sve doprinosi procesu nastanka bora.
  • KONTRAKCIJE MIŠIĆA LICA - Bore između obrva, kao i bore oko očiju, rezultat su kontrakcija mišića. Nasmijani, namršteni, škiljeći i drugi uobičajeni izrazi lica dovode do toga da ove bore postaju izraženije. Tijekom vremena takve bore, uz dodatnu "pomoć" gravitacije, na licu stvaraju jastučiće i opuštene kapke.
  • SUNČEVA SVJETLOST - Dugotrajno i pretjerano izlaganje suncu oštećuje kožu i na njoj uzrokuje oštećenje kolagena što dovodi do dodatnog slabljenja elastične, oslabljene strukture kože koja će biti podložnija za nastanak bora. Da biste spriječili negativni utjecaj sunca na kožu i odgodili nastanak bora, nastojite izbjegavati izravnu sunčevu svjetlost od 10h do 16h te nanositi SPF kremu za sunčanje svaki dan, čak i zimi kada je oblačno. Ako je koža prilikom izlaganja suncu nezaštićena, UV zrake mogu doprinijeti nastanku bora
  • SUHOĆA KOŽE - Kao posljedica smanjenja funkcije kože, starija koža sve se više isušuje i podložna je problemima kao što su svrbež i hrapavost kože. Uz ostale čimbenike, tome je uzrok i smanjena proizvodnja hijaluronske kiseline koja nastaje u koži.  Hijaluronska kiselina je vezivna tvar koja okružuje stanicu i pruža koži mladenački izgled i zaglađenost. Smanjenje ove prirodne tvari u koži znači poremećaj u strukturi kože koja postaje podložnija stvaranju bora.
  • PUŠENJE - Oksidativni stres potiče i pušenje koje omogućuje slobodnim radikalima oštećenje strukture kože i doprinosi općim znakovima starenja uključujući i bore. Osim toga, nikotin i kemikalije u cigaretama oštećuju kolagen i elastin u koži. To utječe na čvrstoću i elastičnost, a također može uzrokovati i bore. Prijevremeni nastanak bora je još jedan vrlo dobar razlog za prestanak pušenja ili da nikad ni ne počnete. 

Koje su vrste bora?

Osim redovite rutine njege kože, najjače oružje u borbi protiv stvaranja nepoželjnih bora na licu te ublažavanju onih postojećih jest – znanje. Pet je vrsta bora, a svaka od njih uzrokovana je različitim vanjskim i unutarnjim faktorima.

  1. BORE KAO LINIJE ISUŠENOSTI - Kako i samo ime sugerira, uzrok linija isušenosti je manjak vode. Naše tijelo sastoji se od oko 75% vode pa ne čudi što i najmanja promjena u hidrataciji organizma uzrokuje probleme. Bez dovoljno vode, koža se ne može obnavljati niti učinkovito tvoriti nove stanice, a samim time njezina je čvrstoća narušena. Linije i bore na licu uzrokovane isušivanjem najčešće su bore na čelu, a jeste li "žrtva" upravo takvih bora možete provjeriti jednostavnim testom: podignite obrve, gledajte kako linije nastaju i ako se zadrže kada obrve spustite, vrlo je vjerojatno riječ upravo o ovom tipu bora. Najjednostavniji način da bi izbjegli ovakve linije jest – hidratacija. Osim unosa dovoljne količine vode u organizam, birajte proizvode kojima je glavni sastojak hijaluronska kiselina, sastojak koji dermatolozi preporučuju za popunjavanje i hidrataciju kože. 
    Bore Smijalice La Piel Prirodna Kozmetika By Lana Jurcevic
  2. IZRAŽAJNE BORE - Smijeh, žmirkanje, mrštenje… sve ponavljajuće radnje, to jest kontrakcije mišića lica, mogu dovesti do nastanka bora na mjestima gdje se koža nabire – posebice kako starimo. Iako termin "izražajne bore" djeluje izuzetno ozbiljno, to su zapravo "najpozitivnije" bore -  bore smijalice koje se pojavljuju oko očiju i usana. 
  3. BORE STARENJA - S godinama naša koža gubi čvrstoću, kolagen i elastin koji su odgovorni za elastičnost kože proizvode se u manjim količinama zbog čega koža postaje obješena. Bore starenja se ne mogu spriječiti, ali se njihova pojava može usporiti. Takve bore obično se nalaze na čelu, oko očiju i usana, a dobra vijest je da su bore starenja manje vidljive od ostalih tipova bora.
  4. BORE SPAVANJA - Kada se govori o borama svi prvo (a često i jedino) pomisle na one koje se pojavljuju na licu. Bore spavanja obično nastaju na dekolteu - tvore se tanke linije između i iznad obline grudi, ali i na licu ako spavate na trbuhu, glave čvrsto prislonjene o jastuk. Rješenje je – spavajte na leđima.
  5. "DNEVNE" BORE - Gotovo 50% žena smatra da  navečer izgledaju starije nego ujutro kad se probude. I to nije zabluda – radi se o fenomenu zvanom "dnevno starenje kože". Svi vanjski čimbenici kao što su vjetar i hladnoća zimi, sunce ljeti, zagađenje tijekom cijele godine te nezdrave navike poput pušenja, narušavaju ravnotežu epidermisa. Posljedice toga su u mladosti manje vidljive, iz razloga što se koža obnavlja u roku šest sati, dok spavamo. S druge strane, starijoj je koži za isti proces obnove potrebno čak šest puta duže! Jednostavnom računicom dolazi se do zaključka da za temeljitu obnovu „odrasle kože“ jednostavno nema dovoljno sati u danu.

Gdje se bore najčešće pojavljuju?

Bore na licu se uglavnom najprije javljaju na sljedećim područjima:

Bore Na Celu Nedostatak Hidratacije
  • bore na čelu - Na čelu ćete možda primijetiti vodoravne linije i bore između obrva. Počinju kao "mimične bore" i djelomično ih uzrokuju ekspresije lica, a tijekom vremena se produbljuju.
  • bore oko očiju - Bore oko očiju se pojavljuju na vanjskim uglovima očiju kao sitne bore, koje s vremenom postaju sve izraženije. Poznate su kao "bore smijalice", a te se bore najčešće prve primjećuju. Do njih dolazi zato što je deblja koža u tom području sklonija borama od bilo kojeg drugog predjela lica.

  • bore oko usana (nazolabijalne bore) - Od nosa do usta pojavljuju se dublje bore i povezuju ta dva područja. Te su bore poznate kao nazolabijalne bore, a pojava ovih bora može se povezati s gubitkom volumena jer su također znak opuštenosti kože.

Tijekom vremena, zbog starenja se na cijelom licu pojavljuju fine linije. Na njih ne utječe facijalna ekspresija i uvijek su vidljive. Prvo se manifestiraju kao lagano naborani dijelovi kože koji postepeno s godinama prerastaju u izraženije bore, a smanjenje elastičnosti i gustoće pridonosi njihovu nastajanju. Pojavljuju se na svim dijelovima lica, no najzamjetnije su oko i ispod područja očiju.

Koja je prevencija nastanka bora?

Linije koje će Vam prije ili kasnije ukrasiti lice ovisit će o nekoliko čimbenika, uključujući gene i način života. Geni ili učinak gravitacije ne mogu se promijeniti, ali možemo dati sve od sebe da spriječimo oštećenja kože koja bi mogla biti uzrok za rane ili istaknutije bore. Evo nekoliko savjeta kako zaštititi kožu i smanjiti pojavu bora:

  1. Zaštita kože od sunca

  2. Zdrav način života

  3. Duboka hidratacija

  4. Odabir adekvatnih proizvoda za njegu

Zaštitite kožu od sunca!

Već Vam je poznato da je sunce jedan od vodećih uzročnika oštećenja kože, ali svoj život ne možemo provesti živeći pod staklenim zvonom. UV zrake i drugi slobodni radikali poput onečišćenja zraka uzrokuju oksidativni stres u našim tijelima, što zauzvrat može dovesti do bora. Najveće oružje u borbi protiv sunca zasigurno je dobra SPF zaštitna krema. Za sprječavanje i popravljanje svakodnevnih oštećenja kože pomaže i nanositi antioksidativni serum kao što je vitamin C. Ograničite vrijeme provedeno na suncu, posebno u podne, i uvijek nosite zaštitnu odjeću, npr. šešir širokog oboda, košulja s dugim rukavima i sunčane naočale. Također, SPF kremu za sunčanje koristite tijekom cijele godine!

Kad god je moguće, vodite zdrav način života!

Lijepa i blistava koža započinje s načinom na koji se hranimo, ali postoje posebno zdrave namirnice koje Vam mogu pomoći čak i da usporite starenje kože! Neke od takvih namirnica su crvena paprika, papaja, borovnice, brokula, špinat, orašasti plodovi, avokado, batat i sjemenke nara. Konzumacija šećera i alkohola također može ubrzati starenje kože, pa se prepustite umjerenosti. Preskočite i pušenje, što je glavna opasnost za zdravlje i može učiniti da izgledate starije nego što jeste. Vježbanje, odmor i smanjenje stresa, s druge strane, mogu smanjiti, a potencijalno čak i preokrenuti vidljive i nevidljive znakove starenja u godinama.

Odaberite proizvode za njegu s obzirom na stanje Vaše kože!

  • Na Vašoj koži još nema znakova stvaranja bora? Neka Vaš arsenal proizvoda bude jednostavan, a multinamjenski proizvod kojeg Vam preporučujemo je ulje divlje ruže koje služi kao hidratantna krema, posvjetljivač, antioksidans, pojačivač kolagena i još mnogo toga.
  • S godinama osjećate da Vam koža postaje suha? Započnite koristiti hijaluron koji pojačava elastičnost i vlažnost kože. Ovo će biti Vaš novi najbolji prijatelj zbog kojeg će Vam koža biti mladolika i zdrava.
  • Počeli ste osjećati opuštanje kože i primjećujete bore na licu? Retinoidi i vitamin C serum izvrsni su borci protiv bora te smanjuju fine linije i podočnjake. 

Duboka hidratacija

Svakodnevna hidratacija je neophodna bez obzira koja je vrsta i stanje Vaše kože. Kada je koža suha, ona gubi svoju elastičnost i lakše se lomi. Odaberite proizvod koji odgovara Vašem tipu kože i ne uzrokuje iritaciju, a hidratantna krema preporuča se za korištenje nakon čišćenja lica kako bi se vlaga "zaključala" na koži. Hidratantna krema zadržava vodu na koži, što pomaže za prikrivanje tankih linija i bora. 

Kako smanjiti vidljivost bora?

Krema I Serum Protiv Bora Rjesenje Za Bore I Tane I Fine Linije

 Opći odgovor na to pitanje su krema i serum protiv bora, ali ključ za uklanjanje bora su antioksidansi, vitamini, sredstva koja posvjetljuju kožu, kao i oni sastojci koji kožu dobro hidriraju. Precizniji popis sastojaka, od kojih dobra krema i serum protiv bora treba sadržavati barem jedan, izgleda ovako:

  • VITAMIN C - Glavne koristi korištenja vitamina C su proizvodnja kolagena, regeneracija kože i smanjenje upale. Kolagen je izuzetno važan za pomlađeni izgled kože i ublažavanja bora, a vitamin C može biti značajan i ako Vam osim bora problem predstavljaju i akne. Vitamin C osim toga ima antioksidativna svojstva i neutralizira slobodne radikale koji imaju štetan utjecaj na stanice kože i njen izgled. Još jedna prednost ovog vitamina je to što utječe na posvjetljivanje tamnih mrlja. Ako Vam je ovaj znak starenja prioritet za uklanjanje, odlučite se za vitamin C serum.
  • RETINOL  - U posljednje vrijeme izuzetno popularan, retinol (derivat vitamina A) je neophodan sastojak krema i seruma ako stanicama Vaše kože želite pomoći da se regeneriraju. Kada je koža regenerirana, izgleda svježije i mlađe. Retinol je odličan antioksidans, vidno ublažava bore i može odgoditi nastanak bora. Ali s obzirom da retinol može izazvati iritacije, budite pažljivi ako Vam je koža osjetljiva. Također imajte u vidu da retinol može izazvati osjetljivost na sunce pa se serum s retinolom uglavnom preporučuje kao korak večernje njege lice.
  • HIJALURONSKA KISELINA - Ovaj sastojaka ima nadimak “prirodni ovlaživač” jer hidratizira kožu i smanjuje njenu suhoću koja je uobičajen znak starenja. Pritom koža od hijaluronske kiseline neće postati masna, već glatka i oslobođena bora, linija i nepravilnosti. Hijaluron je kao prirodna kiselina posebna zbog svojih molekula koji mogu zadržati 1000 puta više vode od vlastite težine. Serum ili krema s hijaluronskom kiselinom bit će pravi korak da se prirodna vlažnost i elastičnost vrate Vašoj koži. 
  • GLIKOLNA KISELINA - Aktivna tvar koja pripada alfa hidroksi (AHA) kiselinama djeluje dubinski i potiče regeneraciju stanica kože. Rezultati korištenja AHA kiselina su uklanjanje mrtvih stanica kože s površine, ujednačeni ten, smanjene bore i zategnuta koža.
  • CERAMIDI - Ceramidi, molekule masti koje se nalaze u membrani kože, daju koži svjež izgled. Njihov nedostatak dovodi do isušivanja kože i osjećaja zatezanja, a takva koža je sklonija za nastanak bora. Upravo zato su ceramidi, kao spojevi koji održavaju vlažnost, čest i nezaobilazan sastojak  kad su u pitanju kozmetički proizvodi protiv bora.
  • KOENZIM Q10 - Koenzim Q10 spominje se kao faktor pomlađivanja i glavni akter u borbi protiv bora. Kao sastojak kozmetičkih proizvoda, pomaže Vašem tijelu da proizvodi kolagen i elastin, što može smanjiti pojavu finih linija i bora. 


Bore su karta Vašeg života!

Ne suzdržavajte se izražavati radost, sreću ili druge osjećaje. Naše fine linije mogu predstavljati trenutke vrijedne života kao što su nesputani smijeh i osmijeh koji su se protezali preko naših lica. Prihvatite bore onakve kakve jesu - tragovi Vaših godina proživljenih punim plućima i bez žaljenja. Što je ljepše od toga?

 

La PIEL proizvodi koji Vam mogu pomoći smanjiti bore:

Hidratantna i iznimno nutritivna krema za lice

Hidratantna i iznimno nutritivna dnevna i noćna krema za lice, za sve tipove kože. Visokokvalitetna i napredna formula sadrži 6 aktivnih sastojaka: niacinamid, peptide, ceramide, hijaluron, retinol, kolagen koji daju koži lica svježinu i elastičnost, obnavljaju ju, poboljšavaju tonus i teksturu. Kombinacija moćnih sastojaka čini kremu idealnom za održavanje mladolike kože u dvadesetima, a kod zrelije kože ona djeluje kao odličan anti-age. 

Saznajte više 

Krema Za Lice Prirodna Kozmetika La Piel Lana Jurcevic

"Superpower liquid" eksfolirajuća tekućina s AHA glikolnom kiselinom

La PIEL LAB “Superpower liquid” je vrsta tekućeg pilinga koji uklanja mrtve stanice kože, dubinski je pročišćava i priprema za bolju resorpciju ulja i aktivnih komponenti iz proizvoda poput kreme i maske za lice. Formula je bazirana na 5% glikolnoj kiselini i obogaćena s čak 8 biljnih ekstrakata i uljima za potpunu regeneraciju i revitalizaciju kože.

Saznajte više 

Piling Prirodna Kozmetika La Piel Lana Jurcevic

 


Komentiraj

ZAŠTO ODABRATI La PIEL?

BESPLATNA DOSTAVA I POVRAT

Iskoristite besplatnu dostavu za sve narudžbe iznad 78 KM, kao i besplatan povrat uz garanciju od 90 dana. Ako Vam se proizvod ne sviđa, možete ga vratiti, a mi Vama vraćamo novac.

STRUČNOST I SIGURNOST

Vaša koža nam je najbitnija. Zbog toga koristimo samo najkvalitetnije sastojke koji će dubinski njegovati Vašu kožu tijela i lica.

ODLIČNA ZAJEDNICA

Pridružite se našoj fantastičnoj zajednici tisuća predivnih i njegovanih žena koje svakodnevno koriste La PIEL proizvode