Što su antioksidansi i koje koristi imaju za kožu?

Ako želite da Vam koža bude zdrava i blistava, upoznajte zaštitnike ljepote poznate pod imenom antioksidansi. 

Iako ste svjesni da se antioksidansi nalaze u nekim od Vaših omiljenih proizvoda za njegu kože, možda zapravo ne znate što su antioksidansi i kako djeluju na kožu. Ipak, vrijedi se upoznati s ovom zvijezdom svih sastojaka jer antioksidansi mogu učiniti čudotvorne koristi za Vašu kožu.

Što su antioksidansi?

Antioksidansi imaju vrlo važan zadatak - zaštita kože pomoću ograničavanja proizvodnje slobodnih radikala koji su glavni akter za oštećenje kože. Svakodnevnom uporabom antioksidansi mogu utjecati na smanjenje lentigina (mrlje od sunca), pružaju pomoć za smanjenje vidljivih znakova starenja i utječu na smirivanje upale na koži. Neki antioksidansi imaju esencijalne utjecaje na kožu kao što su hidratacija i povećanje zadržavanja vlage što je u konačnici ključ kako bi se koža bez sjaja revitalizirala i vratila sjaj.

Zamislite antioksidanse kao plan osiguranja Vaše kože. Oni Vašoj koži pružaju zaštitu od budućih oštećenja, ali i pomoć za smanjenje već nastalih oštećenja Vaših stanica. Vjerujemo da ne biste vozili automobil bez osiguranja, pa zašto biste svoju kuću napustili bez antioksidansa u njezi kože?

Dakle, antioksidansi su zaštitnici od oštećenja koji pomažu usporiti starenje kože - i zasigurno zaslužuju mjesto u Vašoj rutini njege kože lica. 

Cudotvorna Moc Antioksidansa Lijepa I Mlada Koza

Antioksidansi i slobodni radikali

Ako ste ikada vidjeli kako narezana jabuka posmeđi, svjedočili ste procesu oksidacije koji uzrokuju slobodni radikali. Slobodni radikali su nestabilne molekule koje imaju jedan ili više nesparenih elektrona. Da bi stekli stabilnost, slobodni radikali reagiraju s drugim molekulama, tako što pokreću lančanu reakciju koja uzrokuje oštećenje zdravih stanica.

Osim u metaboličkim reakcijama u našem organizmu, slobodni radikali nastaju i kao posljedica izloženosti štetnim vanjskim i unutarnjim čimbenicima. Koža, površinom najveći organ tijela (njezina površina iznosi oko 2 m2) i prva linija obrane organizma od štetnih čimbenika iz okoliša, snažno je izložena stvaranju slobodnih radikala. Naime, ona na vanjske agresore (kao što su UV zračenje, onečišćenje, zagađenje, dim, razne kemikalije i sl.) djeluje pokretanjem imunosne reakcije u kojoj također mogu nastati reaktivni kisikovi spojevi, odnosno slobodni radikali. 

Jednom kada se u našem organizmu nalazi previše slobodnih radikala, to uzrokuje oksidativni stres ili neravnotežu između proizvodnje slobodnih radikala i sposobnosti tijela da se suprotstavi ili detoksicira njihove štetne učinke.

Slobodni radikali u koži mogu uzrokovati iritacije i oštećenja stanica, a posebno vlakana koja izgrađuju srednji sloj kože (kolagen i elastin), zbog čega dolazi do gubitka čvrste strukture kože, koža gubi elastičnost i prolazi kroz proces preranog starenja

Iako koža, odnosno organizam u cjelini ima niz obrambenih mehanizama koji se bore protiv štetnog djelovanja slobodnih radikala (npr. različiti enzimi u tijelu koji doniraju svoje elektrone slobodnim radikalima, čime oni postaju stabilni prije nego se povežu s nekim strukturalnim elementom stanice), ipak ti mehanizmi ponekad nisu dovoljni da se organizam zaštiti od njihovog štetnog djelovanja. Tada nam u pomoć priskaču antioksidansi. Srećom, mnoga istraživanja su pokazala da uključivanje antioksidansa u Vašu rutinu njege kože može pomoći Vašoj koži u borbi protiv oštećenja slobodnih radikala i oporavku od oksidativnog stresa.

Koje su koristi antioksidansa?

Najjednostavnije rečeno, antioksidansi su molekule koje mogu spriječiti oksidaciju drugih molekula, na način da doniraju jedan ili više elektrona slobodnom radikalu, čime slobodni radikal vode do stabilizacije i sprječavaju pokretanje slijeda kemijskih reakcija (oksidativni stres) koji uzrokuje oštećivanje stanica.

Uloga antioksidansa je trostruka:

  1. onemogućavanje stvaranja novih slobodnih radikala u organizmu
  2. neutralizacija nastalih postojećih slobodnih radikala
  3. popravljanje oštećenja na stanici nastala djelovanjem slobodnih radikala.

Antioksidansi se mogu sintetizirati u našem tijelu (glutation, mokraćna kiselina) ili se u organizam mogu unositi putem prehrane (vitamin C) te kozmetičkih preparata (vitamin E). Usporavanje starenja, snižavanje razine kolesterola, zaštita srca i krvnih žila, smanjenje rizika od nastanka raka, suzbijanje razvoja tumora...samo su neke od koristi koje antioksidansi daju Vašem tijelu.

Kako antioksidansi pomažu koži?

Osim brojnih koristi za tijelo koje su usko povezane sa zdravljem, antioksidansi imaju i mnoga čudotvorna djelovanja u kozmetici, odnosno imaju mnoge koristi za kožu i lice.

Ucinak Antioksidansa Na Smanjenje Znakova Starenja Bore Fine I Tanke Linije
  • BRISANJE ZNAKOVA STAROSTI: Antioksidansi pomažu u ispravljanju znakova starosti. Oksidativni stres razgrađuje kolagen, ometa prirodni proces obnove kože i pokreće upalu - a ovi učinci na koži se vide kao tanke linije, bore, opuštena koža, akne i mrlje na koži. Čišćenjem slobodnih radikala antioksidanti utječu na sprječavanje i ispravljanje ovih vidljivih znakova starenja, nakon čega Vam je rezultat mladoliki izgled lica i sjajna koža. 
  • SPRJEČAVANJE OŠTEĆENJA OD SUNCA: Antioksidansi pomažu u sprječavanju oštećenja od UV zraka i sunca. Po definiciji, svi antioksidansi imaju protuupalna svojstva. Oni "otupljuju" upalni odgovor Vaše kože na štetne zrake sunca, čime imaju ogroman utjecaj na sprječavanje opeklina od sunca. Uz to, zadatak antioksidansa je i pojačana zaštita kože od oštećenja i fotostarenja. 
  • OBNOVA KOŽE: Antioksidansi pomažu koži da se sama popravi. Bilo kakva upala sprječava proces obnove kože. Smanjenje upale prvi je korak koji antioksidansi poduzimaju kako bi obnova stanica kože bila uspješno izvršena. Uz obnovu stanica dolazi i moć antioksidansa - popravak vidljivih oštećenja na koži. Neki antioksidanti, kao što je vitamin C, također utječu na stimuliranje proizvodnje kolagena, što je vitalno za mladolik izgled kože.
  • POSVJETLJIVANJE KOŽE: Antioksidansi pomažu posvijetliti tonus kože. Slobodni radikali i često izlaganje suncu također mogu potaknuti promjene u proizvodnji melanina u našoj koži, uzrokujući tamne mrlje i neravnomjeran ton kože. Smanjenje UV oštećenja od štetnih zraka sunca i sprječavanje abnormalne pigmentacije kože, jedne su od glavnih blagodati kojima se antioksidansi ponose. Neki antioksidansi (opet, poput vitamina C) također djeluju na inhibiciju tirozinaze, enzima koji potiče proizvodnju melanina.

Uloga antioksidansa u kozmetičkim preparatima je dvostruka: sprječavanje nastanka oksidativnog stresa kože koji uzrokuje oštećivanje stanica i prijevremeno starenje kože te čuvanje stabilnosti kozmetičkih preparata. Antioksidansi sprečavaju oksidaciju lipida (biljnih ili mineralnih ulja), mirisa i drugih sirovina koje bi u reakciji s kisikom uzrokovale kvarenje proizvoda.

Koji su najbolji antioksidansi za kožu?

Postoji mnogo različitih vrsta antioksidansa, od kojih su neki jači od drugih. Oni koji se koriste u topikalnim proizvodima za njegu kože mogu zaštititi stanice od UV svjetla, onečišćenja i drugih čimbenika okoliša koji proizvode štetne slobodne radikale. Evo najpopularnijih antioksidansa koji se mogu naći kao sastojak u Vašim proizvodima za njegu kože:

  • VITAMIN C - Omiljeni među dermatolozima, vitamin C jedan je od najviše proučavanih antioksidansa. Kao čistač slobodnih radikala, vitamin C ima brojne blagodati za kožu, kao što su proizvodnja kolagena (čiji rezultat je čvrsta koža) i uklanjanje tamnih mrlja. Vitamin C koristite ujutro kako biste maksimalno iskoristili njegovu sposobnost sprječavanja oštećenja od sunca i hiperpigmentacije - i nakon vitamina C UVIJEK Vam je potrebna SPF zaštitna krema za sunčanje.
Vitamin C Antioksidans Djelovanje Na Kozna Ostecenja Akne Rozaceja  Hiperpigmentacija

 

  • NIACINAMID -  Niacinamid, poznat i kao vitamin B3, snažan je antioksidans koji za zadatak ima poboljšavanje teksture i tonusa kože, smanjenje finih linija i bora, smanjenje hiperpigmentacije te protuupalno djelovanje. Zahvaljujući tome što ima sposobnost smirivanja upale, niacinamid također utječe na sprječavanje nastanka akni, mitesera i prištića. Dodatne koristi korištenja niacinamida su smanjenje crvenila i zaštita barijere kože. Zbog toga se niacinamid često koristi za liječenje problema kože kao što su rozaceja i akne, a s obzirom da ne uzrokuje nikakve štetne reakcije, niacinamid je idealan odabir ako Vam je koža osjetljiva.
  • RESVERATROL - Zahvaljujući tome što ima impresivne sposobnosti protiv starenja, resveratrol je poznat kao "molekula dugovječnosti". Resveratrol je antioksidans koji se uglavnom nalazi u kožici voća poput grožđa i bobičastog voća, služi kao obrambeni oklop biljaka - a sličan reparativni učinak ima i kada se koristi u proizvodima za njegu kože. Resveratrol ima protuupalna, antibakterijska i protugljivična svojstva koja utječu na smirivanje kože, smanjenje starenja kože i održavanje kože bez infekcija. Resveratrol je najbolje koristiti navečer, jer izlaganje UV zračenju može smanjiti njegovu učinkovitost.
  • VITAMIN E - Vitamin E važan je antioksidans potreban za pravilnu funkciju mnogih organa u tijelu, uključujući kožu. Široko je prepoznat po svojoj sposobnosti da utječe na ubrzavanje procesa zacjeljivanja kože. Nije ni čudo što se vitamin E često nalazi kao sastojak brojnih kozmetičkih proizvoda: hidratantna krema, krema i losion za suhu kožu, krema za smanjenje strija. Vitamin E također pomaže stabilizirati druge antioksidanse i poboljšava njihovu učinkovitost, pa se vitamin E i vitamin C ili resveratrol često koriste u kombinaciji.  
  • RETINOL - Ako postoji neki sastojak za kojeg se iznova potvrđuje dokaz da vraća godine zreloj koži, to je retinol. Drugim imenom derivat vitamina A, posebno je učinkovit antioksidans zbog svoje male molekularne strukture, koja mu omogućuje prodor dovoljno duboko u kožu da može učinkovito stimulirati proizvodnju kolagena i ubrzati obnovu stanica. Retinol koji se izdaje bez recepta i oblici vitamina A koji se izdaju na recept (retinoidi poput tretinoina) izvrsno utječu na zaglađivanje finih linija i bora te na poboljšavanje tonusa i diskoloracije kože.
Antioksidansi Koenzim Q10 Retinol Ucinak Na Smanjenje Bora
  • KOENZIM Q10 - Jeste li se ikad zapitali kako ste nekad i nakon neprospavane noći sljedeći dan imali svjež izgled lica bez znakova umora? Zahvaljujući obilnoj zalihi koenzima Q10 ili coQ10 u Vašem tijelu, takve kasne noći nisu uzele danak na Vašoj koži - ali to nažalost ne traje zauvijek. Starenjem se prisutnost koenzima Q10, poznatog i kao ubikinon, u našem tijelu polako smanjuje, što nas čini osjetljivijima na bore i fotostarenje. Istraživanja pokazuju da povećana lokalna primjena ovog antioksidansa pomaže u borbi protiv oštećenja slobodnih radikala i održava stanice kože zdravima. Koža lako apsorbira ovaj hranjivi sastojak i pomaže potaknuti proizvodnju kolagena, što poboljšava elastičnost i teksturu.
  • POLIFENOL - Postoje tisuće vrsta polifenola (resveratrol je jedan) koji se nalaze u voću, povrću, zelenom ili crnom čaju (koji se nazivaju i flavonoidi) i drugim biljnim sredstvima. Polifenoli imaju protuupalno, imunomodulatorno i antioksidativno svojstvo kako bi spriječili UV foto-oštećenja kože. Korištenje i lokalna upotreba sastojaka bogatih polifenolima pomažu poboljšati prirodnu obranu naše kože od oksidacijskog stresa, sprječavaju znakove starenja i popravljaju oštećenja DNA.

 

La PIEL proizvodi obogaćeni antioksidansima:

Nježna pjena za čišćenje lica i skidanje šminke 

Nježna pjena za svakodnevno temeljito čišćenje lica ili skidanje makeup-a bez isušivanja, iritacija i osjećaja zatezanja nakon upotrebe. 8 antioksidativnih biljnih ekstrakata, glicerin i pantenol djeluju kao hidratacijski agensi, sprječavaju gubitak vlage i moguće isušivanje kože. 

Saznajte više 

Pjena Za Lice Prirodna Kozmetika La Piel Lana Jurcevic

 

Izuzetno regenerativna i hranjiva maska za lice

Izrazito regenerativna i hranjiva kremno-glinena maska za lice za sve tipove kože. Mineralne gline kaolin i bentonit uklanjaju nečistoće iz pora, a dodatak biljnih ekstrakata, ulja, glicerina i aktivnih sastojaka (ceramidi, niacinamid, copper peptidi, hijaluronska kiselina, kolagen, pantenol, vitamini (E i F)) čini Vašu kožu nahranjenom, glatkom i zdravom. 

Saznajte više 

Maska Za Lice Prirodna Kozmetika La Piel Lana Jurcevic

Hidratantna i iznimno nutritivna krema za lice

Hidratantna i iznimno nutritivna dnevna i noćna krema za lice, za sve tipove kože. Visokokvalitetna i napredna formula sadrži 6 aktivnih sastojaka: niacinamid, peptide, ceramide, hijaluron, retinol, kolagen koji daju koži lica svježinu i elastičnost, obnavljaju ju, poboljšavaju tonus i teksturu. Kombinacija moćnih sastojaka čini kremu idealnom za održavanje mladolike kože u dvadesetima, a kod zrelije kože ona djeluje kao odličan anti-age. 

Saznajte više 

Krema Za Lice Prirodna Kozmetika La Piel Lana Jurcevic

"Superpower liquid" eksfolirajuća tekućina s AHA glikolnom kiselinom

La PIEL LAB “Superpower liquid” je vrsta tekućeg pilinga koji uklanja mrtve stanice kože, dubinski je pročišćava i priprema za bolju resorpciju ulja i aktivnih komponenti iz proizvoda poput kreme i maske za lice. Formula je bazirana na 5% glikolnoj kiselini i obogaćena s čak 8 biljnih ekstrakata i uljima za potpunu regeneraciju i revitalizaciju kože.

Saznajte više 

Piling Prirodna Kozmetika La Piel Lana Jurcevic

 


Komentiraj

ZAŠTO ODABRATI La PIEL?

BESPLATNA DOSTAVA I POVRAT

Iskoristite besplatnu dostavu za sve narudžbe iznad 78 KM, kao i besplatan povrat uz garanciju od 90 dana. Ako Vam se proizvod ne sviđa, možete ga vratiti, a mi Vama vraćamo novac.

STRUČNOST I SIGURNOST

Vaša koža nam je najbitnija. Zbog toga koristimo samo najkvalitetnije sastojke koji će dubinski njegovati Vašu kožu tijela i lica.

ODLIČNA ZAJEDNICA

Pridružite se našoj fantastičnoj zajednici tisuća predivnih i njegovanih žena koje svakodnevno koriste La PIEL proizvode