Retinol - čudesni sastojak koji s kože briše nedostatke

Sve što ste ikada željeli znati koristima čudesnog sastojka naziva retinol.

Retinol jedan je od najučinkovitijih kozmetičkih sastojaka koji s pravom zaslužuje titulu jedinstvenog beauty sastojka kojeg bi u svoju standardnu rutinu njege kože trebale uključiti sve osobe koje muče razni estetski nedostaci kože: bore, proširene pore, akne, miteseri, mrlje i slično.
Dobro ste pročitali, jedan sastojak koji može uspješno sanirati čitav spektar dermatoloških problema postoji i radi se o vitaminu A, poznatijem pod nazivom retinol. Međutim, s hvalom nerijetko dolaze i dezinformacije pa se tako mnoge žene boje početi koristiti proizvode s retinolom. Trebamo li se uistinu bojati ovog magičnog sastojka koji je promijenio lice kozmetičke industrije i pomaknuo granice djelotvornosti topičkih proizvoda? Koliko ga dugo trebamo primjenjivati i postoji li dobna granica za anti-age njegu, kao i mnoga druga pitanja donosimo Vam u nastavku.

Koja je razlika između retinola, retinoida i retinoične kiseline?

 • Retinoidi - zajednički naziv za sve derivate vitamina A

 • Retinol - kozmetički sastojak mnogih kozmetičkih proizvoda za njegu kože. Za korištenje ovog oblika vitamina A koji je vrlo učinkovit, nije potreban liječnički recept.

 • Retinoična kiselina - agresivniji oblik vitamina  A koji se izdaje na recept. Zbog svojeg oblika i koncentracije retinoična kiselina je iznimno učinkovita, ali i mnogo agresivnija od retinola. Iako omogućava brže rezultate jednako tako ima i veće posljedice, kao što su iritacija i ljuštenje kože.

Zašto je retinol dobar za moju kožu? 

Blistava Koza Uz Pomoc Retinola

 Bilo da je bezreceptni ili na recept, vitamin A u svim svojim oblicima djeluje kao stanični komunikator, što znači da može reći stanici kože da se ponaša i čak izgleda kao normalnija, zdravija i mlađa stanica. Kada je Vaša koža oštećena od sunca, ova je komunikacija iznimno blagotvorna jer suncem oštećena koža stvara nezdrave, abnormalne i nefleksibilne stanice kože.
Retinol je sastojak koji se bori s problemima kao što su bore, neujednačeni ten i prištići. Odluka koji oblik vitamina A upotrijebiti trebala bi biti temeljena na liječničkim preporukama i, u određenoj mjeri, na vlastitim preferencijama. Krema protiv bora koja sadrži retinol ima utjecaj na smanjenje sitnih linija i bora na licu, a naročito u dijelu oko čela i usana, povećava se čvrstoća kože i tonus kože, a događa se i neutralizacija mrlja jer retinol spriječava proizvodnju melanina, omekšava kožu i čini ju prijatnijom na dodir. Upravo kreme sa retinolom ubrzavaju smjenu stanica, otvaraju pore i tako utječu na smanjenje i nestajanje akni, jer se nečistoće i masti neće nakupljati unutar njih.

Je li za mene bolji retinol na recept ili "običan" retinol?

Retinol u svim svojim oblicima, bez recepta ili isključivo na recept, odličan je za sprječavanje i smanjenje znakova starenja. Prilikom odabira oblika retinola kojeg ćete uvrstiti u njegu svoje kože, na umu imajte sljedeće činjenice koje Vam mogu pomoći odrediti koji oblik je najbolji za Vaše potrebe:

 • Retinol na recept ima veću snagu i brže djeluje. S druge strane, kozmetički retinol za početak djelovanja treba duže vremena, ali na duže staze ima jednako djelovanje kao i retinol na recept. 

 • Retinoična kiselina, odnosno retinol na recept, ima veći rizik od stvaranja iritacije na koži, a nekim ljudima iritacija čak nikada ne prestaje i ne mogu ga upotrebljavati. Kozmetički retinol ima daleko niži rizik od izazivanja iritacije, ali budući da se razlaže u koži kako bi postao aktivan, i taj oblik vitamina A također za kožu može biti iritirajuć.

 • Potrebno je eksperimentiranje kako biste vidjeli koja je učestalost nanošenja najbolja za vas. Mnogi otkriju da korištenje retinola 2-3 puta tjedno djeluje odlično, dok ga drugi mogu upotrebljavati svaki dan.


Mogu li koristiti AHA ili BHA kiseline ako koristim retinol?

Uobičajeno neshvaćanje vezano za retinol je da on ljušti kožu. Vitamin A odnosno retinol u bilo kojem od svojih oblika ne čini iste stvari kao i AHA ili BHA kiseline. AHA i BHA kiseline čine eksfolijaciju na površinskim slojevima odumrle kože, popravljajući suncem oštećene ili genetski zadebljale stanice kože. S druge strane, bilo da je u bezreceptnom obliku ili na recept, retinol je stanični komunikator koji govori stanicama kože da stvaraju zdravije, mlađe stanice i može poboljšati proizvodnju novih stanica kože. Retinol nije eksfolijant, ali često dolazi do zabune jer retinol u obje vrste proizvoda – bezreceptnoj i na recept – može izazvati ljuštenje. Zbog ove nuspojave, ljudi pretpostavljaju da on također radi i eksfolijaciju na koži, ali ljuštenje kože nije eksfolijacija. AHA i BHA kiseline pomažu koži da radi ono što bi ona prirodno radila, a nije prirodno vidjeti da se zdrava koža ljušti. Umjesto toga, vidite glatku, obnovljenu površinu kože i zdravi sjaj. Za najbolje anti-age blagodati, idealna je kombinacija eksfolijanta (AHA i BHA kiseline) i proizvoda s vitaminom A/retinolom

Postoji li dobna granica kad se preporuča početi koristiti retinol i anti-age njega?

Retinol Za Smanjivanje I Sprjecavanje Bora

 Dobna granica za primjenu retinola ne postoji. Koriste ga svi, od tinejdžera s problematičnom kožom do najstarijih generacija u smislu anti-age njege i regeneracije kože. Retinol je idealan za osobe s aknama u odrasloj dobi jer odjednom rješava problem akni i prve bore. Iako se preporuča kao proizvod za anti-age njegu koja se povezuje s nešto većim brojem godina, i mlada koža od retinola može profitirati. Vrlo mlade kože znaju imati izražene znakove starenja u smislu bora i gubitka elastičnosti i trebaju krenuti s primjenom retinola za ovu indikaciju već u kasnim 20-im godinama. Za najbolje rezultate, bilo koji oblik vitamina A/retinola treba biti korišten zajedno s ostalim anti-age proizvodima koji sadrže sastojke za pomlađivanje kao što su antioksidansi, sastojci koji popravljaju kožu i različiti stanični komunikatori kao što je niacinamid. Unatoč retinolovu statusu superzvijezde, tretiranje znakova starenja je daleko kompleksnije da bi ih samo jedan sastojak mogao riješiti!

Može li retinol djelovati i na probleme masne kože poput akni, mitesera i proširenih pora?

Cudesni Sastojak Retinol Za Tretiranje Akni

 Retinol se osim za anti-age njegu koristi i za druga stanja kao što su problematična koža kod akni, bilo da su one aktivne, u vidu mitesera ili su vidljive proširene pore bez patoloških zbivanja. Ovaj moćni vitamin zaslužan je za obnovu kože i stanične strukture, smanjivanje proizvodnje sebuma i ublažavanje ožiljaka i pigmentacije. Epidermalna barijera prolazi kroz obnovu čime vitamin A štiti kožu i od budućih problema. Retinol može biti pomoć za smanjenje akni i bubuljica mijenjajući kemiju masnoća na koži i sprečavajući da gusti sebum ostane u porama - ako sebum ne začepljuje pore, bakterije se ne mogu razmnožavati i uzrokovati nepravilnosti. Keratolitičko djelovanje retinol čini idealnim za liječenje kože sklone aknama. Keratolitici djeluju kao eksfolijansi uklanjajući mrtve stanice koje se zadržavaju u začepljenim porama i uzrokuju nepravilnosti. Zahvaljujući svojoj sposobnosti komunikacije sa stanicama retinol poboljšava funkciju i veličinu pora govoreći stanicama kako da se ponašaju. Kao rezultat toga pore su manje i nove bi se nepravilnosti trebale prestati javljati. Nakon preporučene primjene od strane dermatologa kod patoloških stanja, potrebno je minimalno 6 tjedana redovite upotrebe retinola za pravi rezultat, no tada ne treba stati s primjenom jer rezultat nije konačan. Kožu je potrebno održavati vezano za problematiku na razne načine, naročito ako se radi o samom tipu kože koji u svojoj strukturi ima pojačano stvaranje mitesera, proširene pore ili pojačano lučenje žlijezda lojnica. Retinol za takvu kožu ima sebosupresivno djelovanje: smanjuje veličinu lojnice i regulira njezin rad.

Djeluje li retinol na tamne mrlje na koži?

Tamne mrlje na licu, ukoliko su smještene duboko u koži što je vrlo često slučaj, jako se teško rješavaju uz pomoć lokalnih pripravaka za kućnu upotrebu. Retinoična kiselina ubrzano ljušti površinski sloj kože, a bazalni sloj potiče na obnovu što je način kojim se može djelovati na tamne mrlje na koži. Iako je potrebno duže vrijeme da izblijede, retinol ima važnu ulogu za brisanje tamnih mrlja.

Kako koristiti proizvod s retinolom?

Retinol se u njezi kože može pojaviti kao sastojak raznih proizvoda pa tako postoje retinol krema, retinol serum i retinol u kapima, a evo i redoslijeda kako koristiti proizvod s retinolom u sklopu Vaše dnevne rutine u njezi kože:

 • Čišćenje kože, toniranje kože, eksfolijacija AHA ili BHA kiselinom početak je Vaše rutine za njegu kože.

 • Zatim na kožu nanesite proizvod koji sadrži aktivni sastojak retinol.

 • Ako je jedan od koraka Vaše njege i korištenje proizvoda za posvjetljavanje kože, nanesite ga nakon retinola.

 • Nastavite s nanošenjem kreme i/ili seruma, koji također mogu biti nanošeni i na područje oko očiju.

 • Na kraju rutine njege kože obavezna je dobra hidratacija kože.

Još savjeta!

Kako biste pomogli koži da se navikne na snagu retinola, nanesite ga svaki drugi dan, ali uvijek navečer iz razloga što sunčeva svjetlost deaktivira aktivne sastojke. Ako ga Vaša koža podnosi, možete postepeno povećati učestalost nanošenja na jednom dnevno, ali uvijek navečer. Imajte na umu da više nije i bolje, samo je količina retinola veličine graška dovoljna za cijelo Vaše lice!

Retinol Za Zdravu I Mladoliku Kozu

Dobro je za znati!

 • Proizvodi s retinolom mogu se nanositi ispod očiju, ali ne i na kapke ni na područje ispod obrva.
 • Ako koristite neki proizvod kojemu je sastojak benzoil peroksid, imajte na umu da se on ne može koristiti u kombinaciji s retinolom. Iz tog razloga benzoil peroksid koristite ujutro, a retinol navečer. 
 • U redu je koristiti bezreceptni proizvod s retinolom zajedno s retinolom na recept. Koji ćete prvi nanijeti, ovisi o Vama.
 • Trudnice i dojilje ne smiju koristiti retinol!
 • Važna napomena: koji god oblik retinola odabrali, obavezna je dnevna upotreba dobro formulirane zaštitne kreme za sunce sa SPF zaštitinim faktorom 15 ili većim! Čak i najučinkovitiji anti-age sastojci neće djelovati kako biste željeli ako niste dosljedni po pitanju zaštite od sunca. Na kraju, sunčeva oštećenja stvorila su većinu problema zbog kojih koristite anti-age proizvode, tj. kako biste ih popravili!

 

Hidratantna i iznimno nutritivna La PIEL krema za lice obogaćena retinolom

Hidratantna i iznimno nutritivna dnevna i noćna krema za lice, za sve tipove kože. Visokokvalitetna i napredna formula sadrži 6 aktivnih sastojaka: niacinamid, peptide, ceramide, hijaluron, retinol, kolagen koji daju koži lica svježinu i elastičnost, obnavljaju ju, poboljšavaju tonus i teksturu. Kombinacija moćnih sastojaka čini kremu idealnom za održavanje mladolike kože u dvadesetima, a kod zrelije kože ona djeluje kao odličan anti-age. 

Saznajte više 

Krema Za Lice Prirodna Kozmetika La Piel Lana Jurcevic

 


Komentiraj

ZAŠTO ODABRATI La PIEL?

BESPLATNA DOSTAVA I POVRAT

Iskoristite besplatnu dostavu za sve narudžbe iznad 78 KM, kao i besplatan povrat uz garanciju od 90 dana. Ako Vam se proizvod ne sviđa, možete ga vratiti, a mi Vama vraćamo novac.

STRUČNOST I SIGURNOST

Vaša koža nam je najbitnija. Zbog toga koristimo samo najkvalitetnije sastojke koji će dubinski njegovati Vašu kožu tijela i lica.

ODLIČNA ZAJEDNICA

Pridružite se našoj fantastičnoj zajednici tisuća predivnih i njegovanih žena koje svakodnevno koriste La PIEL proizvode