Prednosti nevena i kako koristiti ovu višenamjensku biljku

Službeno je! Neven je cvijet za koji niste ni znali da vam je potreban

Suseni Cvijetovi Nevena La PIEL Lana Jurcevic

Vjerojatno volite cvijeće posađeno u vašem vrtu, smješteno u hladnoj vintage vazi, čak upletenu u kosu - ali jeste li znali da cvijeće može biti jednako nevjerojatno za vašu kožu? Da stvarno. Lijepe biljke sadrže mnoštvo korisnih svojstava koja mogu umiriti, hidratizirati, zategnuti ili zaštititi vašu kožu. Neven može učiniti sve navedeno, plus još neke.

Prvo, što je neven točno?

Zabavna činjenica: Neven je dobio ime po latinskoj riječi kalendae, što znači mladi mjesec ili prvi dan u mjesecu. To je zato što se vjeruje da jarko žuta i narančasta trajnica cvjeta samo prvog u mjesecu. Njegov ekstrakt koji dolazi iz lišća, latica i sjemena tradicionalno se koristi u ayurvedskoj i kineskoj medicini, ali također se koristi u zapadnoj medicini za interno liječenje čira, sprječavanje grčenja mišića, smanjenje groznice i još mnogo toga. Blagodati nevena tu se ne zaustavljaju. Topično, jednako je ljekovito za vašu kožu.

Pa koje su blagodati kože od nevena?

  1. Protuupalno je

Možda zvuči dramatično, ali istina je da je upala korijena puno kožnog zla. Za upale možete kriviti vaše provale, rozaceju, ekceme, osjetljivost, čak i razgradnju kolagena. Sva ova upalna stanja kože mogu imati koristi od umirujućih učinaka nevena.

Protuupalna svojstva zahvaljuju se snažnoj dozi flavonoida, saponina i triterpenoida cvijeta nevena. Oni daju nevenu sposobnost da spriječi oslobađanje histamina u vašem tijelu , što može uzrokovati crvenilo, bol, alergije i upale. A što se tiče liječenja probijanja, nježna priroda nevena znači da vam neće isušiti kožu i sigurna je za upotrebu s ostalim sastojcima protiv akni poput benzoil peroksida i salicilne kiseline.

  1. Stvarno je hidratantno

Vjerojatno ste čuli za njegujuće blagodati prehrane bogate esencijalnim masnim kiselinama. Pa, te iste esencijalne masne kiseline, poput linolne kiseline u ulju ili ekstraktu nevena, također mogu nahraniti vašu kožu izvana. Daju stanicama kože sposobnost apsorpcije hranjivih sastojaka i duljeg zadržavanja vode (izvrsno za one s trajno suhom kožom). Na površini će ovo izgledati kao podatnija, nahranjena, glađa koža.

  1. Može zaštititi vašu kožu od vanjskih agresora

Isti flavonoidi koji nevenu daju sposobnost smirivanja kože, čine je i vrhunskim zaštitnikom. Flavonoidi djeluju kao snažni antioksidans, koji pomaže u zaštiti vaše kože od oštećenja slobodnih radikala. Ako trebate podsjetnik, slobodni radikali su visoko destruktivne molekule koje mogu uništiti vašu kožu. Nestabilni su i u potrazi su za nestalim elektronom. Kada slobodni radikali ukradu elektron iz drugih molekula, to im zauzvrat ostavlja nestabilne.  Antioksidanti, poput flavonoida u ekstraktu nevena, udružuju se sa slobodnim radikalima, u osnovi ih neutralizirajući prije nego što naprave štetu koja dovodi do preranog starenja (povećane fine linije i bore), hiperpigmentacije i tuposti.

Ulje Nevena Prirodna Kozmetika La PIEL Lana Jurcevic

  1. Održava Vašu kožu zdravom

Stotinama godina neven je sastojak za zacjeljivanje rana. U stvari, jedno je istraživanje čak otkrilo da je neven značajno smanjio vrijeme zacjeljivanja ožiljaka na presjeku. Žene liječene nevenovom mašću izvijestile su da su im rezovi manje natečeni i crveni od onih koji su primali standardno bolničko liječenje.

Ljekovita svojstva proizlaze iz sposobnosti nevena da poveća protok krvi i kisika u koži. Ovaj povećani protok krvi u vašoj koži znači više prehrane, što pomaže vašoj koži da radi najzdravije i stoga izgleda najbolje.

  1. Može učvrstiti Vašu kožu

Kratkoročno, njegujuće blagodati nevena pomažu vam da napukne površinu vaše kože i da vam gotovo trenutno zategnutiju i podatniju kožu. Dugoročno, i protuupalno i antioksidativno svojstvo pomažu u zaštiti vaše dragocjene opskrbe kolagenom i elastinom.

  1. Neven kao krema za sunčanje

Učinkovitost nevena kao kreme za sunčanje testirana je in vitro (što znači u petrijevki ili epruveti). Ideja koja stoji iza ove studije je da svojstva nevena kao staničnog pomlađivača mogu vrijediti i kao krema za sunčanje. Na ovom području treba obaviti više istraživanja. Stoga je razborito koristiti odobrenu kremu za sunčanje za UV zaštitu.

  1. Liječi rane

Neven je prvenstveno poznat kao ljekovita biljka zbog svojih umirujućih sposobnosti. Iako je nježna biljka, ljekovito djelovanje izvedeno od latica nevena vrlo je moćno, zbog čega je neizostavni dio ormarića s lijekovima. Korisno je za svako zacjeljivanje rana koje vam trebaju, uključujući ugrize insekata, modrice, žuljeve, posjekotine i herpes na usnama. Lokalna primjena nevena koristi se za održavanje rana čistima i pomoć u rastu novog tkiva. Često se koristi za pomaganje zacjeljivanju rana, onih koje pokazuju znakove osjetljivosti, crvenila ili upale, kako bi se korigirao tijek. 

Ljekovita biljka također je učinkovita u liječenju manjih opeklina, uključujući opekline od sunca. Pomaže u zaštiti od sunca i stoga se može uključiti u   formule za zaštitu od sunca za preventivnu njegu. Krema, mast ili ljekoviti melem od nevena   mogu se primijeniti na rane kako bi se smanjilo oticanje, a njihove antimikrobne komponente, posebno njihova antimikotična sredstva, mogu spriječiti sekundarnu infekciju, što dovodi do bržeg procesa zacjeljivanja.

Cvijet Nevena Prirodna Kozmetika La PIEL Lana Jurcevic

  1. Pomaže u probavnom i imunološkom sustavu

Može sanirati vanjske rane i opekline, ona također smiruje unutarnje rane i opekline poput čira, žgaravice ili sindroma iritabilnog crijeva. Ima zaštitni učinak na želudac koji poboljšava probavu popravljajući zid crijeva dok u međuvremenu ublažava nelagodu.

Vulnerabilnost nevena može se pozvati da izbaci ostatke infekcije uzrokovane prelaznom gripom ili prehladom. Neven je pokazao da jača sposobnost imunološkog sustava da se bori protiv infekcije. To je vjerojatno zbog činjenice da je neven antimikrobni, što znači da usporava ili ubija infekciju kako bi se spriječilo njeno širenje. Njegova antibakterijska svojstva daju mu moć da se bori protiv tog dugotrajnog kašlja ili zagušenja kojih se izgleda ne možete riješiti.

Neka su  istraživanja  utvrdila vezu između zdravlja crijeva i mentalnog zdravlja, uključujući iskustvo depresije. S nevenovom sposobnošću popravljanja i poboljšanja funkcije crijeva, ova bi veza pojačala utjecaj nevena da pozitivno utječe i na moždanu aktivnost.

  1. Usporava razvoj bora

Utvrđeno je i da neven pomaže u usporavanju razvoja bora. Utvrđeno je da antioksidanti i protuupalni spojevi u kalenduli značajno štite od oksidativnog stresa u ljudskim stanicama kože. Oksidativni stres je neravnoteža štetnih atoma i antioksidansa. Oksidativni stres  igra veliku ulogu u procesu starenja, kao i razvoju nekoliko bolesti. Neven joj omogućuje održavanje kože hidratiziranom i zdravom što je čini izvrsnom komponentom za dnevne losione ili  balzam za usne.

Kako uzgojiti neven?

Ako ste zainteresirani za unošenje nevena u svoj život, uvijek možete kupiti suho cvijeće i dobiti sve pogodnosti koje biljka nudi, umanjene za živahne boje živog cvijeća. Ali, ako ste zainteresirani za vrtlarenje, neven je izvrstan dodatak čak i za vrtlare koji nisu početnici.

Neven je biljka koja se lako održava. Nije izbirljiv u vezi s vrstom tla i zahtijeva ograničeno zalijevanje, naravno, uzimajući u obzir godišnje doba. Otporan je na sušu i otporan na mraz. Biljke nevena ne zahtijevaju nikakvu posebnu njegu. Može rasti na suncu ili u sjeni, u vanjskoj žardinjeri ili u posudi u zatvorenom. Toliko opcija!

Jednom kad neven počne cvjetati, berite cvijeće svaka 2-4 dana kako bi cvijeće bilo puno i obilno. Dok berete cvijeće, više će procvjetati. U blagoj klimi neven može biti trajnica (biljka koja živi više od dvije godine). Iako neven može podnijeti lagani mraz, tamo gdje su oštrije zime, neven se obično smatra jednogodišnjim biljkom (biljkom koja ima jednogodišnji životni vijek). Međutim, tamo gdje je jednogodišnjak, sposoban je za samosijanje za sljedeću godinu.

Načini korištenja nevena

  1. Čaj

Jedan od najčešćih načina dobivanja mnogih blagodati koje neven nudi za pripremu čaja. Za to je potrebna nevena u prahu ili suha, koja se zatim potapa u kipuću vodu 10-20 minuta. Ovaj se čaj može koristiti za piće ili za ispiranje usta za liječenje grlobolje ili rana na ustima. Ako je natopljen da bude posebno jak, čaj od nevena može se koristiti i kao ljekoviti topli oblog za infekcije oka.

  1. Ulje nevena

Ulje nevena je uobičajena metoda lokalne medicinske primjene. Izrađuje se infuzijom cvjetova nevena u ugrijano ulje nekoliko tjedana, svakodnevno miješajući. Neka ulja koja treba uzeti u obzir su ulje nosača, maslinovo ulje ili ulje jojobe. Protuupalni i antiseptički spojevi u ulju fantastični su za zacjeljivanje rana i već spomenuta različita stanja kože. Uz to, dobiveno ulje može se koristiti u formulama za glatku primjenu proizvoda poput  krema  za sunčanje kako bi se postigle prirodne zaštitne i ljekovite prednosti biljke.

  1. Krema / mast

Nakon što popijete ulje, možda ćete biti zainteresirani za kuhanje kreme ili masti od nevena za jednostavnu lokalnu primjenu. To se može stvoriti kombiniranjem ulja s dodatnim sastojcima poput pčelinjeg voska, dodatnim esencijalnim uljima.

  1. Ekstrakt nevena

Ekstrakt cvijeta nevena također se može koristiti kao umirujući sastojak u formulama za mnoge proizvode koji se uobičajeno koriste poput  dezodoransa  i  losiona za tijelo. Ovi proizvodi pomažu vam da u svoj dnevni režim unesete ljekovita svojstva nevena.

Postoje li nuspojave?

Ako ste alergični na ambroziju, tratinčice, neven ili cvijeće u obitelji Asteraceae, vjerojatno je najbolje preskočiti jer bi to moglo dovesti do alergijske reakcije. Također važno napomenuti: liječnici preporučuju isključivanje ako ste trudni ili dojite. Unošenje nevena može utjecati na razinu hormona ili čak potaknuti menstruaciju. Ako niste sigurni u bilo što od navedenog, obratite se svom liječniku prije nego što neven uključite u svoju redovnu rutinu.

Ova biljka ima dugogodišnju upotrebu zbog svojih ljekovitih i umirujućih svojstava, što je čini omiljenom kako za formule za njegu kože, tako i za 'uradi sam' entuzijaste. Ako tražite sastojak koji vam može pomoći održati kožu hidratiziranom i zdravom te učiniti niz drugih stvari, neven bi mogao biti za vas.

Ulje Nevena La PIEL Lana Jurcevic


Komentiraj

ZAŠTO ODABRATI La PIEL?

BESPLATNA DOSTAVA I POVRAT

Iskoristite besplatnu dostavu za sve narudžbe iznad 78 KM, kao i besplatan povrat uz garanciju od 90 dana. Ako Vam se proizvod ne sviđa, možete ga vratiti, a mi Vama vraćamo novac.

STRUČNOST I SIGURNOST

Vaša koža nam je najbitnija. Zbog toga koristimo samo najkvalitetnije sastojke koji će dubinski njegovati Vašu kožu tijela i lica.

ODLIČNA ZAJEDNICA

Pridružite se našoj fantastičnoj zajednici tisuća predivnih i njegovanih žena koje svakodnevno koriste La PIEL proizvode