PMS, hormoni i zdravlje naše kože

Svaka žena zna kako PMS utječe na nas ali znate li zapravo zašto se to događa?

Simptome PMS-a (predmenstrualnog sindroma) većina žena osjeća svaki mjesec. Oni su raznoliki i variraju od žene do žene, a mogu biti na nekoliko razina – fizička, psihička i emocionalna. Međutim, postoje simptomi koji se češće pojavljuju u toj fazi menstrualnog ciklusa (tjedan do dva prije početka menstruacije), a to su promjene raspoloženja, grčevi u trbuhu, razdražljivost, promjene apetita, problemi s probavom, a najbitniji za nas - pojava akni.

Napuhnuti ste, a povrh svega, vaša koža je nečastiva. Dobrodošli u tajne vašeg mjesečnog ciklusa i učinak hormona na vašu kožu. Određenih dana u mjesecu ten vam blista od zdravlja; drugih dana se borite s najgorim slučajem hormonalnih akni. Želite li predvidjeti kojih će dana vaša koža biti prekrasna ili groteskna? Evo kako pratiti hormonalne promjene na koži i tretirati kožu prema mjesečnom ciklusu.

Hormoni 101

Tri hormona utječu na vašu kožu tijekom vašeg mjesečnog ciklusa: estrogen, progesteron i testosteron. Ti hormoni fluktuiraju tijekom trajanja vašeg ciklusa, a njihov omjer promjena uzrokuje promjene u izgledu i osjećaju vaše kože.

PMS Simptomi La PIEL Lana Jurcevic

Estrogen

Estrogen je prevladavajući hormon u prvoj polovici vašeg mjesečnog ciklusa. Ovaj hormon potiče proizvodnju kolagena, elastina i hijaluronske kiseline, čime utječe na strukturni integritet vaše kože i zadržavanje vlage. Kad je estrogen na vrhuncu, vaša koža izgleda debelo, hidratizirano i bez bora .

Progesteron

U drugoj polovici ciklusa progesteron raste. Progesteron potiče proizvodnju sebuma i, kako raste, uzrokuje da vam koža otekne i stisne pore. Ova kompresija može dovesti do nakupljanja ulja i hormonalnih prodora.

Testosteron

Testosteron ostaje konstantan tijekom vašeg ciklusa i preuzima vodeću ulogu kada estrogen i progesteron padnu tijekom menstruacije. Poput progesterona, testosteron aktivira lojne žlijezde, potičući ih da proizvode više ulja. Rezultat: Višak sebuma i začepljenih pora, što oboje doprinosi aknama tijekom menstruacije.

Najvažnije stvari koje treba znati:

  • Vaša se koža mijenja kao odgovor na hormone, poput estrogena i testosterona
  • Ako imate masni tip kože, možda ćete primijetiti porast masnoće za lice prije i tijekom menstruacije
  • Česti su napadi akni tijekom predmenstrualnog i menstrualnog razdoblja

Vaša je koža jedan od najvećih i najvažnijih organa u tijelu. Tvori zaštitnu fizičku barijeru, regulira vašu temperaturu i pruža put za uklanjanje tekućina poput znoja i ulja.

Ne postoji „standardno normalno“ stanje za vašu kožu, jer će se mijenjati kako starite i prolazite kroz različite faze. Vaša se koža također može promijeniti s vanjskom klimom ili s bolestima.

Možda ste primijetili promjene na svojoj koži - posebno na koži vašeg lica - počevši od puberteta. Vaša koža reagira na mnoge signale, uključujući i vaše hormone, putem mnogih receptora.

Kako hormoni mogu uzrokovati masnu kožu

Mnoge promjene na koži koje biste mogli doživjeti u pubertetu i kasnije u životu posljedice su malih žlijezda koje se nazivaju lojne žlijezde. Te lojne žlijezde proizvode i luče masnu tvar koja se naziva sebum . Počevši od puberteta, lojne žlijezde povećavaju se i počinju lučiti sebum, a najviše se sebuma izlučuje između 15-35 godina. Medicinski izraz za stanje masne kože naziva se seboreja i ima različite uzroke.

Lojne žlijezde, kao i mnogi drugi dijelovi kože, imaju receptore na koje utječu spolni hormoni. Na ove žlijezde najdramatičnije utječu androgeni, muški spolni hormoni poput testosterona, ali prisutni u oba spola. Ovi androgeni povećavaju proizvodnju sebuma tijekom puberteta kod oba spola. Kada se na receptorima lojnih žlijezda veže više androgena, stvara se više sebuma. To može dovesti do primjetnije masnije kože i može prerasti u akne.

Proizvodnja sebuma može se mijenjati tijekom menstrualnog ciklusa. Utjecaj koji estrogen ima na proizvodnju sebuma još uvijek nije jasan. Dokazano je da estrogen potiskuje razinu proizvodnje sebuma i aktivaciju žlijezde, posebno u visokim dozama. No, kako prirodne fluktuacije estrogena tijekom menstrualnog ciklusa utječu na kožu, teže je razumjeti. U jednoj studiji kod žena s masnom kožom, porast proizvodnje sebuma dogodio se tijekom tjedna koji je prethodio menstruaciji, a također i tijekom tjedna menstruacije. Tjedan s najmanjom količinom stvaranja sebuma dogodio se tijekom drugog tjedna menstrualnog ciklusa. U žena bez masnog tipa kože nisu mjerene značajne promjene u proizvodnji sebuma. Budući da hormonska razina nije mjerena u ovoj studiji, istraživači nisu mogli reći jesu li promjene u masnoći kože nedvojbeno posljedica promjena u razini hormona.

Mnogi drugi čimbenici igraju ulogu u razini sebuma: genetika, sezonska promjena, pretjerano izlaganje suncu i prekomjerna uporaba ili zlouporaba proizvoda za njegu kože mogu utjecati na masnost vaše kože.

Dublje proučavanje estrogena: kako on utječe na zdravlje kože

Iako je još uvijek nejasno koliko estrogen utječe na lojne žlijezde, estrogen igra istaknutu ulogu u ukupnom zdravlju kože. Estrogen je povezan s povećanom proizvodnjom kolagena, debljinom kože, hidratacijom kože, zacjeljivanjem rana i poboljšanom zaštitnom funkcijom. Jedno je istraživanje otkrilo da 2 od 5 žena samoprijavljuju osjetljiviju kožu u vrijeme menstruacije, za što istraživači sumnjaju da bi mogla biti posljedica niske razine estrogena tijekom ove faze.

Mnogi od načina na koje istraživači proučavaju utjecaj estrogena na kožu uspoređuju žene u menopauzi (koje imaju višu razinu estrogena) sa ženama u menopauzi (koje imaju niže razine estrogena). U studiji navedenoj gore, trećina žena u postmenopauzi i perimenopauzi također je primijetila da povećana osjetljivost kože nakon menopauze - vrijeme kada se razina estrogena smanjuje.

Bol U Jajnicima La PIEL Lana Jurcevic

Akne i menstrualni ciklus

Kada visoka razina androgena potiče prekomjernu proizvodnju sebuma, sebum se može kombinirati s mrtvim stanicama kože unutar pora, uzrokujući začepljenje. Ova blokada pora može zarobiti sav višak sebuma koji se stvara i očitovati se kao akne. Ove pore ispunjene sebumom idealno su mjesto za život bakterija.

Akne ( vulgarne akne ) jedna su od najčešće prijavljenih bolesti kože povezane s vašim ciklusom. Razdoblje povezano s hormonalnim probojima vrlo je često u perimenstrualnoj fazi (10 dana prije menstruacije, plus dani krvarenja).

Razlozi za hormonalne akne još uvijek nisu jasni, ali postoje neke teorije. Neki istraživači misle da prije početka razdoblja nema dovoljno estrogena za promicanje njegovih "anti-sebum" učinaka. Bez visokog estrogena, androgeni povećavaju proizvodnju sebuma, što dovodi do povećanog začepljenja pora i životnog okruženja za P. acnes . Druge teorije sugeriraju da bi hormonske akne mogle biti uzrokovane nedostatkom ili neravnotežom omjera progesterona i estrogena. Potrebno je više istraživanja.

Žene i osobe s ciklusom koji imaju višu razinu androgena, poput osoba koje imaju sindrom policističnih jajnika (PCOS ), češće imaju akne, kao i prekomjerni rast kose i gubitak kose po ženskom uzorku. Trans muškarci također mogu primijetiti porast lezija na aknama tijekom prve godine uzimanja testosterona, ali to bi se trebalo smanjiti nakon dugotrajne upotrebe testosterona.

Neki ljudi vide smanjenje broja akni na hormonalnoj kontracepciji, zbog čega se oralni kontraceptivi ponekad koriste za liječenje akni. Unutar kombinirane kontracepcijske pilule prisutan je sintetički estrogen u dozama koje suzbijaju ovulaciju . Kada se ovulacija ne dogodi, androgeni jajnika se ne proizvode.

Nisu sve akne povezane s menstrualnim ili hormonalnim ciklusom. Akne pogađaju ljude svih spolova i svih dobnih skupina. Genetika, prehrana i napadi stresa također mogu utjecati na akne, ali ovdje je potrebno više istraživanja.

Liječenje akni može poboljšati samopoštovanje i kvalitetu života. Izbijanje akni možda nije pitanje higijene, već koliko pažljivo postupate s kožom oko dana povećane osjetljivosti kože.

Akne Uzrokovane Menstruacijom La PIEL Lana Jurcevic

Faze znoja i menstrualnog ciklusa

Sposobnost tijela da se znoji mijenja se i tijekom vašeg ciklusa. Vaš bazalna tjelesna temperatura se povećava u lutealnoj fazi (druga polovina vašeg ciklusa). Istraživači su primijetili da žene u lutealnoj fazi pokazuju porast znoja koji nastaje kad su izložene toplijim temperaturama, u usporedbi s onim kada su bile u folikularnoj fazi (prva polovica menstrualnog ciklusa). Ovaj porast znojenja primijećen je ne samo na licu, već i na cijelom tijelu. 

Suha koža i menstrualni ciklus

Suha koža nego što biste željeli vrlo je česta, posebno tijekom hladnih sezona ili suhe klime. Na suhu kožu utječe i genetika i ona može postati raširenija s godinama. Dermatitis, psorijaza i druga stanja kože ili bolesti mogu se pogoršati tijekom predmenstrualne faze.

Vaša se koža može promijeniti kao odgovor na hormonalne varijacije koje se javljaju tijekom vašeg ciklusa. Možda ćete primijetiti razlike u napadima akni, hidrataciji kože, elastičnosti i sposobnosti zacjeljivanja rana u različito vrijeme vašeg ciklusa.

Što očekivati ​​tijekom ciklusa

Tijekom vašeg mjesečnog ciklusa može vam se činiti da vaša koža ima vlastiti um. Međutim, njegovi naizgled tajanstveni obrasci često su povezani s razinom vaših hormona. Evo što možete očekivati ​​od svoje kože tijekom 28-dnevnog ciklusa.

Dani 1-6

Prvog dana menstruacije svi su hormoni na najnižem nivou. Proizvodnja sebuma može se smanjiti, a bez pomoći estrogena vaša koža može imati poteškoća u zadržavanju vlage. Kao rezultat toga, vaša će koža vjerojatno izgledati dosadno, suho i blještavo.

Tijekom ovog prvog tjedna vaše tijelo također proizvodi više prostaglandina. Ovi spojevi s hormonskim učincima obično kontroliraju upalu, ali kada su u ravnoteži, povećavaju osjetljivost na bol. To može dovesti do toga da se vaša koža osjeća nježnije i reaktivnije.

Savjet za njegu kože: Vaša se koža osjeća osjetljivo, zato se klonite bolnih postupaka poput depilacije voskom. Također je nevjerojatno suh i koristi mu rehidracija sa serumom ili hidratantnom kremom bogatom hijaluronskom kiselinom.

Dani 7-11

Za to vrijeme vaše tijelo ponovno pokreće proizvodnju estrogena. Ovaj postupak potiče stvaranje kolagena, elastina i hijaluronske kiseline, potičući rast jačih i elastičnijih stanica kože. Kako se stanice kože mijenjaju, vaš ten se osjeća više debelo, svježe i mladoliko.

Savjet za njegu kože: Usredotočite se na piling ovih dana. Stvaraju se nove stanice kože i fantastično je vrijeme da pojačamo proces prometa. Pokušajte nježnim fizičkim ili kemijskim pilingom ukloniti mrtve stanice s površine kože i otkriti zdravu kožu ispod.

Dani 12-16

Neposredno prije ovulacije, estrogen je na vrhuncu i vaša koža izgleda senzacionalno. Za to vrijeme razina vlage je visoka, pore su manje, a porast kolagena i elastina čini čuda.

Savjet za njegu kože: Sada nije vrijeme za lijepo sjedenje! Pojačajte prirodno pješačenje tijela u proizvodnji kolagena pomoću rješenja koja smanjuju vidljive znakove starenja. Posegnite za proizvodima koji sadrže prirodne alternative retinola i botaničke peptide kako bi koža ostala živahna i mladolika.

Dani 17-24

Nakon ovulacije, razina estrogena naglo pada i progesteron počinje rasti. Nagli porast progesterona aktivira proizvodnju sebuma i uzrokuje da vam koža otekne, a pore se stisnu. Iako ovo čini da vaše pore izgledaju sitno (yay), također zadržavaju ulje i uzrokuju nakupljanje koje može dovesti do probijanja (yuck).

Savjet za njegu kože: Dodajte glinenu masku u rutinu njege kože kako biste upili višak ulja i izvukli nečistoće iz dubokih pora.

Kako Ukloniti Akne La PIEL Lana Jurcevic

Dani 25-28

Ulazite u cjeloviti teritorij PMS-a i možda patite od hormonalnih simptoma akni . Progesteron i estrogen padaju ispod razine testosterona, uzrokujući nadutost, natečenost i prekomjernu zalihu ulja. Vaša se koža može činiti izuzetno sjajnom, a kako vam pore popuštaju, mogu početi izgledati veće. Ulje koje se nalazi u vašim porama može se pomiješati s bakterijama koje uzrokuju akne i dovesti do erupcije hormonalnog izbijanja preko brade i čeljusti.

Savjet za njegu kože: Dvije riječi: Salicilna kiselina . Ova beta-hidroksi kiselina (BHA) uklanja blokade, ubija bakterije i sprječava buduće izbijanje.

Kako se boriti protiv hormonalnih akni

Hormonske akne borba su za više od pedeset posto žena. Obično se pojavljuje u odrasloj dobi, a mogu ga pokrenuti hormonalni usponi i padovi menstrualnog ciklusa. Hormonski su izbojci duboki, a bolne ciste koje se imaju tendenciju pojaviti na donjoj trećini lica tamo gdje najviše imaju utjecaja šiljci androgena. Dva su načina za borbu protiv hormonalnih akni interno (dijeta) i izvana (njega kože).

Dijeta

Možete pomoći hormonalnoj koži ograničavanjem unosa hrane koja izaziva upalu poput šećera, mliječnih proizvoda i rafiniranih ugljikohidrata. U  svoju prehranu također možete dodati hranu koja se  bori protiv suvišnih androgena, poput zdravih masnoća, omega-3 masnih kiselina, lisnatog povrća i predmeta s visokim udjelom cinka.

Kontracepcijske tablete mogu pomoći u prevenciji prištića držanjem pod nadzorom hormona koji uzrokuju akne. Tablete koje sadrže estrogen i progestin (sintetski umjetni oblik progesterona) mogu pomoći u prevenciji hormonalnih akni. Za više informacija kako kontracepcija utječe na Vašu kožu možete pročitati ovdje.

Njega Koze Prirodna Kozmetika La PIEL Lana Jurcevic

Komentiraj

ZAŠTO ODABRATI La PIEL?

BESPLATNA DOSTAVA I POVRAT

Iskoristite besplatnu dostavu za sve narudžbe iznad 78 KM, kao i besplatan povrat uz garanciju od 90 dana. Ako Vam se proizvod ne sviđa, možete ga vratiti, a mi Vama vraćamo novac.

STRUČNOST I SIGURNOST

Vaša koža nam je najbitnija. Zbog toga koristimo samo najkvalitetnije sastojke koji će dubinski njegovati Vašu kožu tijela i lica.

ODLIČNA ZAJEDNICA

Pridružite se našoj fantastičnoj zajednici tisuća predivnih i njegovanih žena koje svakodnevno koriste La PIEL proizvode