Kako spriječiti, liječiti i riješiti urasle dlačice?

Najgora noćna mora kod žena - urasle dlačice

Rast Dlacica La PIEL Lana Jurcevic

Urasle dlačice su česta pojava nakon depilacije ili brijanja, a urastanje dlake se dogodi kada ona izbija natrag u kožu, umjesto na površinu. Ponekad se urasle dlačice javljaju bez obzira na to jesmo li prethodno radili uklanjanje brijanjem/depilacijom ili ne. Kada se pojavi urasla dlaka, možete primijetiti male okrugle izbočine nazvane papule ili male izbočine pune gnoja koje se nazivaju pustule. U nekim slučajevima koža oko urasle dlake može postati tamnija, odnosno doći do hiperpigmentacije.

Također možete osjetiti bol ili svrbež oko područja urasle dlake. Kod nekih osoba postoji veća mogućnosti urastanja dlačica, a najčešće je riječ o onima koji imaju gušće, kovrčave dlake. Isto tako, urasle dlačice na bikini zoni i na preponama su puno češće jer su grublje od onih na glavi ili ostatku tijela.

Upala korijena dlake

Upala korijena dlake zove se folikulitis. Može nastati zbog niza uzroka. Obično se radi o bakterijskoj infekciji, iako može nastati i zbog drugih infekcija, primjerice s gljivicama. Pojačano znojenje, dugotrajno sjedenje, dlakavost, uska odjeća te nepropusni materijali poput sintetike doprinose upali korijena dlake. Uklanjanje dlaka, pogotovo voskom ili britvicom, otvara prodor infekciji u korijen dlake pri čemu nastaje upala.

Kod muškaraca je obično zahvaćena brada i vrat, a kod žena noge te bikini zona. Sjetite se samo koliko vam je puta prisjelo kupanje ljeti kada se upali bikini zona s preponama. Ljeti je često zahvaćena stražnjica. Osim boli čest je jak svrbež i nelagoda nakon uklanjanja dlaka, bilo voskom ili britvicom. Vosak izaziva iritaciju korijena dlake, a time i upalu. Folikulitis nije samo estetski problem jer mogu nastati jače upale kože koje treba odmah liječiti. Osobe koje imaju osjetljivu kožu i moraju se često brijati sklone su folikulitisu. Tipično su zahvaćeni muškarci koji se moraju zbog posla često brijati. Kriva tehnika brijanja i loša higijena isto su važni uzroci. Britvice treba nakon upotrebe zatvoriti i pred upotrebu očistiti alkoholom. Dlake je potrebno prije brijanja namakati mlakom vodom nekoliko minuta da koža omekša. Savjetuje se koristiti gel umjesto pjene. Pokreti britvicom moraju biti nježni, spori i ne smiju biti veći od 1 do 2 cm. Izbrijavanje nije preporučljivo.

Što uzrokuje urastanje dlačica?

Kada uklonimo dlačice, one će s vremenom ponovno izrasti. Ovisno o tome jesmo li dlačice brijali, uklanjali voskom ili šećernom pastom, trebat će kraći ili duži period kako bi dlačice izbile van, a većina njih će izaći na površinu kože. No, može se dogoditi da dlačica krene rasti pod pogrešnim kutom te neće moći izbiti na površinu kože. To je često slučaj nakon brijanja jer se u tom slučaju dlačica puno češće uvija ili krene rasti postrance prema folikulu dlačice. Kada se to dogodi, koža reagira kao da je riječ o stranom predmetu pa se javljaju simptomi poput svrbeža, crvenila, oticanja i u određenim slučajevima se čak javlja bol.

Kako se riješiti uraslih dlačice?

U većini slučajeva će urasla dlačica s vremenom sama izaći na površinu. Nakon toga će se povući crvenilo ili hiperpigmentacija. Ako dlačica duže vrijeme ne krene ponovno rasti izvan kože, preporuka je da krenete sa sljedećim koracima kako bi se riješili urasle dlačice:

  • Nanesite na kožu kremu protiv akni te kroz par sati ili sljedeći dan stavite čisto, organsko eterično ulje čajevca jer je ono ima protuupalna i antibakterijska svojstva. Prije nego što čajevac nanesete na kožu, razrijedite ga u maslinovom ili bademovom ulju. Postupak ponavljate par dana dok ne dođe do poboljšanja.
  • Na mjestu gdje je urasla dlačica stavite tople komprese. Nakon par minuta vlažnom krpom ili mekom četkicom za zube možete trljati te kružnim pokretima odraditi masažu na tom dijelu kože.
  • Nakon što dlačica izbije na površinu kože lagano je povucite sterilnim pincetom ili iglom. No, nikako nemojte s iglom probijati kožu jer to može uzrokovati infekciju. Nemojte ničime tretirati to područje dok koža ne zacijeli.
  • Također je preporuka da neko vrijeme ne uklanjate dlačice na tom području, a osobito ne brijanjem jer će upotreba žileta pogoršati stanje na tom osjetljivom području.
  • Možete odraditi piling kože oko urasle dlačice kako bi potaknuli mikrocirkulaciju te pripomogli izbijanju dlačice na površinu kože te spriječili daljnje urastanje.
  • Ako dlačica na kraju ne izbije na površinu ili ponovno javi isti problem, a posebno kod težih oblika uraslih dlaka i folikulitisa, možete potražiti savjet liječnika.

Što izbjegavati ako imate urasle dlačice?

Urasle Dlacice Kako Ih Se Rijesiti La PIEL Lana Jurcevic
  • Ne pokušavajte na silu izvući dlačicu, odnosno ne kopajte po koži. Uzrokovat ćete infekciju.
  • Ne istišćite kvržice. Nemojte ih ni probadati. Posljedica opet može biti infekcija, ali i ožiljak.
  • Uklanjanje dlačice mora biti nježno.

Kako spriječiti urasle dlačice?

Bez obzira javljaju li vam se urasle dlačice na bikini zoni, nogama ili urasle dlačice na preponama, bolje ih je spriječiti nego liječiti. Za početak, potrebna je dobra higijena i hidracija kože prije i nakon svake depilacije. Poželjno je koristiti ulja za tijelo ili kreme za tijelo s voćnim kiselinama (AHA) ili  salicilnom kiselinom. KLIKNI I POGLEDAJ - LAB Superpower liquid. Nakon depilacije ili brijanja vrlo učinkovit je i ACV losion koji sadrži jabučnu i mliječnu kiselinu. Ima izrazito snažan antiseptički i antibiotski učinak. Uz to ima i “adstringentno djelovanje” koje je vrlo korisno upravo nakon depilacije i čišćenja lica, te onemogućuje razvoj bakterija dok istovremeno hladi i umiruje kožu

Ako dlačice brijete, nikada ih nemojte brijati bez sredstva za brijanje na kožu, a za to možete upotrijebiti kremu, sapun ili gel – u dovoljnoj količini. Isto tako, nemojte pritiskati britvicu sasvim uz kožu. Važno je brijati ili depilirati u smjeru rasta dlake, a ne u suprotnom smjeru, odnosno ne izbrijavati. Depilacija šećernom pastom u kozmetičkom salonu ili kod kuće ima niz prednost, a jedna od njih je ta da se dlačice uklanjaju u smjeru njenog rasta te su manje mogućnosti urastanja.

Dobro je ponoviti i važnost pilinga koji će ukloniti mrtve stanice kože i tako olakšati dlačici da izbije van na površinu. Preporučuje se i korištenje kozmetičkih pripravaka s protuupalnim i umirujućim djelovanjem neposredno nakon depilacije. 

Pilinzi Za Tijelo La PIEL Lana Jurcevic

Iako skupo, lasersko uklanjanje dlaka dugotrajno je rješenje za urasle dlake. Lasersko uklanjanje dlaka uklanja dlake na dubljoj razini, oštećujući folikul dlake. U većini slučajeva to sprječava rast kose. Lasersko uklanjanje dlaka zahtijeva nekoliko tretmana tijekom nekoliko tjedana i mjeseci, ali rezultati su obično polutrajni. Lasersko uklanjanje nije toliko učinkovito na plavoj ili jako svijetloj kosi.

Kemijski odstranjivači dlaka su opcija, ali mogu nadražiti osjetljivu kožu. Testirajte sredstvo za uklanjanje dlačica na malom dijelu kože na drugom dijelu tijela prije nego što ga upotrijebite na stidnim mjestima. Ako nemate reakciju u roku od 24 sata, trebali biste biti sigurni za upotrebu. Imajte na umu da je koža na području genitalija puno osjetljivija od kože na vašoj ruci ili nozi.

Neke kreme na recept smanjuju ponovni rast dlaka, posebno kada ih koristite nakon laserskog ili drugog uklanjanja dlaka.

Elektroliza je trajni tretman uklanjanja dlaka. Koristi elektrodu za uništavanje korijena dlake. Poput laserskog uklanjanja dlaka, i elektroliza zahtijeva nekoliko tretmana tijekom nekoliko tjedana ili mjeseci.

Kako liječiti cistu urasle dlake?

Urasla dlaka nastaje kada pramen kose raste prema dolje, a ne prema gore i zarobi se pod kožu. Ponekad se može razviti cista. To može varirati od male, bezbolne kvržice do velike zaražene izrasline. Ako liječnik dijagnosticira, mogu je nazvati epidermoidna cista ili pilonidalna cista.

Urasle dlake obično nisu opasne, ali mogu biti jako bolne. Ako se infekcija ne liječi, može se pogoršati ili doći do krvi. Kad dlaka naraste u kožu, može se razviti kvržica ispunjena tekućinom, koja može postati cista. Kada se stvori cista, područje postaje natečeno. Cista može biti tvrda, meka, velika ili manja od zrna graška . Neke se ciste mogu razviti duboko ispod kože, dok se druge mogu nalaziti blizu površine, gdje mogu razviti bijelu ili žutu glavu. Ciste obično ne bole, osim ako se ne razvije infekcija. Inficirana cista može biti crvena, svrbežna i osjetljiva.

Iako se ciste na urastaloj dlaki mogu pojaviti bilo gdje na vašem tijelu, vjerojatnije je da će se razviti u područjima koja su sklona urastanju dlačica.

To uključuje vaše:

  • Pazuha
  • Lice
  • Glava
  • Vrat
  • Noge
  • Intimno područje

Liječenje

Ciste nastale uslijed urastanja kose često prolaze bez liječenja. Kućno liječenje često može pomoći, ali ponekad će osoba trebati posjetiti liječnika.

Sljedeći savjeti mogu vam pomoći da ubrzate zacjeljivanje:

Kućni lijekovi

  • Održavajte cistu i područje oko nje cijelo vrijeme čistima
  • Izbjegavajte brijati područja oko ciste, jer to može unijeti bakterije i izazvati infekciju
  • Primjenjujte tople obloge na cistu 10-15 minuta nekoliko puta dnevno. To bi moglo približiti cistu površini, omogućujući joj odvod. Ako je kosa zarobljena ispod kože, topli oblozi mogu joj pomoći da izraste
  • Nanesite antiseptičku otopinu, kao što je ulje čajevca, na cistu kako bi se spriječila infekcija. Trostruke antibiotske masti također mogu pomoći i dostupne sukupite putem interneta
  • Izbjegavajte branje ili iskakanje ciste. Ciste se razvijaju iz vrećice ispod kože koja se može ispuniti gustom žutom tvari koja se naziva keratin. Iskakanje ciste može osloboditi tekućinu, ali se vrećice neće riješiti, a cista može ponovno narasti. Pucanje ciste također može unijeti bakterije na kožu, uzrokujući infekciju ili pogoršavajući cistu.
  • Ponekad je urastala kosa vidljiva iznad kože prije nego što se ispod nje savije. Ako je to slučaj, njegovo uklanjanje može ubrzati zacjeljivanje. Ljudi mogu pomoću čiste pincete uhvatiti kosu i ukloniti je.
  • To ne bi smjeli pokušavati ako je kosa potpuno ispod kože ili ako je potrebno ukopati kožu kako bi je uklonili. Umjesto toga, osoba treba kosu ostaviti na miru.

Liječenje

Ponekad će osobi trebati liječenje ciste. Trebali bi posjetiti liječnika ako:

  • cista se ne raščisti sama od sebe
  • cista je vrlo bolna, crvena ili nastavlja curiti
  • uz cistu se razvija i vrućica
  • strani je predmet u cisti, poput iverja ili komada stakla
  • stanje, poput HIV-a , AIDS-a , nekontroliranog dijabetesa ili lijekova, oslabilo je imunološki sustav
  • cista je vrlo velika ili utječe na svakodnevni život, poput zaglavljivanja na odjeći

Liječnik može propisati antibiotike za uklanjanje osnovne infekcije ili može preporučiti kirurško uklanjanje ciste.

Uklanjanje ciste obično je moguće kod liječnika pod lokalnom anestezijom. Lokalni anestetik omogućuje brzo vrijeme oporavka i omogućuje pojedincu da ostane budna tijekom postupka.

Uzroci

Ciste se mogu pojaviti iz različitih razloga, ali kada potječu od urasle dlake, događa se sljedeće. Sve dlake izrastaju iz folikula dlake, koji se ponekad naziva pora. Ovo je maleni otvor na koži, sa složenom temeljnom strukturom koja njeguje kosu.

Ponekad se dlaka zaglavi ispod kože prije nego što napusti folikul, što rezultira uraslom dlakom. U drugim slučajevima dlaka izraste iz folikula, ali se nakovrča na sebi i ponovno uđe u kožu. Kad se kosa zarobi ispod kože, može je nadražiti. Također blokira folikul dlake, zarobljavajući razne tvari u porama. Može se razviti cista.

Ciste na koži često sadrže keratin, protein koji kožu održava snažnom i fleksibilnom. Ali ponekad, ciste nastaju zbog zarobljenih bakterija ili upalnog odgovora na infekciju.

Kako prepoznati cistu?

Kad se kvržica pojavi na području gdje se nalazi dlaka na tijelu, to je možda zato što se oko urasle dlake stvorila cista.

Osoba bi trebala potražiti malu crvenu kvrgu u kojoj je dlaka koja polako prerasta u veću kvržicu. Mnoge se ciste ove vrste razvijaju u područjima prekrivenim opeklinama.

Neki znakovi da problem možda nije cista, uključuju:

  • madež koji je promijenio oblik ili boju ili nateče
  • crvene ili nadražene mrlje na koži
  • koža se ljušti ili ima suhe mrlje
  • ozljeda kože, čak i mala od iverja ili manjeg posjekotina, jer to može značiti infekciju kože
  • cista nema jasne granice (normalno, ciste su okrugle nakupine, pa bi oteklina neobičnog oblika ili ona koja mijenja oblik mogla biti nešto drugo)
  • postoje mnoge bolne urasle dlake, koje bi mogle biti posljedica bakterijske infekcije u folikulima dlake
  • koža je vrlo suha s mnogo malih kvrga koje mogu imati glave, jer bi to moglo biti stanje zvano keratosis pilaris

Kako Se Rijesiti Uraslih Dlacica La PIEL Lana Jurcevic

 10 SAVJETA ZA SAVRŠENO BRIJANJE INTIMNOG PODRUČJA

Bikini zona jedna je od najosjetljivijih dijelova našeg tijela. Zato neka brijanje bikini zone bude čim nježnije, bez žurbe i naglih poteza. Ako se brijete prvi put, vaša će bikini zona vjerojatno reagirati iritacijama. Posljedice mogu biti neugodna crvenila, upale uslijed brijanja i prištići. Kako se to ne bi dogodilo vama, slijedite naše upute za njegujuće brijanje bikini zone.

  1. SKRATITE SVOJE STIDNE DLAČICE

Ako neko vrijeme niste brijali intimno područje ili se brijete prvi put, duljina vaših stidnih dlačica vjerojatno nije optimalna. Preduge dlačice spriječit će brijač da glatko obrije kožu, a i češće se moraju uklanjati iz brijača, zbog čega se inače ugodno brijanje bikini zone pretvara u kompliciran postupak.

Kako bi brijanje bikini zone proteklo što glađe, stidne dlačice skratite škaricama za nokte na što je moguće kraću duljinu. Tako će se brittvice za brijanje manje začepljivati, a postupak će biti ugodniji.

  1. KORISTITE KREMU ILI GEL ZA BRIJANJE

Proizvodi za brijanje sadrže hranjive i umirujuće sastojke koji kožu hrane i umiruju već za vrijeme brijanja.

Zato neka vaše brijanje intimne zone započne omekšavanjem dlačica. Brijač tako puno lakše razdvaja dlačice. Taj učinak posebno je koristan kod vrlo čvrstih stidnih dlačica. To štedi ne samo britvice, već i živce te štiti kožu.

  1. KORISTITE POKRETLJIVI BRIJAČ

Za brijanje bikini zone odaberite brijač s fleksibilnom glavom. Tako ćete puno lakše doći i do teško dostupnih mjesta. Nemojte koristiti brijač s tupim oštricama, jer time riskirate ružne ozljede. Ako se držite ovih savjeta, savršeno brijanje bikini zone sigurno će vam uspjeti.

  1. BRIJANJE U SMJERU RASTA DLAČICA

Kako ne bi došlo do pojave upale uslijed brijanja, iritacija kože i prištića u području genitalija, dlačice brijte u smjeru rasta. Time ćete zaštititi pore i spriječiti upale. Rezultat možda neće biti sasvim gladak, ali tako ćete osjetljivom intimnom području dati vremena da se postupno privikne na brijanje bikini zone. Nakon nekoliko brijanja, primijetit ćete da vaša koža više ne reagira iritacijama kao na brijanje suprotno od smjera rasta dlačica.

  1. NJEGUJTE SVOJU KOŽU

Brijanje intimne zone za kožu predstavlja stres i pojavu mikropovreda. Samo pravilnom njegom ćete svoju bikini zonu umiriti i razmaziti. U tu svrhu upotrijebite blage kreme ili losione za njegu poslije brijanja.

Možete nanijeti i dječji puder koji također umiruje kožu. U svakom slučaju, izbjegavajte losione i kreme s nadražujućim sastojcima kao što je alkohol. To može izazvati svrbež ili bolne reakcije.

  1. NIKADA NE BRIJTE NADRAŽENU KOŽU

Ako je vaša koža iritirana, crvena ili imate prištiće, izbjegavajte brijanje bikini zone do povlačenja simptoma. Tako ćete svojoj koži dati potrebno vrijeme za odmor.

  1. NOSITE PAMUČNO DONJE RUBLJE

Pamučno donje rublje ima brojne prednosti. Prozračno je, ugodno za nošenje, ne iritira kožu tvrdim tkanjem, upija znoj i može se iskuhavati. Posebno nakon brijanja bikini zone će vam pamučno donje rublje, koje nije usko priljubljeno uz kožu, donijeti najveći mogući stupanj ugode.

  1. BRIJTE SE U VEČERNJIM SATIMA

Ako se brijete u večernjim satima, vaša će koža imati više vremena za oporavak, jer se tada najmanje krećete i znojite. Ako se za brijanje bikini zone odlučite ujutro, svoju kožu odmah izlažete svakodnevnim opterećenjima kao što su odjeća i kretanje.

  1. RASHLADITE KOŽU NAKON BRIJANJA INTIMNOG PODRUČJA

Kako bi se pore nakon brijanja bikini zone „zatvorile“ i tako kožu učinile manje podložnom upali, obrijano područje rashladite hladnom vodom. Možete upotrijebiti i hladnom vodom natopljen ručnik ili spužvu. Vrlo hrabri mogu se odlučiti i za hlađenje pod tušem. Jednostavno istuširajte obrijana područja hladnom vodom.

Ako vam to ne odgovara, imamo rješenje za vas. S rashlađenim aloe vera gelom ili nježnim losionom postići ćete isti rezultat, a pritom ćete njegovati kožu.

  1. NEMOJTE DIJELITI SVOJ BRIJAČ

Brijanje bikini zone vrlo je intimna stvar, zato nemojte dijeliti svoje britvice za brijanje. S ručnikom i brijačem možete (i trebate!) biti egoistični. Stoga si priuštite svoj vlastiti brijač i britvice za žene.

Problemi Uraslih Dlacica La PIEL Lana Jurcevic

 La PIEL proizvodi koji Vam mogu pomoći sa problemima uraslih dlačica:

1. Pilinzi (mehanički)

2. Kiseline (kemijski piling)

3. Mlijeko za tijelo za hidrataciju 

 


Komentiraj

ZAŠTO ODABRATI La PIEL?

BESPLATNA DOSTAVA I POVRAT

Iskoristite besplatnu dostavu za sve narudžbe iznad 78 KM, kao i besplatan povrat uz garanciju od 90 dana. Ako Vam se proizvod ne sviđa, možete ga vratiti, a mi Vama vraćamo novac.

STRUČNOST I SIGURNOST

Vaša koža nam je najbitnija. Zbog toga koristimo samo najkvalitetnije sastojke koji će dubinski njegovati Vašu kožu tijela i lica.

ODLIČNA ZAJEDNICA

Pridružite se našoj fantastičnoj zajednici tisuća predivnih i njegovanih žena koje svakodnevno koriste La PIEL proizvode