Kako prepoznati dobar dezinficijens i dobru kremu za ruke?

Kako procijeniti koji je dezinficijens za ruke učinkovit?

Na policama, pogotovo sada, u vrijeme virusne pandemije, u fokusu su mnoge verzije dezinficijensa, antiseptika i proizvoda koji se “bore” ili barem tvrde da se “bore” s mikroorganizmima (bakterijama, virusima itd.), ali vrlo je važno odabrati pravi jer nisu svi jednako učinkoviti.
Prije kupnje sredstva za dezinfekciju ruku, važno je znati da nijedno sredstvo za dezinfekciju ruku ne sprječava širenje Covida-19 niti definitivno štiti od virusa ili bakterija na određeno vrijeme, primjerice na 24 sata. Nijedan potrošački dezinficijens za ruke koji tvrdi nešto od ovog nije pouzdan.
Svaka trgovina, kafić, restoran, ljekarna, bilo koji prostor koji posjećujete, neće vas rado prihvatiti ako na ruke ne našpricate ono što su vam oni pripremili. Trebao bi to biti službeni dezinficijens koji ubija korona virus, ali mnogi sumnjaju u to što im je servirano.
Rijetko koji dezinficijens na ulazima ima deklaraciju. Uglavnom je riječ o pakiranjima u rinfuzi. Što zapravo znači da se špricate njihovim pripravcima na čisto povjerenje da uistinu to jest ono što Stožer nalaže, a to je službeni takozvani biocidni pripravak kojeg je odobrilo ministarstvo zdravstva.
Da bi proizvod bio do kraja ispravan i kao takav pušten na tržište mora proći provjeru ministarstva zdravstva. Tek tada, uz deklaraciju, može dobiti ovu oznaku – klasu i urudžbeni broj.
Mnogi se s pravom pitaju radimo li tolikim čestim dezinficiranjem možda ipak više štete nego koristi. Pojavile su se i priče da učestalom dezinfekcijom riskiramo razvoj super bakterija.
Oprez!
Na vašoj bočici piše da ‘ubija 99% mikrooganizama' i slične stvari? U redu. Možda da, možda ne. Sad okrenite stražnju stranu i krenite čitati deklaraciju, odnosno popis sastojaka. Što vidite? Ako vam SASTAV počinje s 'aqua’, već možete zaključiti da je voda prisutna u najvećoj količini (više vode, a manje alkohola) što naravno, nije dobro u ovom slučaju. Napominjemo, postotak alkohola mora biti minimalno 60 - 70%, gdje je 70% idealno - dovoljno da se ukloni i spriječi širenje mikroorganizama s ruku. Ovaj se alkohol na etiketi može navesti kao etanol, alkohol, izopropanol, etil ili 2-propanol. “Alcohol” (Ethanol) mora biti na prvom mjestu na popisu sastojaka, što znači da je on najzastupljeniji. Ako postotak alkohola u dezinficijensu za ruke nije izražen, probajte pronaći onaj koji transparentno prikazuje omjere da biste bili sigurni.

Mogu se koristiti sredstva za dezinfekciju koja sadrže manje od 60 posto alkohola ili benzalkonijev klorid (nealkoholna baza), ali oni smanjuju broj klica umjesto da ih ubiju.

Potrošači ne bi trebali koristiti sredstva za dezinfekciju koja sadrže metanol, drveni alkohol ili 1-propanol. Također bi trebali izbjegavati proizvode za čišćenje ili dezinfekciju u kućanstvu kao sredstvo za dezinfekciju. Ovi sastojci i proizvodi nisu namijenjeni za upotrebu na koži, a mogu biti i toksični.

Pranje ruku običnim sapunom i vodom i dalje je najučinkovitija metoda dezinfekcije ruku. Međutim, sredstva za dezinfekciju ruku možemo koristiti kada pranje nije moguće, na primjer kada smo u trgovini ili drugim situacijama kada nam ruke mogu biti izložene klicama.

Sredstva za dezinfekciju ruku na bazi alkohola mogu brzo smanjiti razinu mikroba na našim rukama, ali važno je napomenuti da oni ne uklanjaju sve vrste klica. Ne smiju se koristiti na vidljivo prljavim rukama ili za uklanjanje štetnih kemikalija, poput pesticida ili teških metala.

Važne upute:

Preporučuje se nanijeti dezinficijens na dlan jedne ruke (na naljepnici bi trebala biti navedena primjerena količina) i potom utrljati proizvod po rukama – dlanovima, prstima i stražnjem dijelu ruku – sve dok se ruke ne osuše. Brisanje ruku o hlače ili druge predmete može smanjiti učinkovitost sredstva za dezinfekciju, čak i ako ima odgovarajuću razinu alkohola. Uz popis sredstava za dezinfekciju ruku koje svakodnevno rastu, važno je znati na što treba obratiti pažnju prilikom kupnje ovog proizvoda.

Kako bi se spriječilo širenje infekcije vrlo je važno pratiti neke od osnovnih koraka:
  1. Briga o osobnoj higijeni - vrlo je važno često i temeljito prati ruke sapunom i vodom - najmanje 20 sekundi
  2. Dezinfekcija ruku - korištenje antiseptika/dezinficijensa s minimalno 60-70% alkohola
  3. Preporuča se i čišćenje i dezinfekcija radnih površina, proizvoda ili hrane koja je bila izložena dodirima drugih ljudi, bankovnih kartica i sl. Pranjem rublja na min. 60 °C uništava se većina patogena, a isto tako i priprema hrane na visokim temperaturama i dovoljno dugo smanjuje rizik od zaraze.

 Koliko dugo treba prati ruke?

Perite ruke najmanje 20 do 30 sekundi. Isto vrijedi i za dezinfekciju ruku: koristite sredstvo za dezinfekciju koje sadrži najmanje 60% alkohola i utrljajte ga u ruke najmanje 20 sekundi kako biste osigurali potpunu pokrivenost.

Kada treba oprati/dezinficirati ruke?

Kako biste ste u što većoj mjeri zaštitili od koronavirusa, obavezno perite/dezinficirajte ruke:

  • Nakon puhanja nosa, kašljanja ili kihanja
  • Nakon boravka vani, pogotovo u javnom prijevozu, trgovinama, tržnicama i ostalim javnim mjestima
  • Nakon dodirivanja površina i stvari (izvan vašeg doma), a pogotovo novac
  • Prije, za vrijeme i nakon njege bolesne osobe
  • Prije i nakon jela

Općenito, ruke biste uvijek trebali uvijek prati:

  • Nakon korištenja toaleta
  • Prije i nakon jela
  • Nakon što ste bacili smeće
  • Nakon što ste dirali kućne ljubimce i/ili ostale životinje
  • Nakon što ste mijenjali djeci pelene ili im pomagali u korištenju toaleta
  • Kad su vam ruke vidno prljave
Sredstvo Za Dezinfekciju Ruku S Aloe Verom I Glicerinom La PIEL
Na što trebamo obratiti pozornost prilikom odabira dezinficijensa?
Dezinfekcija je postupak kojim se broj mikroorganizama smanjuje na neškodljivu razinu. Dezinfekcija se izvodi dezinfekcijskim sredstvom koja djeluju na viruse prema uputama proizvođača, a preporučuju se sredstva na bazi slijedećih aktivnih tvari:
• Etanol
• Natrijev hipoklorit
• Glutaraldehid
• Izopropanol
• Benzalkonijev klorid
• Natrijev klorit


ALKOHOL ISUŠUJE KOŽU 

Ruke su izložene hladnoći, vodi, sapunima i ostalim kemikalijama mnogo češće od ostalih dijelova tijela što ih čini podložnijima poremećajima u barijernoj funkciji, koji rezultiraju gubitkom vlažnosti i prodiranju alergena, koji mogu uzrokovati suhoću, crvenilo perutanje, svrbež i nadražaje.

Ako ste revni po pitanju higijene, onda ste zasigurno primijetili kako se koža na rukama dodatno isušuje zbog korištenja gelova i losiona za dezinfekciju.

Nije ni čudo budući da ovi losioni i gelovi za dezinfekciju ruku za kojima je vladala prava pomama u trgovinama, sadržavaju alkohol koji iritira i isušuje kožu na rukama. 

Moramo biti iskreni. Da, alkohol sam po sebi isušuje vašu kožu, pa je to na neki način neizbježno prilikom čestog korištenja dezinfekcijskog sredstva. Ali kad je zdravlje u pitanju i ovisi nam o tome, onda ćemo mu ‘progledati’ kroz prste. Zato je važno dodati neke sastojke poput Aloe vere, glicerina, eteričnog ulja lavande, čajevca itd. Pomoću njih, ‘ublažujemo' isušivanje kože i koža na taj način dobiva bar tu količinu sastojaka koji je hrane, štite i njeguju.Alkohol Etanol Najzastupljeniji Sastojak



NA ŠTO TREBAMO OBRATITI POZORNOST PRI ODABIRU HRANJIVE KREME ZA RUKE?

Korištenje hranjivih krema za ruke također igra važnu ulogu. Ranjena i isušena koža lakše propušta unos mikroorganizama što naravno nije poželjno. Osim toga, mnoge kreme sadrže štetne sastojke koji mogu:

  • prouzročiti alergijske reakcije
  • hormonalne disbalanse
  • jako isušivanje kože
  • začepljenje pora
  • iritacije kože
  • i mnoge druge, čak puno gore zdravstvene probleme

 Iako je poznato kako dezinfekcijska sredstva nisu baš najbolja za nježnu kožu ruku no zbog opasnosti od koronavirusa nužno je svakodnevno korištenje.

Ako ste inače u zimskom periodu primijetili kako su vam ruke suše nego inače, tad ćete morati uvesti i dodatne mjere redovite hidratizacije kože ruku uz pomoć kreme ili losiona za ruke.

Sara Webster iz Young LDN-a kaže kako će vremenom pretjerano pranje ruku i upotreba sredstava ošteti prirodnu zaštitnu barijeru kože.

Preporučuje i kako se svakako suhoća može popraviti češćim korištenjem hidratizirajućih krema osobito onih obogaćenih vitaminom B, hijaluronom, uljem badema, makadamije, avokada, pšeničnih klica i shea maslacem koji dubinski hrane i njeguju ispucalu i suhu kožu. Poput La PIEL bogate i hranjive kreme za ruke.

Najbolji preparati za njegu suhe i ispucale kože ruku su oni koji sadrže prirodne tvari koje pospješuju hidrataciju oštećene kože, omogućavajući ponovnu epitelizaciju i brže zacjeljivanje te obnovu hidrolipidnog sloja kože.

U samoj koži imamo savršeno ugođen mehanizam zacjeljivanja, u kojem iznimno važnu ulogu ima hijaluronska kiselina, prirodni mukopolisaharid i sastavni dio naše kože. Hijaluronska kiselina može višestruko povećati volumen zbog velikog kapaciteta akumulacije vlage (vode) i tako popuniti kožu od unutra prema van omogućavajući dobru hidrataciju. Bitna je i za elastičnost kože jer potiče stvaranje kolagenih i elastinskih vlakana i strukturnih proteina.

Osim hijaluronske kiseline, poželjno je da proizvod sadrži i hladno prešana biljna ulja kao npr. bademovo ulje koje hrani i štiti kožu od isušivanja obnavljajući tako prirodnu barijeru.

Najbolje je obilato nanijeti hidratantnu kremu nakon svakog korištenja sredstva za pranje ruku. Ovaj beauty ritual ponovite i navečer prilikom odlaska na spavanje kako bi se koža dubinski nahranila'.

Čitajte deklaraciju i IZBJEGAVAJTE proizvode koji sadrže sljedeće sastojke: 

  • PARABENI - methylparaben, butylparaben and propylparaben
  • SILIKONI – sastojci koji završavaju na -thicone i -siloxane. Dimethicone, dimethicone, cyclomethicone ili drugi sastojci koji završavaju na -thicone ili –cone.  Cyclopentasiloxane i ostali sastojci koji završavaju na -siloxane ili -silanol.
  • NAFTNI DERIVATI - Petrolatum, Petroleum Jelly, Paraffin Oil, Mineral Oil, White Petrolatum 
  • FTALATI - dibutyl phtalate (DBP), diethyl phthalate (DEP), dimethyl phthalate, butyl benzyl phthalate (BBP)...
  • Formaldehid (FRP) - quaternium-15, DMDM hydantoin, imidazolidinyl urea, diazolidinyl urea, sodium hydroxymethylglycinate, 2-bromo-2-nitropropane-1,3 diol (Bronopol), glyoxal i oxaldehyde
  • Polietilen glikol (PEG) - polyethylene glycol
  • ETANOLAMINI - Triethanolamine, diethanolamine, DEA, TEA, cocamide DEA, cocamide MEA, DEA-cetyl phosphate, DEA oleth-3 phosphate, lauramide DEA, linoleamide MEA, myristamide DEA, oleamide DEA, stearamide MEA, TEA-lauryl sulfate
  • Octinoxate,Octyl methoxycinnamate (OMC), parsol, parsol MCX, parsol MOX, escalol, 2-ethylhexyl p-methoxycinnamate
  • Butylated hydroxyanisole (BHA) and butylated hydroxytoluene (BHT)

Kazna za stavljanje na tržište neispravnog dezinficijensa iznosi od 10 do 100 tisuća kuna, ali je dvojbeno radi li se o stavljanju na tržište nečega što se ne prodaje nego se samo postavlja na korištenje. Povećana potražnja za dezinficijensima, dovela je i do povećane ponude u posljednje vrijeme. U posao se pokušava ubaciti svatko tko se može dočepati bilo alkohola bilo nekog drugog dezinfekcijskog sredstva.


Naveli smo samo neke od potencijalno štetnih sastojaka, nažalost popis je puno veći, ali nadamo se da smo Vam bar malo olakšali posao čitanja deklaracije.

 

Najbolje Dezinfekcijsko Sredstvo Za Ruke


Brinite u svojoj koži i priuštite joj najbolju moguću njegu!

*više o antiseptičkom i dezinfekcijskom djelovanju možete proučiti u znanstvenom radu: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC88911/

 


4 komentara

  • Adugak Apogba fnt.wlfx.mylapiel.ba.nvo.ue http://slkjfdf.net/

    ozppogemey
  • http://slkjfdf.net/ – Oqibesaq Lnariu lvs.wqrm.mylapiel.ba.jpg.km http://slkjfdf.net/

    uxekaihabebit
  • http://slkjfdf.net/ – Yineciwe Acuwor yrv.mnak.mylapiel.ba.qdo.cm http://slkjfdf.net/

    eyuculgaqitu
  • Iccivxopu Oseqaei ukz.xorq.mylapiel.ba.mbg.ht http://slkjfdf.net/

    mabeqbadiw

Komentiraj

ZAŠTO ODABRATI La PIEL?

BESPLATNA DOSTAVA I POVRAT

Iskoristite besplatnu dostavu za sve narudžbe iznad 78 KM, kao i besplatan povrat uz garanciju od 90 dana. Ako Vam se proizvod ne sviđa, možete ga vratiti, a mi Vama vraćamo novac.

STRUČNOST I SIGURNOST

Vaša koža nam je najbitnija. Zbog toga koristimo samo najkvalitetnije sastojke koji će dubinski njegovati Vašu kožu tijela i lica.

ODLIČNA ZAJEDNICA

Pridružite se našoj fantastičnoj zajednici tisuća predivnih i njegovanih žena koje svakodnevno koriste La PIEL proizvode