Što je hiperpigmentacija i kako ju liječiti?

Što se zapravo krije iza hiperpigmentacije lica i koji je lijek?

Svi se možemo složiti da nam uživanje na suncu donosi brojne dobrobiti i sreću, od stvaranja vitamina D do oslobađanja od stresa i depresije. No, nakon ljetovanja i dugotrajnog izlaganja suncu na koži se mogu pojaviti neželjene tamne mrlje, poznatije kao hiperpigmentacija. 

Hiperpigmentacija, odnosno tamne mrlje različitih oblika, predstavlja jedan od najtvrdokornijih estetskih problema kože s kojim se prije ili kasnije susretne većina ljudi. Možda ste se baš Vi već uvjerili na svojoj koži da jednom kad se pojave, uklanjanje nije uvijek jednostavno! Najčešće se javlja hiperpigmentacija lica, na vratu, dekolteu i rukama, a osim u oblicima, variraju i u boji. Primjećujemo ih kao plitke i nepravilne mrlje, tamnije od ostatka kože koja ih okružuje, a uzrok njihovog nastanka je prekomjerna proizvodnja melanina u pojedinim dijelovima kože.
Tamne mrlje nepravilnog oblika sve su češći estetski problem žena, ali i muškaraca, a iako su izraženije nakon 40. godine, vrlo često se zbog pretjeranog izlaganja suncu bez zaštite javljaju i mnogo ranije. Riječ je o hiperpigmentacijama odnosno diskoloracijama kože, poremećajima čiji uzrok je povećano stvaranje pigmenta melanina u koži. Iako se radi o vrlo raširenoj pojavi, i dalje se hiperpigmentacijske mrlje smatraju jednim od najzahtjevnijih znakova starenja, jer licu dodaju godine, a liječenje se, nažalost, ne odvija preko noći.

Pjege Vrsta Hiperpigmentacije

U nastavku ćemo Vam otkriti različite što je zapravo hiperpigmentacija, koje su vrste i oblici hiperpigmentacije te Vam objasniti uzroke njezine pojave. Otkrit ćemo Vam i kako možete spriječiti hiperpigmentaciju i koji su koraci u njezi kože koji mogu utjecati na smanjenje hiperpigmentacijskih mrlja nakon što su one već formirane.


Što je hiperpigmentacija?

Uz pojam hiperpigmentacija vežu se neujednačene mrlje na koži koje su nastale zbog prekomjerne proizvodnje melanina. U epidermisu, tj. površinskom sloju kože melanociti proizvode smeđi pigment melanin koji se potom premješta na površinu kože te tada ovisno o količini dolazi do promjene boje kože. Melanin je prirodni pigment koji se proizvodi iz aminokiseline tirozina pod djelovanjem enzima i našoj koži, kosi i očima daje njihovu prirodnu boju. Proizvodnja melanina, a posljedično i boja kože, ovisi o nizu bitnih čimbenika, a prije svega o našoj genetskoj predispoziciji, izloženosti UV zračenju, utjecaju hormona, kao i ozljedama na koži. Dakle hiperpigmentacija nastaje kada unutarnji ili vanjski faktori uzrokuju povećanu proizvodnju melanina čiji rezultat je promjena boje kože, najčešće na mjestima izloženima suncu. 
Postoje razni oblici hiperpigmentacije koje se mogu pojaviti na Vašoj koži, kao što su pigmentne mrlje (staračke pjege i sunčeve pjege), melazma i postupalne hiperpigmentacije, a svaki od njih se manifestira u obliku plitkih, tamnih mrlja na koži različitih veličina i oblika. Hiperpigmentacija se najčešće javlja na područjima koja su najviše izložena direktnoj sunčevoj svjetlosti, poput lica, dlanova, vrata i dekoltea, a uzroci povećane proizvodnje melanina na tim mjestima mogu biti različiti, poput trudnoće, određenih bolesti, starenja, korištenja određenih fotosenzitivnih lijekova, vitamina i kozmetičkih proizvoda, traume na koži ili ožiljaka od akni, pa čak i genetske predodređenosti, a mogu biti i posljedica estetskih tretmana. Ipak, najčešći i najsnažniji uzrok je svakako povećano izlaganje sunčevoj svjetlosti bez odgovarajuće UV zaštite, jer ono direktno potiče proizvodnju melanina. Melanin djeluje kao prirodna zaštita kože od UV zračenja te upravo zbog njega koža izložena suncu poprima preplanuli ten. No, svakako valja znati da prekomjerno izlaganje suncu može poremetiti normalni rad Vaše kože i izazvati hiperpigmentaciju.


Uzroci hiperpigmentacijskih mrlja

Već smo spomenuli da hiperpigmentacija nastaje zbog prekomjerne proizvodnje melanina koji je prirodni pigment koji našoj koži, kosi i očima daje njihovu prirodnu boju. Na prekomjernu proizvodnju melanina može utjecati niz čimbenika, ali se najvažnije povezuje s izlaganjem suncu, genetikom, hormonalnim utjecajima te ozljedama ili upalama na koži.

Hiperpigmentacija i izlaganje suncu

Prekomjerno izlaganje suncu glavni je uzrok hiperpigmentacije, s obzirom na to da sunčeva svjetlost potiče proizvodnju melanina. Melanin djeluje kao prirodna zaštita kože od sunca štiteći je od štetnih UV zračenja te upravo zbog njega koža izložena suncu dobiva preplanuli ten. Međutim, prekomjerno izlaganje suncu može poremetiti ovaj proces i izazvati hiperpigmentaciju.

Hiperpigmentacija i hormoni

Hormoni su glavni uzročnici posebne vrste hiperpigmentacije poznate kao melazma ili kloazma. Posebno je učestala kod žena i smatra se da nastaje kada ženski spolni hormoni estrogen i progesteron stimuliraju prekomjernu proizvodnju melanina nakon izlaganja kože suncu. Hiperpigmentacija se može javiti i kao nuspojava nekih hormonskih terapija, npr. kontracepcijskih pilula.

Hiperpigmentacija i starenje

Kako koža stari, smanjuje se broj stanica koje proizvode melanin, koje su poznate kao melanociti, ali se preostale povećavaju u veličini i mijenja se njihova preraspodjela, zbog čega dolazi do fizioloških promjena koje zatim imaju utjecaj na stvaranje i povećanje staračkih pjega, pretežito kod osoba starijih od 40 godina.

Hiperpigmentacija i ozljede kože i upale

Kako i ime govori, postupalna hiperpigmentacija javlja se nakon ozljede ili upale kože, primjerice posjekotina, opeklina, izlaganja kemikalijama, akni, atopijskog dermatitisa ili psorijaze. Postupalna hiperpigmentacija pojavljuje se poslije zacjeljivanja rane, nakon što je koža potamnjela i izgubila boju.

Hiperpigmentacija i bolesti i lijekovi

Hiperpigmentacija je također simptom nekih bolesti, primjerice, autoimunih bolesti i bolesti probavnog sustava, metaboličkih poremećaja i nedostatka vitamina. Može se javiti i kao nuspojava na neke hormonske terapije, kemoterapije, primjene antibiotika, antiepileptika i drugih lijekova.


Koji su oblici hiperpigmentacije?

Već smo spomenuli da postoji nekoliko oblika hiperpigmentacije koje se mogu pojaviti na Vašoj koži, poput pigmentnih mrlja kao što su staračke pjege i sunčeve pjege, melazme i postupalne hiperpigmentacije (PIH), a u nastavku ćemo Vam svaki od tih oblika pobliže objasniti koje su karakteristike pojedinog oblika i zašto do takvih mrlja uopće dolazi.

Pigmentacijske mrlje

Pjege Od Sunca HiperpigmentacijaZapočet ćemo s pigmentacijskim mrljama koje mogu biti "staračke" i sunčeve pjege. Pigmentacijske mrlje javljaju se zbog pretjeranog izlaganja kože suncu, a obično nastaju na rukama, licu i dekolteu, dakle najčešće se pojavljuju na dijelovima kože koji su najviše izloženi suncu, poput nadlanica, lica, podlaktica, čela i ramena, dok su im najskloniji ljudi svijetle puti iznad 40 godina. Ovaj oblik hiperpigmentacije često se brka s takozvanim staračkim pjegama koje nastaju kao rezultat prirodnog procesa starenja kože. Pigmentacijske mrlje su uglavnom mali, tamni dijelovi kože i jedan od prvih znakova kožnog (foto)starenja. Iako su pigmentacijske mrlje obično bezopasne, određeni oblici mogu biti opasni po život, primjerice nastanak melanoma,  zbog čega se preporučuje redovita dermatološka procjena kože i pigmentacijskih mrlja.
Što uzrokuje pigmentacijske mrlje?
Budući da glavna odrednica boje kože nije broj, već aktivnost melanocita, pigmentacijske mrlje uzrokuje povećana aktivnost melanocita, odnosno stanica koje proizvode melanin, u bazalnom sloju epiderme.  Melanin upija UV zračenje iz sunčevih zraka kako bi zaštitio kožu i pod uvjetom da je izloženost suncu ograničena, rezultat je koža koja je ujednačeno preplanula. Međutim, ako je koža kroz dulje vrijeme suncu izložena previše, aktivnost melanocita će se povećati i bit će proizvedeno previše melanina. To će rezultirati pojavom pigmentacijskih mrlja na najčešće izloženim područjima, kao što su lice te ruke i dekolte. Kako koža stari, broj melanocita se smanjuje, ali se preostali melanociti povećavaju i gušće distribuiraju na određenim područjima kože, zbog čega dolazi do promjena u slojevima kože koje objašnjavaju povećanje broja pigmentacijskih pjega kod osoba starijih od 40 godina, koje se tad nazivaju staračke pjege. U nastanku pigmentacijskih mrlja kao što su pjege, ulogu u nastanku može imati i genetika. Ako su jedan ili oba roditelja imala pjege, postoji veća vjerojatnost da će se one pojaviti i u sljedećoj generaciji.  

Melazma

Melazma Pigmentacijske Mrlje

 

Melazma koja je također poznata i pod nazivom „trudnička maska“, oblik je hiperpigmentacije koja se obično javlja simetrično na područjima tijela koja su stalno izložena suncu, npr. na licu, pogotovo na obrazima, nosu, čelu i gornjoj usnici, a ponekad i na drugim dijelovima tijela izloženima suncu, primjerice podlakticama. Štoviše, izlaganje suncu glavni je čimbenik za pogoršanje situacije. Nastup melazme izravna je poveznica za hormonalne promjene koje nastaju prilikom uzimanja oralne kontracepcije ili tijekom trudnoće, ali utjecaj imaju i određene genetske predispozicije. Melazma se zbog toga češće javlja kod žena, pogotovo tijekom i poslije trudnoće.

Postoje tri tipa melazme: epidermalna, dermalna i mješovita. Epidermalna melazma zahvaća gornji sloj kože, hiperpigmentacija je smeđa i ima jasno definirane granice. Dermalna melazma zahvaća dublji sloj kože, dermu, a karakteriziraju ju plavo-sive mrlje. Mješovita melazma, koja je kombinacija epidermalne i dermalne melazme, manifestira se kao smeđe-sivi pigment. Zbog dubine pigmenata melanina kod dermalne melazme i melazme mješovitog tipa, ova dva oblika može biti teže liječiti.

Što uzrokuje melazmu?

Melazmu uzrokuje prekomjerno stvaranje pigmenta melanina. Premda se ovo stanje javlja kao reakcija na hormonalne promjene kao što su trudnoća, uzimanje kontracepcijskih pilula ili zamjenska hormonska terapija, drugi čimbenici poput izlaganja UV zračenju, obiteljskih predispozicija, dobi i nekih lijekova za epilepsiju također mogu imati utjecaj. Melanociti, odnosno stanice koje stvaraju melanin, a nalaze se u bazalnom sloju epiderme, odgovorni su za povećanu epidermalnu pigmentaciju kod melazme. Tijekom trudnoće endogeni hormoni stimuliraju melanocite zbog čega oni proizvode više pigmenata melanina. Također, žene koje piju kontracepcijske pilule ili uzimaju zamjensku hormonsku terapiju mogu dobiti melazmu jer njihovo tijelo prolazi kroz hormonalne promjene slične onima koje se zbivaju tijekom trudnoće, odnosno melanociti također stvaraju više pigmenata melanina zbog čega dolazi do hiperpigmentacije. 

Postupalna hiperpigmentacija

Postupalna Hiperpigmentacija

Postupalna hiperpigmentacija nastaje kao odgovor na zacjeljivanje ozljede ili udarac na koži nakon čega ostaje plitka mrlja odnosno diskoloracija. Također se često susreće kod osoba čija je koža sklona aknama i ponekad može biti izazvana estetskim zahvatima kao što su dermoabrazija, kemijski pilinzi i laserske terapije. Postupalna hiperpigmentacija manifestira se u obliku plitkih, tamnih područja na koži i takve mrlje mogu varirati u boji od ružičaste do crvene, smeđe ili crne boje, ovisno o boji kože i stupnju diskoloracije. Mogu nalikovati pjegicama drugačije boje ili većim tamnijim mrljama, a isto tako mogu biti sjajne ili izgledati kao "nova" koža. Postupalnoj hiperpigmentaciji podložni su svi tipovi kože, ali više prevladava kod ljudi s tamnijim tenom. Kad govorimo o spolovima, postupalnoj hiperpigmentaciji jednako su podložni i muškarci i žene.

Mrlje postupalne hiperpigmentacije mogu nastati i od prilično beznačajnih prištića kao i od ozbiljnijih ozljeda. Međutim, što je upala veća, to će mrlje postupalne hiperpigmentacije u smislu veličine i boje biti izraženije. Vrlo bitno je spomenuti da ako se prištić stišće ili previše dira, to povećava mogućnost za razvoj postupalne hiperpigmentacije, a iako ono ne uzrokuje postupalnu hiperpigmentaciju, sunce može pogoršati simptome, potamniti zahvaćena područja kože i produljiti vrijeme potrebno za povlačenje nastalih mrlja.

Što uzrokuje postupalnu hiperpigmentaciju?

Kada se koža zbog ozljede, osipa, bubuljice ili bilo koje druge vrste utjecaja upali, to melanocite, odnosno stanice koje proizvode melanin, potiče da ispuste prekomjernu količinu melanosoma koji sadrže enzime zadužene za proizvodnju melanina. Ta ispuštena pigmentna zrnca potamnjuju i mijenjaju boju prethodno ozlijeđene kože i tamo se zadržavaju i dugo nakon što rana zacijeli.

Vrijeme oporavka varira, ali u prosjeku može proteći od tri do 24 mjeseca dok tamna područja na koži ne izblijede, no u nekim slučajevima to može potrajati i dulje. Trajanje oporavka ovisi o razlici između boje prirodne kože i potamnjele kože pa što je ta razlika veća, za ujednačavanje tona trebat će dulje vremena.


Kako smanjiti hiperpigmentacijske mrlje?

Nakon što smo naučili što je hiperpigmentacija i koje vrste postoje, nastavit ćemo sa savjetima koji Vam mogu pomoći pri smanjivanju hiperpigmentacijskih mrlja. Kako bi se uklonila diskoloracija kože uzrokovana hiperpigmentacijom, za smanjivanje mrlja koriste se laserska terapija ili kemijski pilinzi koji brišu hiperpigmentirane stanice kože kako bi mogla nastati nova koža bez hiperpigmentacije. Kod korištenja kemijskog pilinga, npr. AHA kiseline, uloga kemijskog pilinga je kontrolirano ljuštenje nekoliko slojeva stanica, uklanjanje starih i odumrlih stanica kože, čime se potiče rast novih stanica. Nakon kemijskog pilinga koža postaje glađa, smanjuju se i sužavaju pore, ublažavaju se plitke bore, smanjuju se ožiljci od akni, izjednačava se boja kože i poboljšava se blistavost te sjaj kože. S druge strane, laserska terapija za rješavanje hiperpigmentacijskih mrlja koristi svjetlo velike energije na zahvaćenim područjima kože.

Ako se borite protiv hiperpigmentacijskih mrlja, savjetujemo Vam da prilikom sljedeće kupnje proizvoda za njegu Vaše kože, potražite one koji imaju sljedeće sastojke: glikolna kiselina, retinoinska kiselina i vitamin C. Glikolna kiselina je kiselina koju koriste dermatolozi kod kemijskih pilinga i čest je aktivni sastojak u mnogim topičnim kremama za hiperpigmentaciju. Retinoinska kiselina se u borbi protiv hiperpigmentacije pokazala kao učinkovita, no može izazvati nuspojave poput iritacije i pretjerane osjetljivosti na sunce, što je za ljude koji pate od postupalne hiperpigmentacije već postojeći problem. No trebali biste znati da retinoinsku kiselinu ne smiju koristiti trudnice i dojilje. Derivati vitamina C su se u uklanjanju hiperpigmentacije, posebno postupalne hiperpigmentacije, pokazali relativno učinkovitima i često se koriste u kombinaciji s drugim aktivnim sastojcima.

Vrlo bitno je da znate i da sunčeve UV zrake imaju velik utjecaj na kožu. Izlaganje suncu vjerojatno će pogoršati simptome te se, uz što manje izlaganje, preporučuje korištenje preparata za zaštitu od sunca širokog spektra kao dio svakodnevne rutine čišćenja i njege. Rezultate borbe protiv hiperpigmentacije ne biste trebali očekivati preko noći jer tretmani mogu potrajati i do nekoliko tjedana prije vidljivih poboljšanja na koži pa je stoga važna dosljednost, strpljivost i upornost. 


SAVJETI ZA SPRJEČAVANJE - 5 prirodnih načina kako spriječiti hiperpigmentaciju


Nažalost, niti jedna metoda, pa niti najskuplje kreme ne mogu u potpunosti garantirati da ćemo uspjeti spriječiti nastanak hiperpigmentacija s prvim zrakama sunca, ali mi Vam donosimo 5 prirodnih i jednostavnih načina kako barem usporiti dolazak hiperpigmentacije.

  1. Osnovni temelj liječenja hiperpigmentacija je zaštita od sunca koji blokira UVB, UVA ali i vidljivi dio spektra koju je potrebno nanositi svakodnevno neovisno o godišnjem dobu. Osim nanošenja zaštitnog sredstva, potrebno je nositi i šešir, sunčane naočale, ali i izbjegavati sunce od 11 do 16 h kad je ono najjače. Dakle, ograničite izloženost suncu, a izložene dijelove kože štitite SPF faktorom tijekom cijele godine. 

  2. Konzumiranje hrane bogate anti-oksidansima, vitaminima C i E, te omega 3 masnim kiselinama kao što su bobičasto voće, zeleno lisnato povrće, divlji losos, šipak, jagode, borovnice i trešnje, rajčica, mrkva i batat te nezaobilazan zeleni čaj. 

  3. Prema preporuci liječnika, može pomoći i korištenje dodataka prehrani koji će poboljšati izgled i zdravlje Vaše kože. To mogu biti anti-oksidansi uključujući vitamine A, C i E, vitamini B3 i B 5, omega 3 masne kiseline i cink.

  4. Prirodna kozmetika bogata biljnim aktivnim sastojcima, bez štetnih sintetičkih sastojaka također se pokazuje kao odličan način za sprječavanje hiperpigmentacije.

  5. Redovito vježbanje pomaže kako biste jačali svoj imunološki sustav i svom tijelu pružili prijeko potrebnu detoksikaciju i cirkulaciju.



UČINAK PILINGA U BORBI PROTIV HIPERPIGMENTACIJE 

Pomoć u borbi protiv hiperpigmentacijskih mrlja na tijelu neka Vam budu La PIEL pilinzi koji svojim sastojcima smanjuju tamne mrlje na Vašem tijelu, a istovremeno Vam pružaju zdravu, meku i njegovanu kožu. Coffee BABE, Matcha BABE i Sugar BABE uz pomoć svojih prirodnih sastojaka poput ulja argana, jojobe i badema, shea maslaca i vitamina E, pomažu u oporavku oštećene kože i pospješuju zacjeljivanje rana, Vašu kožu potiču na samoregeneraciju, a uz to ju i dubinski njeguju i hrane. 

Coffee Babe Matcha Babe Sugar Babe Pilinzi Lana Jurcevic

Komentiraj

ZAŠTO ODABRATI La PIEL?

BESPLATNA DOSTAVA I POVRAT

Iskoristite besplatnu dostavu za sve narudžbe iznad 78 KM, kao i besplatan povrat uz garanciju od 90 dana. Ako Vam se proizvod ne sviđa, možete ga vratiti, a mi Vama vraćamo novac.

STRUČNOST I SIGURNOST

Vaša koža nam je najbitnija. Zbog toga koristimo samo najkvalitetnije sastojke koji će dubinski njegovati Vašu kožu tijela i lica.

ODLIČNA ZAJEDNICA

Pridružite se našoj fantastičnoj zajednici tisuća predivnih i njegovanih žena koje svakodnevno koriste La PIEL proizvode