Hijaluronska kiselina i njeno čudotvorno djelovanje

Što je zapravo hijaluronska kiselina i kako ona djeluje?

Neovisno o tome imate li otpornu, snažnu kožu ili izrazito osjetljivu, jeste li tamnije puti ili spadate u blijedopute, borite li se s prištićima ili ste počeli primjećivati prve borice – jedna je karakteristika zajednička svim kožama, a to je potreba za dubokom hidratacijom. 

Funkcioniranje čitavog našeg tijela ovisi o unosu tekućine – svakoj našoj stanici potrebna je hidratacija, a to je najvidljivije na koži. Već i malena dehidracija odrazit će se na svježinu i blistavost tena, a kad je riječ o dugotrajnom nedostatku vlage, posljedice su s godinama sve gore.
Hijaluronska kiselina ili hijaluron danas glasi kao čudo koje briše bore i vraća koži vlažnost. Ova kiselina najviše je zastupljena u koži iako gradi i druga tkiva, hrskavice i zglobove. Hijaluronska kiselina prisutna je u vašem organizmu i ima je oko 15 grama, no njena količina se s godinama smanjuje.

Hijaluron je u kozmetici jako popularan zbog svoje sposobnosti vezanja vode. Po sastavu polisaharid, odnosno ugljikohidrat, ovaj se gradivni element kože prirodno nalazi u cijelom tijelu, a u većim ga količinama možemo naći između stanica kože gdje joj osigurava vlažnost, čvrstoću i gipkost. U ljudskom organizmu najviše ga ima u oku i zglobovima (hrskavici) te vezivnom, epitelnom i živčanom tkivu. Sudjeluje u popunjavanju bora i stvaranju kolagena.  

Pa, evo donosimo neke činjenice koje bi trebali znati o ovom herojskom sastojku za njegu kože, imena hijaluronska kiselina (što vjerujemo da ste već na samom početku ovog bloga upamtili), i točno zašto biste ga trebali uvrstiti u svoju redovnu rutinu uljepšavanja. Ako već niste.

 Hijaluron protiv starenja, izvor mladosti

Hijaluronska kiselina veže tisuću puta veće količine vode

Hijaluronska kiselina dobila je ime od grčke riječi “hyalos” (staklo), zbog svojeg staklastog izgleda, a sastavni je dio većine organa pa je tako, primjerice, u mišićima ima 8 posto, u vezivnom tkivu 27 posto, prisutna je i u oku i zglobovima (hrskavici), no najvećim je dijelom prisutna u koži, gdje je ima čak 56 posto.
Po sastavu je polimerni spoj (mukopolisaharid) sastavljen od velikog broja disaharidnih jedinica, što znači da je riječ o supstanci velike molekularne
težine, a njezino glavno svojstvo je sposobnost vezivanja vode- samo jedan gram hijaluronske kiseline ima impresivnu sposobnost zadržavanja do šest (da, šest) litara vode. Dodajte tome i super pametnu sposobnost reguliranja vlage u stanicama, vi imate jedan poprilično genijalan sastojak.
Kada se koristi u proizvodima za njegu kože, poput krema i seruma, hijaluronska kiselina donosi vlagu na površinu kože. Provjerite sastav proizvoda svoje omiljene kreme - velika je vjerojatnost da hijaluronsku kiselinu već koristite u nekom  obliku. Sve dok je u pravoj formulaciji, učinit će da koža djeluje jedrije i mlađe jer poboljšava elastičnost kože.
Hijaluronska kiselina ima dobro djelovanje s većinom drugih sastojaka i može se kombinirati s pilinzima, retinolima, vitaminima i kiselinama.  Jedina bi iznimka bile kiseline s niskom razinom pH, poput glikolne kiseline, jer je mogu razgraditi i učiniti  neučinkovitom. 
Zanimljivost: Osoba s prosječnom težinom 70 kg ima 15 g hijaluronske kiseline, dok tijelo upotrijebi oko 5 g dnevno za obavljanje različitih zahtjevnih zadaća u našim stanicama.

Hijaluron pegla bore i ožiljke

Vjerujem da ste već čuli za slavne injekcija hijalurona koje se ubrizgavaju kako bi se ispunile bore i ožiljci. S godinama razina hijaluronske kiseline opada. Prve znakove dubinske dehidracije počinjemo primjećivati već oko 30-e, kada količine hijalurona u koži počinju padati, što se odražava na gubitak elastičnosti i formiranja prvih borica, najčešće u području oko usana i očiju. Uzroci nisu isključivo godine, već i životni stil. Pušenje, stres, nezdrava prehrana mogu pridonijeti gubitku hijalurona.

Hijaluronsku kiselinu možete početi upotrebljavati kada primijetite nastanak bora te kako bi koži vratiti elastičnost i vlažnost. S obzirom na to da se ona prirodno nalazi u tijelu, rizik za alergiju je jako mali. Hijaluronska kiselina također igra ključnu ulogu u zacjeljivanju rana. Prirodno je prisutna u koži, ali njena se koncentracija povećava kada dođe do oštećenja koje treba popraviti. Hijaluronska kiselina također ima antibakterijska svojstva, tako da može pomoći u smanjenju rizika od infekcije kada se nanosi izravno na otvorene rane. Štoviše, učinkovita je u borbi protiv bolesti desni i ubrzavanju zacjeljivanja nakon operacije zuba.
 

 

Hijaluronska Kiselina Lijek Protiv Bora


Hijaluronska kiselina je ključna u borbi protiv starenja


Sa starenjem koža počinje gubiti hijaluronsku kiselinu, kolagen, potkožnu masnoću i elastičnost. Kao posljedica toga, a uslijed gravitacijske sile i konstantne upotrebe mišića, stvaraju se bore, lice gubi na volumenu, a koža postaje umorna i bez sjaja. Kad je koža hidratizirana, linije i bore (čak i one dublje) izgledaju manje, pa je to izvrstan sastojak za one koji primjećuju starenje kože a ne stari im se još i žele zadržati svoj mladenački, svježi izgled. Čini čuda za sve. Hijaluronska kiselina djeluje na bilo koji tip kože, čak i na osjetljivu kožu ili onu problematičnu, ali i na masnu kožu.

Hijaluronski dermalni fileri namijenjeni su tretiranju svih zona lica. Njihovim ubrizgavanjem u kožu postiže se popunjavanje bora, ali i vraćanje izgubljenog volumena (popunjavanje obraza, naglašavanje izgubljene linije brade, podizanje kutova usana) te rehidracija kože. Također, pokazalo se da fileri utječu na regeneraciju i stvaranje novog kolagena. 

Najvažnije je naglasiti da hijaluronski dermalni fileri omogućavaju postizanje i zadržavanje prirodnog izgleda kontura lica.

Njima se mogu tretirati:

  • Nazolabijalne bore (od nosa prema usnama)
  • Pušačke bore oko usana
  • Bore na vanjskoj strani očiju
  • Lifting jagodica
  • Lifting cijelog lica
  • Pomlađivanje dekoltea, vrata i ruku
  • Povećanje usana

Hijaluronski dermalni fileri ne ugrožavaju prirodnost lica i mimiku. Na tretmane dermalnim filerima može se krenuti sa stvaranjem prvih izraženijih bora.

Kod nekoga se bore javljaju u ranijoj životnoj dobi, kasnim dvadesetima, a kod nekog puno kasnije, za što je odgovorna genetika i način života (pušenje, nedovoljno spavanje, odmor, svakodnevni stres).

Od pojave prvih bora pa nadalje, hijaluronski dermalni fileri mogu se svakih, otprilike, godinu dana nadopunjavati kako bi se što dulje zadržao mladolik izgled kože te održala dobra kontura lica.

Dermalni fileri poput Juvederma i Restylanea koriste gelasti oblik hijaluronske kiseline za dodavanje volumena dermalnom sloju kože. S nekoliko uboda igle, zaglađuju sitne bore i smanjuju sjene - a kroz razdoblje od nekoliko mjeseci do godine dana dermalni filer se razgrađuje i nestane.

Hijaluronska kiselina stvara volumen jer uvlači vodu u to područje stvarajući učinak punjenja. Nuspojave su minimalne: možete osjetiti otekline ili modrice koje mogu trajati dva ili tri dana. Najvažnija stvar koju morate imati na umu kada uzimate bilo kakvo punilo ili injekcijski lijek da morate provjerenom dermatologu ili plastičnom kirurgu. 

Budući da je hijaluronska kiselina nešto što naša tijela već proizvode, smatra se sigurnom za upotrebu u svim vrstama injekcija. Uzmimo na primjer nekirurško ravnanje nosa. Estetski kirurzi koriste dermalne filere za ujednačavanje nepravinosti na nosu i poboljšanje oblika, ili čak za poboljšanje bolova u stopalima kod pacijenata koji su izgubili amortizaciju u petama.  Filer za korekciju nosa samo je privremeno rješenje, a učinak traje od godinu do dvije, što ovisi o preparatu koji se koristi i o samom tkivu pacijenta.

Ovakva korekcija nosa je dobar test za osobu koja želi vidjeti kako bi izgledala s drugačijim nosom, a teško joj se odlučiti za operaciju. Filer za korekciju nosa ubrizgava se direktno na nos ili iznutra kroz nosnicu. Anestezija često nije potrebna. Crvenilo nakon nanošenje filera prođe kroz nekoliko dana. To je privremeni make-over a pritom se ne mijenja funkcija nosa i disanje.

 

Koža poput bebine

Uloga hijaluronske kiseline u elastičnosti i čvrstoći kože, odnosno stvaranju bora, znanstvenicima je postala zanimljiva kad su otkrili da je u koži djeteta ima mnogo više nego u koži starijih osoba. Mlada je koža bogata vodom, čvrsta, elastična i svježa. Tijekom vremena, kao posljedica starenja, pušenja i loše prehrane, hijaluronska kiselina koja se nalazi u koži opada zbog čega koža gubi vlažnost, čvrstoću, volumen i elastičnost te se javljaju bore i obješena koža oko očiju i usta. U laboratorijima kozmetičkih kompanija uspjeli su pronaći način da hijaluronsku kiselinu ugrade u preparate za njegu lica te tako koži vrate vlagu i elastičnost. Na tržištu je velik broj proizvoda za njegu kože koji sadrže hijaluronsku kiselinu, kao što su hidratantne kreme, kreme protiv bora i serumi. No, zbog svoje velike molekularne težine molekule hijaluronske kiseline teško prodiru u dublje slojeve kože ako se preparat nanese površinski, stoga se posebnim tehnološkim postupcima molekule razgrađuju u manje fragmente i tako se osigurava njihovo prodiranje u dermis. U dermisu one potiču stvaranje vlastite hijaluronske kiseline i time optimalno djeluju, ne samo na hidrataciju kože nego i na smanjenje vidljivosti bora. Ako se hijaluronska kiselina nepravilno koristi  mogla bi i dehidrirati vašu kožu. Molekuli je potrebna voda da bi se napuhala, ali bez vlage na površini vaše kože ili iz zraka, povući će vodu iz dubine kože. No tome je lako doskočiti- najbolje je nanijeti serum na vlažnu kožu i potom ga prekriti omiljenom kremom. 

U jednoj studiji iz 2017. godine, istraživači su ispitali anti-age učinke hijaluronske kiseline kod 60 odraslih Japanaca. Znanstvenici su nasumično dodijelili sudionike studije ili liječenju ili placebo grupi. Sudionici koji su unosili suplemente hijaluronske kiseline zabilježili su smanjenje bora i poboljšanje stanja kože u usporedbi s onima u placebo skupini. Međutim, studija je uključivala malu količinu uzoraka i također, bila je financirana od tvrtke koja proizvodi dodatke hijaluronskoj kiselini, što je naravno moglo utjecati na rezultate. Još jedno malo istraživanje pokazalo je da hijaluronska kiselina može poboljšati elastičnost kože i smanjiti hrapavost kože za samo 2–8 tjedana. U jednoj njemačkoj studiji iz 2016. godine istraživači su usporedili anti-age učinke četiri različite kreme za lice koje sadrže hijaluronsku kiselinu. Istraživači su primijetili povećanu zategnutost kože i smanjenje dubine bora za 10-20% kod svih 20 sudionika. Mnoge kozmetičke marke tvrde da njihovi proizvodi s hijaluronskom kiselinom mogu drastično usporiti znakove starenja. Međutim, većina proizvoda koji se prodaju bez recepta sadrže molekule hijaluronske kiseline koje su prevelike da bi mogle proći kroz vanjski sloj stanica kože, prema neki podacima iz 2015. godine. 

S obzirom da tijelo prirodno proizvodi hijaluronsku kiselinu, ona vrlo rijetko uzrokuje ozbiljne nuspojave ili alergijske reakcije. Međutim, ljudi koji u anamnezi imaju ozbiljne alergijske reakcije, poput anafilaksije, trebaju biti oprezni kada koriste hijaluronsku kiselinu. Njezini učinci tijekom trudnoće i tijekom dojenja ostaju nepoznati, pa će žene tijekom tog vremena možda htjeti izbjegavati uzimanje hijaluronske kiseline. Općenito, trebali bi se svakako konzultirati s liječnikom/farmaceutom prije isprobavanja novog lijeka/proizvoda, posebno ako: uzimate lijekove na recept jer se liječite od neke bolesti ili  imajte neko kronično zdravstveno stanje.  Ljudi uvijek mogu razgovarati s liječnikom o tome je li hijaluronska kiselina pogodna za njih. 

Zaključak

 Ukratko- hijaluronska kiselina je prirodna tvar koja pomaže zadržati vlagu u koži i očima te podmazuje zglobove. Također igra presudnu ulogu u zacjeljivanju rana kontrolirajući upalu i preusmjeravajući protok krvi u oštećeno tkivo. Razine hijaluronske kiseline smanjuju se kako ljudi stare, a to može pridonijeti i fizičkim znakovima starenja, poput pojave bora, i starosnim uvjetima, uključujući osteoartritis. Iako je hijaluronska kiselina prisutna u brojnim kozmetičkim i medicinskim proizvodima, njezini učinci mogu se razlikovati od osobe do osobe. Ljudi mogu kupiti hijaluronsku kiselinu u ljekarni ili pitati svog liječnika o medicinskim proizvodima koji sadrže tu tvar. Neke proizvode možete kupiti i putem interneta.

Hijaluronska kiselina sastojak je koji se nalazi u brojim našim proizvodima kako bi našu kožu tijela, ali i lica, održao hidratiziranom i zdravom. Jedan od naših bestsellera - Beach BABE - sadrži hijaluronsku kiselinu u svojem sastavu. Njega možemo koristiti u svakodnevnoj njezi tijela, ali najčešće se koristi za sunčanje. U ljetnim mjesecima izuzetno je važno zadržati vlagu u koži kako ona ne bi postala suha. S obzirom da je hijaluronska kiselina jedan od najjačih humektanta, ona veže vodu za sebe i sprječava njezin gubitak i pojavu suhe i ispucale kože. Ako je koža suha, puna mrtvih stanica kože, veća je mogućnost neravnomjernog tamnjenje i nastajanja fleka za vrijeme sunčanja.

Osim Beach BABE multinamjenskog maslac ulja za sunčanje, nova La PIEL LAB kolekcija za lice pruža vašoj koži sve najbolje sastojke koji su nužni za mladolik i svijež izgled. Krema i maska za lice sadrže upravo hijaluronsku kiselinu koja osim hidratacije i sprječavanja isušivanja kože, sprječava nastajanje bora kod mlade kože, a kod zrelije zaglađuje postojeće sitne bore (anti-age učinak). Pogodna je za sve tipove kože, pa čak i za osjetljivu tako da hijaluronska kiselina bi trebala biti osnovni sastojak u njezi kože lica, s obzirom da s godinama gubimo količinu hijaluronske kiseline koja se nalazi u našem organizmu.

 


Komentiraj

ZAŠTO ODABRATI La PIEL?

BESPLATNA DOSTAVA I POVRAT

Iskoristite besplatnu dostavu za sve narudžbe iznad 78 KM, kao i besplatan povrat uz garanciju od 90 dana. Ako Vam se proizvod ne sviđa, možete ga vratiti, a mi Vama vraćamo novac.

STRUČNOST I SIGURNOST

Vaša koža nam je najbitnija. Zbog toga koristimo samo najkvalitetnije sastojke koji će dubinski njegovati Vašu kožu tijela i lica.

ODLIČNA ZAJEDNICA

Pridružite se našoj fantastičnoj zajednici tisuća predivnih i njegovanih žena koje svakodnevno koriste La PIEL proizvode