Kozmetički sastojci koje MORATE izbjegavati!

10 opasnih kozmetičkih sastojaka koje MORATE izbjegavati!

Prirodna kozmetika sve češča je na tržištu ali, susrećemo se s pojmovima u opisu proizvoda koji su nam strani, imaju dugačka imena ili ih je nemoguće izgovoriti. Postoje sastojci u kozmetici koje redovito koristimo, a vrlo su štetni za naše zdravlje. Čak i samo izgovaranje riječi upućuje da se radi o lošem kemijskom sastavu. Štetni sastojci u kozmetici su toksični. Gotovo svaki proizvod deklarira se prirodnim, no to može biti laž. Ako vidimo da je na proizvodu slika zdrave namirnice i u zelenoj je boji, to ne mora znači da je proizvod prirodan. Zaključujemo koliko je bitno pročitati sastav proizvoda i upoznati se s njegovim sastojcima. Ponekad nemamo vremena, možda nismo dovoljno educirani, no to nam ne bi trebala biti izlika da znamo što stavljamo na kožu. Kemijski sastojci u proizvodima povezani su s tumorima, hormonalnom neravnotežom i idu direktno u krvotok.

Iskoristite ovo vrijeme koje provodite u svojim domovima, proučite deklaracije kozmetičkih proizvoda koje koristite i učinite velik korak za svoje zdravlje. U današnjem blogu donosimo Vam vodič kroz štetne sastojke u kozmetici i odgovaramo na pitanja što su, u kojim se proizvodima nalaze, kako ih možete prepoznati, ali i izbjeći te zašto su štetni za vaše zdravlje. Na kraju Vam donosimo savjete kako odabrati ono najbolje za sebe i na što obratiti pažnju kod biranja kozmetičkih proizvoda.

ZAŠTO JE VAŽNO ZNATI ŠTO STAVLJAMO NA KOŽU?

Koža je najveći organ ljudskog tijela. Njezine funkcije su mnogobrojne – ona predstavlja fizičku barijeru organizma prema okolišu, ograničava, ali i propušta izlazak i ulazak određenih količina vode i elektrolita iz tijela, štiti nas od ultraljubičastog (UV) zračenja i raznih mikroorganizama itd. Međutim, koža jednako tako putem svojih malih otvora (pora) predstavlja put ulaska raznih tvari u organizam. To znači da svaka tvar koju stavimo na kožu ima određeni potencijal da uđe u organizam i u njemu napravi neko djelovanje – pozitivno ili negativno. Stoga, jako je važno znati sastojke svih proizvoda koje stavljamo na kožu kako bi izbjegli one tvari koje mogu štetno djelovati na naš organizam i cjelokupno zdravlje.

Kozmetički se proizvodi često sastoje od većeg broja kemijskih tvari od kojih svaka ima određeno djelovanje na našu kožu. To djelovanje može biti povoljno ili nepovoljno, a problem nastupa upravo ovdje. Naime, za većinu se sastojaka kozmetičkih proizvoda još uvijek ne zna u potpunosti kako djeluju i što je važnije – kakav utjecaj imaju na zdravlje. Tu dodatno treba uzeti u obzir i činjenicu da žene stavljaju razne proizvode na kožu još od malih nogu i zapravo nikada ne prestaju. To znači desetljeća i desetljeća korištenja proizvoda, a samim time i brojnih sastojaka za koje se ni ne zna kakav kroničan učinak imaju na organizam. Na tu se temu provode brojna istraživanja, a upravo zbog njih su neki sastojci koji su prije desetak godina bili sastavni dio brojnih kozmetičkih proizvoda danas zabranjeni. Istraživanja se i dalje provode, što znači da će se zasigurno s vremenom otkriti i nove kemijske tvari koje imaju štetan učinak na zdravlje pojedinca. S obzirom da za zabranu takvih sastojaka treba proći mnogo vremena, kako biste zaštitili svoje zdravlje, s uklanjanjem štetnih proizvoda iz svoje svakodnevnice treba početi već danas.

Kakav to štetni utjecaj na zdravlje mogu imati određeni kozmetički sastojci? Vjerojatno znate kako se pojavnost malignih bolesti u populaciji povećala, a dokazano je kako značajan čimbenik u tome ima životni stil. Pušenje, pretjerana konzumacija alkohola, manjak tjelesne aktivnosti, pretjeran unos životinjskih masnoća i mnoge druge životne navike mogu povećati rizik od oboljenja. Međutim, pretpostavlja se da u razvoju bolesti sudjeluju i brojne tvari s kojima svakodnevno dolazimo u kontakt, a upravo u tu kategoriju spadaju i kozmetički proizvodi. Neki od sastojaka o kojima ćemo govoriti povezuju se s razvojem: razni karcinomi, negativni utjecaj na reproduktivno zdravlje, poremećaj hormonske ravnoteže, nepovoljni utjecaj na razvoj fetusa, autoimune bolesti i brojnie alergijske bolesti.

Zdrava I Lijepa Koza Prirodna Kozmetika La PIEL Lana Jurcevic

ŠTETNI SASTOJCI U KOZMETIČKIM PROIZVODIMA

Ključni sastojci koji čine većinu kozmetičkih proizvoda razni su konzervansi, zgušnjivači, ovlaživači, boje, mirisi i dr. Svi oni mogu biti prirodnog i umjetnog podrijetla, a jedan prosječni kozmetički proizvod sastoji se od 10 do 15 takvih sastojaka. Prosječna žena koristi od 9 do 15 proizvoda za njegu na dan, što znači da dnevno stavlja otprilike 500 kemikalija na kožu. U nastavku teksta provest ćemo vas kroz neke od 10 najčešće prisutnih štetnih sastojaka u kozmetičkim proizvodima. Uz najvažnije informacije koje o njima trebate znati, navedeni su i njihovi engleski nazivi jer se pod tim terminima najčešće nalaze na deklaracijama proizvoda.

PARABENI

Parabeni su konzervansi koji se koriste u velikom broju proizvoda za njegu kože, osobito u onima koji imaju visok postotak vode. Njihova uloga je očuvanje dugotrajnosti proizvoda i sprječavanje rasta bakterija. Nisu topljivi u vodi i lako penetriraju kroz kožu.

Proizvodi u kojima se mogu nalaziti

  • šampon,
  • regenerator za kosu,
  • kupka za tijelo,
  • krema za lice,
  • losion za tijelo

Zašto su štetni?

S obzirom da se parabeni još uvijek nalaze u velikom broju proizvoda iako se pokušavaju zamijeniti s manje toksičnim konzervansima, mnogo je žena svakodnevno i kronično izloženo njihovom djelovanju. Najranjivija skupina žena su trudnice, ali i mala djeca. Istraživanja su pokazala da su parabeni potencijalni endokrini disruptori, što znači da mogu imitirati djelovanje estrogena i drugih hormona u organizmu. Zbog toga se povezuju s karcinomima koji su hormonski ovisni kao što je primjerice karcinom dojke. Osim toga, parabeni se povezuju s razvojnom i reproduktivnom toksičnosti. Jedno je istraživanje pokazalo da je izloženost majke metilparabenu tijekom razdoblja trudnoće i dojenja povezana s poremećenim razvojem spolnog sustava u djeteta.

Kako ih izbjeći?

Birajte proizvode na kojima piše ”bez parabena”. Postoji mnogo organskih proizvoda koji u svom sastavu nemaju parabene.

Oznake na pakiranju proizvoda: 

Sve što završava na -paraben (benzylparaben, butilparaben, propilparaben, metilparaben, etilparaben, izobutilparaben).

SLS (NATRIJEV LAURIL SULFAT) I SLES (NATRIJEV LAURET SULFAT)

SLS (eng. sodium lauryl sulfate) i SLES (eng. sodium laureth sulfate) su surfaktanti – tvari koje smanjuju površinsku napetost između drugih sastojaka. Koriste se kao sastojci za pjenjenje i u kozmetičkim proizvodima koji služe za čišćenje.

Proizvodi u kojima se mogu nalazit

  • šampon za kosu,
  • proizvod za čišćenje lica,
  • gel za tuširanje,
  • pasta za zube i sl.

Zašto su štetni?

Iako se donedavno mislilo da su SLS i SLES karcinogeni, odnosno da su povezani s razvojem karcinoma, istraživanja su utvrdila da takve opasnosti nema. Međutim, oni mogu biti onečišćeni karcinogenima kao što je primjerice 1,4-dioksan. Također, ovi sulfati su dokazani iritansi i mogu nadražiti kožu, vlasište i oči, stoga ih se preporuča izbjegavati.

Kako ih izbjeći?

Birajte proizvode na kojima je označeno ”bez sulfata” i one koji nemaju navedene sulfate na popisu sastojaka.

Oznake na pakiranju proizvoda:

Natrijev lauret sulfat, natrijev lauril sulfat, natrijev lauril eter sulfat, bezvodni natrijev lauril sulfat i irium.

TRIKLOSAN

Triklosan je sastojak koji ima antimikrobna svojstva, zbog čega se često koristi u sapunima i deterdžentima, ali ga imaju i neki kozmetički proizvodi.

Proizvodi u kojima se mogu nalaziti

  • antibakterijski sapuni,
  • antiperspiranti i dezodoransi,
  • pasta za zube,
  • sredstva za izbjeljivanje zubiju,
  • krema za lice itd.

Zašto su štetni?

Postoje dokazi da je triklosan hormonski disruptor te da utječe na rad štitnjače i njezinih hormona. Također, neka istraživanja su pokazala da uporaba triklosana u sapunima i drugim kozmetičkim proizvodima povećava rezistenciju bakterija na antibakterijske proizvode te da njegova prisutnost u nekom proizvodu predstavlja dobar okoliš za razvoj bakterija otpornih na lijekove. S obzirom da ovaj spoj dobro prolazi kroz kožu i nakuplja se u masnom tkivu, smatra se da je osobito opasan za trudnice i žene koje doje. 

Kako ih izbjeći?

Birajte kozmetičke proizvode koji ne sadrže ovaj sastojak i ne zaboravite obratiti pažnju na sapune za ruke.

Oznake na pakiranju proizvoda:

Triclosan (TSC), triclocarban (TCC).

DIETANOLAMIN (DEA), TRIETANOLAMIN (TEA), MONOETANOLAMIN (MEA)

Etanolamini su kemijske skupine koje se sastoje od aminokiselina i alkohola. Spojevi koji se u kozmetici koriste kao emulgatori i kao sredstvo za stvaranje pjene. Naširoko su korišteni u kozmetici. Europska komisija zabranjuje dietanolamin (DEA) u kozmetici kako bi se smanjila kontaminacija s karcinogenim nitrozaminima (tvari koje se također često nalaze u kozmetici).

Proizvodi u kojima se mogu nalaziti

  • kozmetički proizvodi i proizvodi za njegu kože:
  • šampon za kosu,
  • boja za kosu,
  • parfem,
  • pjena za brijanje itd.

Zaštu su štetni?

Kada se ovi spojevi nalaze zajedno s nekim drugim spojevima u kozmetičkim preparatima koji sadrže dušik, mogu nastati nitrozamini – kemijski spojevi koji se nalaze u skupini vjerojatnih karcinogena. Nadalje, istraživanja su pokazala kako DEA može toksično djelovati na brojne organe, ponajprije na bubrege i jetru te živčani sustav, ali i uzrokovati iritaciju kože, očiju i dišnog sustava.

Kako ih izbjeći?

Birajte proizvode koji ne sadrže kratice DEA, TEA ili MEA. Obratite pažnju i na sredstva za čišćenje kuće.

Oznake na pakiranju proizvoda:

DEA ili dietanolimin, TEA ili trietanolamin, MEA ili monoetanolamin cocamide DEA ili kokamid dietanolimin, lauramid DEA ili lauramid dietanolimin, DEA lauril sulfat ili dietanolimin sulfat, linoleid DEA ili linoleid Dietanolimin, ili oleamid DEA ili linoleid dietanolimin, ili oleamid DEA ili linoleid dietanolimin, ili oleamid DEA ili oleamid dietanolimin, ili oleamid DEA ili oleamid dietanolimin.

Stetni Kozmeticki Sastojci Sredstva Za Stvaranje Pjene Losi Za Zdravlje Koze La PIEL Lana Jurcevic

POLIETILEN GLIKOL (PEG spojevi)

PEG spojevi su na bazi nafte pomiješani s masnim kiselinama i masnim alkoholima da bi se stvorili sastojci za brojne funkcije u kozmetici, od zgušnjavajućih sredstava, emolijenata do stabilizatora. Često su kontaminirani s etilen oksidom i 1,4-dioksanom, koji su oboje karcinogeni. Također su štetni za okoliš i opasni ako se udahnu u čistom obliku. Upotreba akrilamida zabranjena je u kozmetici u EU, a EU također postavlja granice za količinu akrilamida dopuštenog u proizvodima koji sadrže poliakrilamid.

Proizvodi u kojima se mogu nalaziti

  • krema za lice,
  • losion za tijelo,
  • proizvodi za kosu itd.

Zašto su štetni?

Poliakrilamid sam po sebi nije štetan sastojak. Međutim, on se sastoji od mnogo molekula akrilamida za kojega se uvjerljivo pretpostavlja da je karcinogen. S obzirom da se poliakrilamid može razložiti na te pojedinačne molekule, s razlogom predstavlja zabrinjavajući sastojak. Istraživanja pokazuju da se poliakrilamid kroz kožu apsorbira jako brzo, a povezuju ga s karcinomom dojke i karcinomom gušterače. Osim toga, smatra se da je neurotokisčan, osobito u fetalnom razdoblju.

Kako ih izbjeći?

Europska unija je postavila limite u dopuštenoj koncentraciji poliakrilamida po proizvodu. Međutim, treba uzeti u obzir činjenicu da žene često koriste više proizvoda u svakodnevnoj rutini, stoga preporučamo obratiti pažnju na popis sastojaka i izbjegavati one na kojima je naveden poliakrilamid.

Oznake na pakiranju proizvoda: 

Poliakrilamid, akrilamid, poliakrilat, polikvaternij, akrilat.

BUTILIRANI HIDROKSIANIZOL (BHA) i BUTILIRANI HIDROKSITOLUEN (BHT)

Butilirani hidroksianizol (BHA) i butilirani hidroksitoluen (BHT) su sintetski antioksidanti na bazi naftnih derivata, koji se u kozmetici koriste kao konzervans. Osim u kozmetici uvelike su korišteni i kao konzervans hrane. Europska komisija klasificirala je BHA kao toksičnu tvar. Povezani su s mnogim zdravstvenim problemima.

Proizvodi u kojima se mogu nalaziti

  • krema za tijelo,
  • proizvodi za kosu,
  • dezodorans,
  • ruž za usne,
  • parfem itd.

Zašto su štetni?

Ovi spojevi su klasificirani kao toksične tvari te vjerojatni karcinogeni. Također, BHA i BHT su vjerojatni endokrini disruptori koji mogu uzrokovati razvojne poremećaje u fetusa, ali i djelovati toksično na razne organe.

Kako ih izbjeći?

Birajte proizvode koji ne sadrže ove spojeve na popisu sastojaka.

Oznake na pakiranju proizvoda:

Najčešće su označeni kraticama BHA i BHT.

FORMALDEHID

Formaldehid je bezbojni, jak mirisni plin koji se koristi u industriji i proizvodima za građevinu, pokućstvo i u kozmetici. Kozmetička industrija koristi oblik formaldehida koji nastaje otpuštanjem formaldehida kroz neko vrijeme. Koristi se kao antibakterijski konzervans. Ovaj sastojak zabranjen je u EU.

Kao i formaldehid, konzervansi koji oslobađaju formaldehid su također alergeni i senzibilizatori.

Proizvodi u kojima se mogu nalaziti

  • lak za nokte,
  • gel za kosu,
  • boja za kosu,
  • šampon za tijelo,
  • šampon za djecu itd.

Zašto su štetni?

Formaldehid ja karcinogen koji je povezan s raznim malignim bolestima. Osim toga, uzrokuje alergijske kožne reakcije i osipe. Osobito ranjive skupine su djelatnici u frizerskim salonima, djelatnici u salonima za nokte i mala djeca.

Kako ih izbjeći?

Birajte proizvode koji ne sadrže prethodno navedene sastojke. Koristite lakove za nokte koji imaju oznaku ”bez formaldehida”. Ne koristite kozmetičke proizvode kojima je istekao rok trajanja i ne ostavljajte proizvode na jakoj Sunčevoj svjetlosti jer to može potaknuti oslobađanje formaldehida.

Oznake na pakiranju proizvoda:

Formaldehid, formalin, urea, diazolidinil urea, imidazolidin urea, polioksimetilen urea, glioksal, DMDM hidantoin, kvaternijum-15, 2-bromo-2-nitropropan-l, 3-diol i natrijev hidroksilmetilglicinat.

UV FILTERI

UV filteri su, kao što im samo ime govori, spojevi koji apsorbiraju ili odbijaju štetno UV zračenje kako bi zaštitili kožu. Većina proizvoda s UV zaštitom koristi kombinaciju od dva do šest kemijskih filtera. UV zaštitu je jako važno koristiti tijekom cijele godine, međutim, neki od spojeva koji pružaju takvu zaštitu su toksični i štetni.

Proizvodi u kojima se mogu nalaziti

  • krema za lice i tijelo,
  • u obliku sprejeva, gelova, pjene i sl.

Zašto su štetni?

Navedeni UV filteri se u posljednje vrijeme povezuju s raznim zdravstvenim rizicima kao što su kožne alergije, imitiranje hormonskog djelovanja, poremećaji rada štitnjače, negativan utjecaj na razvoj fetusa itd. To se osobito odnosi na oksibenzon.

Kako ih izbjeći?

Birajte proizvode s UV zaštitom koji ne sadrže navedene štetne filtere, osobito oksibenzon (eng. oxybenzone). Sigurnije alternative kemijskim filterima su mineralni filteri koji pružaju jednako učinkovitu zaštitu, a nisu štetni. Tu spadaju cinkov oksid (eng. zinc oxide) i titanij dioksid (eng. titanium dioxide), a to su jedini UV filteri za koje je FDA (Food and Drug Administration) utvrdila da su potpuno sigurni. Stoga preporučamo birati proizvode s tim sastojcima.

Oznake na pakiranju proizvoda:

UV filteri koje treba izbjegavati mogu se naći pod imenima eng. oxybenzone, octinoxate (octyl methoxycinnamate), homosalate, octisalate, octocrylene.

Krema Za Tijelo Bez Uv Filtera La PIEL Lana Jurcevic

SINTETSKI MIRISI

Sintetski mirisi su sastojci koji se dodaju u veliku većinu kozmetičkih proizvoda. Pod tim terminom može se pronaći čak i do 4000 različitih sastojaka koji ne moraju biti navedeni na sastavu proizvoda jer se smatraju ”tajnim receptom” tvrtke koja ga proizvodi.

Proizvodi u kojima se mogu nalaziti

  • gotovo svi kozmetički proizvodi
  • šampon za tijelo 
  • krema za lice 
  • sjenilo za oči 
  • ruž za usne.

Zašto su štetni?

Pod terminom ”miris” može se sakriti i nekoliko tisuća kemijskih spojeva od kojih su neki povezani s razvojem karcinoma, reproduktivnom toksičnosti i alergijskim reakcijama. S obzirom da kozmetičke tvrtke nisu dužne staviti popis tih sastojaka na proizvod, nikada zapravo ne možete znati što stavljate na sebe kada koristite mirisni proizvod.

Kako ih izbjeći?

Birajte proizvode na kojima je označeno ”bez mirisa”, eng. ”fragrance free” ili prirodne proizvode koji imaju prirodne mirise jasno naznačene na popisu sastojaka.

Oznake na pakiranju proizvoda:

Na popisu sastojaka mogu biti označeni pod imenom eng. fragrance, perfume, parfum, essential oil blend, aroma.

POLIAKRILAMID

Poliakrilamid je spoj koji se koristi kao učvršćivać i stabilizator u nekim kozmetičkim proizvodima.

Proizvodi u kojima se mogu nalaziti

  • krema za lice,
  • losion za tijelo,
  • proizvodi za kosu itd.

Zašto su štetni?

Poliakrilamid sam po sebi nije štetan sastojak. Međutim, on se sastoji od mnogo molekula akrilamida za kojega se uvjerljivo pretpostavlja da je karcinogen. S obzirom da se poliakrilamid može razložiti na te pojedinačne molekule, s razlogom predstavlja zabrinjavajući sastojak. Istraživanja pokazuju da se poliakrilamid kroz kožu apsorbira jako brzo, a povezuju ga s karcinomom dojke i karcinomom gušterače. Osim toga, smatra se da je neurotokisčan, osobito u fetalnom razdoblju.

Kako ih izbjeći?

Europska unija je postavila limite u dopuštenoj koncentraciji poliakrilamida po proizvodu. Međutim, treba uzeti u obzir činjenicu da žene često koriste više proizvoda u svakodnevnoj rutini, stoga preporučamo obratiti pažnju na popis sastojaka i izbjegavati one na kojima je naveden poliakrilamid.

Oznake na pakiranju proizvoda:

Poliakrilamid se na popisu sastojaka može pronaći pod imenima eng. polyacrylamide, acrylamide, polyacrylate, polyquaternium, acrylate.

BIRAJTE PRIRODNO, ALI S OPREZOM

Prije kupovine svakog kozmetičkog proizvoda koji stavljate na lice ili tijelo, obratite pažnju na njegov popis sastojaka. Ne morate znati značenje svakog pojedinog sastojka ili kemijskog spoja, ali pokušajte zapamtiti barem nekoliko onih koje biste trebali izbjegavati. Pokušajte birati prirodne proizvode, ali s dozom opreza. Mnogi proizvodi imaju oznaku da su sastojci organskog podrijetla i potpuno prirodni, ali to često nije sasvim točno. Isto tako, nije uvijek slučaj da je ono što je prirodno i sto posto sigurno. Stoga prvenstveno preporučamo čitati deklaracije proizvoda i izbjegavati one koji imaju agresivne i štetne sastojke, kao što su to oni o kojima smo u ovom blogu pisali.

Svi proizvodi koje možete naći u našem La PIEL shopu na prirodnoj su bazi bez štetnih sastojaka, bez alkohola (osim dezinfekcijskog sredstva za ruke koji sadrži 72% alkohola-etanola) i u potpunosti su sigurni za Vašu kožu!

Prirodni Proizvodi Za Lijep Izgled Koze La PIEL Lana Jurcevic

Komentiraj

ZAŠTO ODABRATI La PIEL?

BESPLATNA DOSTAVA I POVRAT

Iskoristite besplatnu dostavu za sve narudžbe iznad 78 KM, kao i besplatan povrat uz garanciju od 90 dana. Ako Vam se proizvod ne sviđa, možete ga vratiti, a mi Vama vraćamo novac.

STRUČNOST I SIGURNOST

Vaša koža nam je najbitnija. Zbog toga koristimo samo najkvalitetnije sastojke koji će dubinski njegovati Vašu kožu tijela i lica.

ODLIČNA ZAJEDNICA

Pridružite se našoj fantastičnoj zajednici tisuća predivnih i njegovanih žena koje svakodnevno koriste La PIEL proizvode