Kviz koji će vam pomoći odrediti vaš tip kože!

Donosimo vam savjete i trikove kojima lako možete odrediti svoj tip kože! Prepoznati i odrediti tip kože prvi su koraci za odabir pravilne njege lica.

Pravilan odabir proizvoda za njegu kože vrlo često je najveći izazov svakoj ženi. Razni vanjski utjecaji, prehrana i hormoni imaju utjecaj da se s vremenom mijenja i struktura kože pa proizvodi koje smo do tada koristili više ne djeluju učinkovito na našu kožu i osjećamo se kao da svojoj koži niti ne pružamo nikakve hranjive tvari. Upravo zbog toga što se naša koža s vremena na vrijeme mijenja, uvijek se nanovo treba ispitivati kakav je izgled naše kože, kakva je pri dodiru i kakvo je stanje naše kože. 

Pravilna Rutina Njege Za Svaki Tip Koze


Prije nego krenete u potragu za novim proizvodima koji će biti Vaša svakodnevna rutina njege kože i kako bi svojoj koži mogli priuštiti njegu kakva joj je potrebna, izdvojite par minuta i riješite naš test za određivanje tipa kože lica, odgovorite na 10 kratkih pitanja i doznajte koji je Vaš tip kože, kako biste izabrali upravo one proizvode koje Vaša koža treba. Nakon što dovršite test, za Vas smo pripremili kratki vodič kroz sva 4 tipa kože s mnoštvom korisnih savjeta koji će Vam pomoći da pravilno njegujete Vašu kožu. 


Test za određivanje tipa kože lica

1. Kako izgleda Vaša koža lica nakon što se probudite?

      1. sjajna i masna koža posvuda
      2. pomalo je sjajna
      3. masni nos, čelo i brada 
      4. koža bez sjaja 
    2. Kako se osjećate nakon jutarnjeg čišćenja lica?
        1. kao da ponovo trebam očistiti lice
        2. osjećam se dobro
        3. zatezanje čela, nosa i brade 
        4. osjećam cijelo lice suho i zatezanje lica
      3. Kako se osjećate 3 sata nakon čišćenja lica?
        1. kao da uopće nisam očistila lice
        2. sasvim dobro
        3. T-zona lica ponovo treba čišćenje 
        4. cijelo lice mi je suho 
      4. Kako izgleda površina Vašeg lica kada ga gledate izbliza u ogledalu?
        1. lice puno neravnina
        2. nježna i zadebljala koža
        3. nešto između 1 i 2
        4. suha i tanka koža
      5. Što mislite o svojoj koži?
        1. masna i sjajna koža s aknama
        2. hidratizirana i čista koža
        3. masna do normalna koža
        4. suha i osjetljiva koža sklona iritacijama
      6. Kako izgledaju Vaše pore lica?
        1. velike, proširene, vidljive i zatvorene pore
        2. čiste i skoro nevidljive pore
        3. pore vidljive samo na bradi, nosu i čelu
        4. nevidljive pore
      7. Kakvo Vam je lice po danu?
        1. sivo ili žućkasto lice
        2. ružičasto lice
        3. T-zona lica je uvijek drugačije boje
        4. blijedo lice bez sjaja  
      8. Na koji način Vaša koža tamni preko ljeta?
        1. postepeno tamnjenje kože, bez opeklina
        2. lako, uz blago crvenilo
        3. postepeno tamnjenje kože, uz opekline od sunca
        4. koža lako izgori i odmah pocrveni 
      9. Koliko dugo izdrži make up na Vašem licu?
        1. popravak make up-a potreban svaka 3-4 sata
        2. ako ga popravim oko podneva, make up traje cijeli dan
        3. make up traje pola dana
        4. make up traje cijeli dan, bez ikakvih popravljanja 
      10. S kojim problemima ste se susreli tijekom puberteta?
        1. akne i prištići koji još traju
        2. akne i prištići koji su nestali nakon puberteta
        3. poneki prištić
        4. akne i prištiće nisam imala uopće


      Rezultati: 
      Najviše 1 – masna koža 
      Najviše 2 – normalna koža 
      Najviše 3 – mješovita koža 
      Najviše 4 – suha koža

       

      Tipovi kože i njega koja im je potrebna

      Njega kože treba postati rutina koju ćete raditi svaki dan, a sad kad ste odredili svoj tip kože, odabir adekvatnih proizvoda kako bi Vaša rutina njege lica bila prilagođena Vama, bit će mačji kašalj. Naime, ne zahtijeva svaki tip kože istu njegu, a svačija koža je drugačija. Jedna ista krema, tonik, losion za čišćenje i maska ne odgovara svakoj koži. Upravo zbog toga Vam razumijevanje potreba Vaše kože može znatno olakšati potragu za pravim sredstvima.

      Ako pravilno odredite tip kože, možete izbrati proizvode koji će joj pružiti odgovarajuću njegu. Naravno da nema garancije da ćete uspjeti postići besprijekoran izgled kože jer neke su nepravilnosti, poput bora, nažalost, neizbježne. Ali ipak, pravilna njega kože nepravilnosti svodi na minimum!

      1.  masna koža
      2. normalna koža
      3. mješovita koža
      4. suha koža
      Postoje 4 osnovna tipa kože. To su masna koža, normalna koža, mješovita koža i suha koža. Svaki od navedenih tipova kože ne samo da ima određene posebne karakteristike, već se i zahtijeva posebna njega kože. Dakle, za svaki tip kože potrebno je koristiti posebne kozmetičke proizvode i primjenjivati posebnu dnevnu higijensku rutinu koja joj odgovara. Sada kad ste saznali koji je tip kože Vašeg lica, upoznajmo se sa svakim od njih. U nastavku ćemo reći nešto više o svakom tipu kože lica, koje su karakteristike kože i kakva njega je Vašem licu potrebna. 

       

       

      Masna koža

      Prosirene Pore Su Problem Masne Koze

      Što je masna koža?

      Izraz "masna" koža koristi se za opisivanje tipa kože kojeg karakteriziraju pojačana proizvodnja sebuma, proširene pore, beživotna i previše sjajna koža te koža sklona aknama i crvenilu

      Koji su uzroci masne kože?

      Stupanj masnoće može ovisiti o dobu godine ili vremenskim uvjetima, a uzrok prekomjernog mašćenja (ili pogoršanja stanja) kože mogu biti pubertet, hormonske promjene zbog nekih drugih uzroka, stres, prekomjerna vlaga ili zagrijanost. Još neki od čimbenika koji potiču prekomjerno stvaranje sebuma su genetika, lijekovi i preparati za šminkanje koji izazivaju iritaciju, odnosno komedogena kozmetika.

      Koje su karakteristike masne kože?

      Za masnu kožu karakteristično je povećano lučenje sebuma jer su povećani otvori kanala žlijezda lojnica. Masnu kožu karakterizira i masni sjaj koji je posebno istaknut na T-zoni (čelo, nos, brada). Pore su povećane i jasno vidljive, a u većini slučajeva začepljene pa se često javljaju prištići i akne kojih se teško riješiti. Ovakva koža je gruba, nečista i podložna infekciji. Često je narušene pH vrijednosti, a uz to je i sklona komedonima (crni i bijeli miteseri) i različitim oblicima akni (akne na obrazima, akne na bradi, akne na čelu, hormonalne akne, potkožne akne, upaljene akne). Blage akne karakteriziraju miteseri na licu i često na vratu, ramenima, leđima i prsima. Kod umjerenih i teških slučajeva, pojavljuju se papule (kvržice bez vidljivog bijelog ili crnog vrha) i pustule (kvržice s primjetnom bijelom ili žutom točkom u sredini), a koža postaje crvena i upaljena.

      Kakva njega je potrebna masnoj koži?

      U usporedbi s ostalim tipovima kože, masna koža zahtijeva vrlo dobro čišćenje i detaljno uklanjanje šminke. Najbolje je koristiti gel za uklanjanje šminke i pjenu za čišćenje koji se ispiru vodom (Pogledajte našu LAB pjenu za čišćenje lica i skidanje šminke s biljnim ekstraktima, glicerinom i pantenolom, bez SLS-a). Neka Vaš odabir bude krema koja nije masna, čija lagana gel struktura ne uzrokuje začepljenje pora. Lagani proizvodi s mat učinkom savršeni su odabir za masnu kožu uz pomoć kojih s kože nestaje neželjeni sjaj. Koristite higijenske preparate koje imaju uravnoteženi pH faktor i one koji smanjuju lučenje sebuma (adstringentni tonici). Protuupalni preparati, maske i pilinzi su obavezni za njegu masne kože. Proizvodi za njegu na masne kože na bazi vode, koži vraćaju blanas vlage bez da predstavljaju rizik za zahtjevne pore, koje često prate masnu kožu. Zdrava prehrana koja sadrži puno voća i povrća i redovita tjelovježba pomažu u borbi s masnom kožom na način da rad endokrinog sustava vode u ravnotežu.  Hidratacija je masnoj koži potrebna svakodnevno, ali pripazite i da čišćenje lica ne bude pretjerano. Osobe čija je koža masna najčešće griješe tako što pretjeruju s njegom, prakticirajući je prečesto ili zlorabeći kozmetiku u uvjerenju da je češće korištenje što agresivnijih preparata jedini način da se suvišna masnoća kože i nepravilnosti “istrijebe”. Naravno, ovo je pogrešan način i samo dovodi do frustrirajućeg začaranog kruga jer se nepravilno tretirana masna koža još više masti i uzrokuje još veće upale na koži, odnosno uzrokuje nove akne. Proizvodi za njegu masne kože trebali bi sadržavati sljedeće sastojke: AHA i BHA kiseline, niacinamid, vitamin C, retinolPogledajte naš ''Superpower liquid'' s AHA glikolnom kiselinom, i našu LAB masku za lice i kremu za lice s niacinamidom koji uspješno rješavaju problem s masnom kožom, regulirajući proizvodnju seruma. 

      Normalna koža

      Normalna Koza Jedan Od Tipova Koze

      Što je normalna koža?

      „Normalna” koža je izraz koji najčešće označava dobro uravnoteženu kožu koja niti je previše masna niti previše suha. Ako imate ovaj tip kože, prava ste sretnica! Normalan tip kože ima uravnoteženu količinu ulja i vlažnosti, što joj daje odličnu elastičnost.

      Koji su uzroci normalne kože?

      Sreća! :)

      Koje su karakteristike normalne kože?

      Normalna koža dobro je uravnotežena, niti previše suha niti previše masna. Ima vrlo malo ili nimalo nedostataka, nije pretjerano osjetljiva, pore su jedva vidljive, a sjaj je zdrav. Normalnu kožu također karakteriziraju fine pore i dobra cirkulacija krvi, čiji rezultat je baršunasta, meka i glatka tekstura kože, svježe ružičaste boje ujednačene transparentnosti, bez mrlja i koja nema sklonost osjetljivosti. Ali, kako osoba s normalnom kožom stari, njena koža može postati suha.

      Kakva njega je potrebna normalnoj koži?

      Osobe s normalnom kožom često ne brinu dovoljno jer misle kako im dodatna njega kože nije potrebna. No naš savjet Vama je svakako koristiti proizvod za njegu normalne kože koji će Vam omogućiti da Vaša koža godinama ostane lijepa i zdrava. Svaki dan prakticirajte čišćenje lica, a navečer prije spavanja preporuča se hidratantna krema koja sadrži prirodne sastojke i koja će Vašoj koži dati potrebnu vlažnost jer se tip normalne kože s godinama ipak isušuje. Krema za sunčanje sa SPF faktorom također je preporuka kako Vam UV zračenje nebi uzrokovalo prijevremenu pojavu bora. Posebno pripazite tijekom zimskog perioda jer ako koži fali potrebna hidratacija, koža gubi sjaj, pojavljuju se crvenilo i zatezanje.  Za njegu normalne kože poželjno je koristiti proizvode koji sadrže omekšavajuće i hidratantne tvari. Koncentracija aktivnih sastojaka u njima mora biti uravnotežena, tako da djeluju preventivno, a ne terapijski. Preparati nikako ne bi smjeli ometati prirodne mehanizme obnavljanja koji su kod normalne kože vrlo aktivni i učinkoviti. Iako Vaša koža nema nikakvih poteškoća, potrebna joj je redovita njega kako bi ostala hidratizirana i kako biste spriječili preuranjeno starenje. Dakle, svako jutro i večer kožu dobro očistite, nanesite hranjivi serum za lice i hidratantnu kremu za lice, a jednom tjedno koristite piling za uklanjanje mrtvih stanica kože i uživajte u zdravoj i svježoj koži! Pogledajte naš ''Superpower liquid'' sa 5% AHA  glikolnom kiselinom koja djeluje kao blagi kemijski piling koji uklanja mrtve stanice kože i potiče je na regeneraciju pa na taj način rješava probleme poput mitesera, povećane proizvodnje sebuma, manjih hiperpigmentacija i ožiljaka....Pogodan je za normalnu, masnu i mještovu kožu, a pomaže i kod suhe kože. 


      Mješovita koža

      Mjesovita Koza I Pravilna Njega

      Što je mješovita koža?

      Mješovita koža zove se tako jer je kombinacija dva tipa kože: normalne do suhe i masne kože, odnosno kože s nepravilnostima. Mješovita koža se u takozvanoj T-zoni, koja se proteže između čela, nosa i brade, sjaji i pokazuje male nepravilnosti, dok je koža obraza normalna do suha.  

      Koji su uzroci mješovite kože?

      Budući da je mješovita koža kombinacija masne i suhe kože, tako su i njezini uzroci nastali kao mješavina uzroka. Masnije dijelove mješovite kože uzrokuje prekomjerno stvaranje sebuma, dok suši dijelovi mješovite kože nastaju zbog manjka sebuma i povezanog nedostatka lipida.

      Koje su karakteristike mješovite kože?

      Ovo je najčešći tip kože kojeg karakterizira masna koža na središnjim dijelovima lica, nosu i bradi, a ostali dijelovi lica su normalno promašćeni ili suhi. U određenim je zonama koža suha ili normalna, a masna u drugima, naročito u T-zoni (nos, čelo, brada). Pore su kod mješovite kože blago proširene zbog čega postoji sklonost aknama i sjaju u masnijim zonama.

      Kakva njega je potrebna mješovitoj koži?

      Kad govorimo o njezi mješovite kože, najbolja je posebna njega suhe, a posebna njega masne kože. Najbolji izbor su preparati hidratantnog djelovanja i oni za normaliziranje lučenja sebuma. Također je bitno spomenuti da kod ovog tipa kože postoje faze tijekom kojih se proizvodi za njegu moraju mijenjati kako bi se izbjeglo prekomjerno mašćenje pojedinih dijelova lica. Proizvodi za njegu i čišćenje se zbog toga moraju prilagoditi na najblaži način i najrazličitijim potrebama predjela kože. T-zona treba proizvode za smanjenje masnoće, a u predjelima obraza koristite blage proizvode kao što su ureinska ili hijaluronska kiselina . Pogledajte našu kremu za lice (2u1 dnevna i noćna krema) i masku za lice obogaćene hijaluronskom kiselinom. 
      Uz odgovarajuće proizvode u njezi mješovite kože, Vaše lice će biti ujednačeno i blistavo. Važno je da izaberete proizvod koji neće potaknuti lučenje sebuma niti će dodatno isušivati područja oko T-zone. Bezalkoholni losion za čišćenje lica je odličan izbor, a hidratantna krema za mješoviti tip kože će biti odlična za nanošenje prije spavanja. Također ne zaboravite na zaštitu od UV zračenja. (Pogledaj La PIEL Sun BABE SPF 50 za lice).

      Suha koža

      Njega Koju Treba Suha Koza

      Što je suha koža?

      "Suha koža” se koristi za opisivanje tipa kože koji proizvodi manje sebuma od normalne kože. Nedostatak sebuma rezultira suhom kožom koja ima manjak lipida koji su joj potrebni za zadržavanje vlage i kako bi izgradila zaštitni štit protiv vanjskih utjecaja.

      Koji su uzroci suhe kože?

      Suha koža luči manje sebuma što je posljedica nedostatka lipida koji su nužni za zadržavanje vlage i održavanje zaštitnog sloj kože. Uzrok suhe kože (ili pogoršanja stanja normalne kože) mogu biti geni, starenje, hormonske promjene, vjetar, izrazito jako sunce ili hladnoća, UV zračenje, boravak u grijanim prostorima, dugotrajne vruće kupke, djelovanje nekih sastojaka iz sapuna, kozmetike i deterdženata, uzimanje nekih lijekova ili nedostatak masti i vitamina A, C i P u prehrani.

      Koje su karakteristike suhe kože?

      Tip suhe kože lako je prepoznati jer je koža takvog tipa sklona borama, pore su jedva vidljive te su mekoća i elastičnost smanjene.  Takva koža je bez sjaja, hrapava i često pruža osjećaj zatezanja. Ako se suhoća kože ne liječi, na koži se mogu pojaviti ljuštenje, grub izgled s mrljama, osjećaj zatezanja i svrbež. Dakle suha koža bez njege lako puca, ljušti se, sklona je upalama i nadraženosti. Suha koža je također osjetljiva na iritaciju, crvenilo i rizik od infekcija. S godinama, zbog oskudne masnoće, suha koža postaje podložna površinskoj dehidraciji i postaje dehidrirana, osjetljiva te smanjuje mogućnosti djelovanja kozmetičkih preparata.

      Kakva njega je potrebna suhoj koži?

      Zbog navedenih karakteristika, ako imate suhu kožu preporučuje se da na vrijeme počnete primjenjivati kozmetičke tretmane, jer će se koža tako bogatiti masnoćom i vlagom. Suha koža posebno zahtijeva veći UV faktor jer se mogu pojaviti sunčane pjege (Pogledaj La PIEL Sun BABE SPF 50 za lice) Također je poželjno da za čišćenje lica koristite blaga sredstva i izbjegavate ona s parfemima, a nakon čišćenja svoje lice ne trljajte ručnikom, već ga osušite tapkanjem. Za uklanjanje šminke sa suhe kože koristite mlijeko, ulje i vodu za čišćenje bez alkohola. Ako imate suhu kožu, bitno je da proizvodi za njegu kože i Vaša kozmetika ne sadrže alkohol jer on isušuje kožu. Uoči koraka čišćenja, svojoj suhoj koži preparatima koji sadrže prirodne hidratantne faktore pružite potrebnu hidrataciju. Kako bi Vaša suha koža bila intenzivno hidratizirana, dva puta dnevno nanosite dnevnu hranjivu kremu, a ispod nje dobar hidratantni serum ili proizvod čiji glavni sastojak je hijaluronska kiselina, dok je hidratantna maska za njegu suhe kože poželjna jednom tjedno. Dakle, koristite hidratantna sredstva (hidratantna krema, hidratantni serum, hidratantna maska) i uživajte u blistavoj koži. (Pogledajte La PIEL LAB izrazito regenerativnu i hranjivu masku za lice i LAB 2u1 dnevnu i noćnu kremu za lice s čak 6 aktivnih sastojaka).
      Kod njege suhe kože lica potrebno je koristiti proizvode koji ne nadražuju kožu i ne pridonose uzrocima suhe kože te one proizvode za njegu koji su obogaćeni prirodnim uljima i koji Vašoj koži vraćaju elastičnost. Također Vam preporučamo da zimi koristite kreme nešto kremastije teksture i pijete dovoljnu količinu vode kako biste kožu hidratizirali i iznutra. 


      Sada kada smo naučili koji tipovi kože lica postoje i, što je još važnije, koji je Vaš tip kože lica, spremni ste da svom licu počnete pružiti ono što stvarno treba. Koristite nova znanja i ne pristajte na manje od zdrave i njegovane kože! :)


      Komentiraj

      ZAŠTO ODABRATI La PIEL?

      BESPLATNA DOSTAVA I POVRAT

      Iskoristite besplatnu dostavu za sve narudžbe iznad 78 KM, kao i besplatan povrat uz garanciju od 90 dana. Ako Vam se proizvod ne sviđa, možete ga vratiti, a mi Vama vraćamo novac.

      STRUČNOST I SIGURNOST

      Vaša koža nam je najbitnija. Zbog toga koristimo samo najkvalitetnije sastojke koji će dubinski njegovati Vašu kožu tijela i lica.

      ODLIČNA ZAJEDNICA

      Pridružite se našoj fantastičnoj zajednici tisuća predivnih i njegovanih žena koje svakodnevno koriste La PIEL proizvode