Eksfolijacija: svojoj koži osigurajte zdrav i blistav izgled!

Eksfolijacija kože je ključ za čistu kožu i zdrav i blistav izgled!

Koju god kremu da koristite, ten Vam je svejedno neujednačen, a lice bez sjaja? Na svom licu osjećate grubu strukturu? Poželite s lica skinuti “staru” kožu i zamijeniti ju za novu? Sa svojom njegom kože želite krenuti ispočetka? Kako za svaki problem postoji rješenje, tako Vam i mi dajemo odgovor koji je na sva Vaša pitanja isti - eksfolijacija! Riječ je o nevjerojatno učinkovitoj metodi koja, najjednostavnije rečeno, obnavlja i pomlađuje našu kožu. Eksfolijacija uklanja mrtve stanice naše kože i potiče stvaranje novih, a osim što se pilingom skida suvišna koža, ona postaje podatnija za daljnju njegu kože i upijanja drugih koži bitnih proizvoda.

Što je eksfolijacija?

Eksfolijacija Koze Pilingom

Eksfolijacija poboljšava kvalitetu i ton kože jer uklanja mrtve stanice na površini. Kako bismo Vam dokazali koliko su to uklanjanje mrtvih stanica i obnova stanica bitni, započet ćemo s činjenicom da ljudska koža proizvodi oko milijun stanica u 40 minuta, što znači da proizvodi oko 36 milijuna stanica dnevno. Kako se naše stanice obnavljaju, tako stare površinske stanice slabe i gube vlagu te se naposljetku odvajaju od kože da bi novim stanicama omogućile da dođu do površine. Taj se proces naziva Ijuštenje, odnosno deskvamacija. Ljuštenjem se eliminiraju i oštećene i onečišćene stanice koje sadrže mikroorganizme iz okoliša. S obzirom da neće s naše kože uvijek otpasti, mrtve stanice mogu dovesti do suhoće kože i uzrokovati začepljenja i upale kože. Uz adekvatnu eksfolijaciju te se stanice učinkovito uklanjaju, a nove stanice doprinose svježem i zdravom izgledu. Mehaničkim se putem stanice uklanjaju uz pomoć proizvoda s granulama (prirodnim i umjetnim), dok se kemijski pilinzi baziraju na AHA i BHA kiselinama, glikolnoj, salicilnoj kiselini i slično, koji otapaju mrtve stanice. Redovitom eksfolijacijom lica i tijela postiže se pročišćeniji, ujednačeniji ten, a rezultat je i sprječavanje uraslih dlačica i pojava nepravilnosti. Osim što će koža dobiti ljepšu teksturu, eksfolijacija će potaknuti prokrvljenost kože i izmjenu tvari ispod njezine površine, što će Vašem tenu vratiti svježinu i mladenačku, zdravu boju. 


Vrste eksfolijanata

  1. Mehanički pilinzi

  2. Kemijski pilinzi

  3. Enzimski pilinzi

Već nam je svima poznato da je eksfolijacija, odnosno piling, jedan od ključnih koraka za očuvanje lijepe kože koja odiše zdravljem, svježinom i prirodnim sjajem. Najpopularniji su mehanički pilinzi jer su najjednostavniji za korištenje, no oni samo površinski uklanjaju mrtve stanice kože i mogu biti pregrubi za osjetljivu kožu. Osim njih, tu su i kemijski pilinzi koji djeluju na dublje slojeve kože. Također imamo i enzimske pilinge koji slove za one najnježnije. 

Kako biste znali ispravno odabrati, prvo je potrebno da se detaljnije upoznate s vrstama eksfolijanata, odnosno pilinga.

Mehanički pilinzi

Mehanicki Piling U Njezi Koze

Mehanički piling je klasični piling koji u sebi sadrži granule i abrazivnim česticama odstranjuje površinski sloj kože. Veličina i tekstura granula u mehaničkom pilingu može se razlikovati pa tako za one koji vole blage pilinge postoje pilinzi s manjim i rjeđim granulama, dok oni drugi pilinzi koji neposredno nakon tretmana Vašoj koži ostavljaju blago crvenilo, ostaju rezervirani za one osobe koje vole nešto grublje pilnge. Nijedan  izbor nije nužno pogrešan, budući da on ovisi isključivo o onome što želite postići i koja vrsta pilinga odgovara Vašoj koži. Također, ako više volite pilinge s većim i grubljim granulama, vodite računa o tome da takve pilinge ne biste trebali koristiti prečesto. Ovisno o koži, jednom u 7 ili 10 dana sasvim je dovoljno. Pilinge nježnih tekstura možete koristi nešto češće, ovisno o potrebama Vaše kože.

Koji god piling odabrali, nemojte biti grubi prema koži. Kod korištenja pilinga, nježna masaža kružnim pokretima je idealna. Dakle, kako ne biste na svojoj koži izazvali iritaciju, budite oprezni sa snagom trljanja, a ako imate osjetljivu kožu, ne pretjerujte s pilingom.

Kemijski pilinzi

Za razliku od mehaničkog pilinga koji abrazivnim česticama uklanja mrtve slojeve kože, kemijski piling potiče ljuštenje stanica i stvaranje novih stanica kože. Kemijski pilinzi su proizvodi koji sadrže specifične kiseline, koje povećavaju promet stanica i rastvaraju mrtve stanice kože. 

Kemijski Piling Za Eksfolijaciju Koze

Postoji pet vrsta kiselina koje se obično pojavljuju u tim eksfolijantima, a to su glikolna, salicilna, mliječna, fitinska i mandelična kiselina. Glikolna kiselina je najjača jer su njezine molekule vrlo male, dok sve ostale kiseline imaju veće molekule zbog čega im je potrebno više vremena da obave svoj posao. Međutim, to ne znači da ostale kiseline ne zaslužuju šansu, jer svaka od njih također ima svoje prednosti. Eksfolijanti koji sadrže salicilnu kiselinu gotovo uvijek imaju jačinu od dva posto, što im omogućava da uklone akne i smire bilo koju vrstu upale na koži. Mliječna kiselina koja se dobiva iz mlijeka također se prirodno proizvodi u našem tijelu, konkretnije u mišićnom tkivu i ima svojstva zadržavanja vlage. Baš zbog toga ona je idealan izbor za one sa suhom kožom lica. Mandelična i fitinska kiselina su najnježnije, stoga najbolje odgovaraju osjetljivoj koži.

Kad govorimo kemijskim pilinzima, glavnu riječ vode dobro poznate alfa-hidroksi kiseline (skraćeno AHA) i beta-hidroksi kiseline (skraćeno BHA). Iako imamo više načina za ljuštenje kože, daleko najučinkovitije i najviše istražene su AHA i BHA kiseline. Koristi dobro formuliranih AHA ili BHA kiselina mogu biti vidljive već neposredno nakon korištenja ili, u najmanju ruku, kroz par dana nakon uporabe. Najbolje od svega je to što će se koža s vremenom nastaviti oporavljati kontinuiranom uporabom. 

No koja je zapravo razlika između njih? Primarna razlika između AHA i BHA kiselina jest to da su AHA kiseline topive u vodi, dok su BHA topive u masnoći. Ovo jedinstveno svojstvo BHA kiselina omogućuje im da se probiju kroz masnoću u pore i ljušte stanice kože koje su unutar uljne žlijezde koje mogu začepiti pore. BHA kiseline je najbolje koristiti za tretiranje problema čiji uzrok su prištići, akne i miteseri, dok su AHA kiseline najbolje kao njega suhe, zadebljane i kože oštećene suncem, gdje izbijanja prištića nisu problem. 

Kod korištenja kiselina postoji niz prednosti. Kemijskim eksfolijantima uspješno rješavamo masnu kožu, akne, proširene pore, nečistoće, hrapavu i neujednačenu površinu kože, neujednačen ten, hiperpigmentaciju, bore, oslabljen tonus te umornu kožu. BHA kiselina idealna je za otapanje sebuma te otvaranje i čišćenje pora. BHA kiselina također djeluje antibakterijski i protuupalno te svojim djelovanjem dovodi do smanjenja nastanka prištića, akni i mitesera. Kemijski pilinzi se mogu  upotrijebiti i za ublažavanje pigmentnih nepravilnosti na preostalim dijelovima tijela, a ne samo na licu (npr. na stražnjem dijelu ruku, leđa, ramena…)

No, vrlo bitno je spomenuti da AHA i BHA kiseline nisu primjerene za vrlo tanku kožu, trudnice, dojilje, kronične bolesnike te osobe oboljele herpesom. Također ih se ne smije koristiti i do tjedan dana nakon depilacije područja koje se kiselinom želi tretirati, za vrijeme dermatoloških liječenja i sunčanja, a kožu oko očiju i područja kože s permanentnom šminkom, tetovažama i madežima tijekom korištenja AHA i BHA kiselina treba prikladno zaštititi.

Enzimski pilinzi

Enzimski Piling Za Eksfolijaciju Koze

Za razliku od AHA i BHA kiselina, enzimi su za kožu puno nježniji. Enzimski piling prirodno ubrzava proces keratinizacije odnosno obnovu stanica, što ga čini najnježnijim pilingom koji možete upotrijebiti. Enzimske pilinge mogli bismo nazvati mješavinom mehaničkih i kemijskih jer sadrži proteine koji izazivaju kemijsku reakciju u koži te u ovom slučaju ubrzavaju regeneraciju tkiva te sintezu kolagena i elastina koji osiguravaju čvrstoću i elastičnost. Mogu ga koristiti osobe sa svim tipovima kože, ali posebno se preporuča ako Vam je koža osjetljiva. Enzimski piling na nježan i učinkovit način uklanja nečistoće i mrtve stanice kože, a svojim blagim djelovanjem također utječe na smanjenje bora i elastičnost kože. Enzimski piling obično dolazi kao mikroeksfolijant, odnosno prah koji se miješa s vodom te se nanosi uz pomoć kista. 

Proizvodi sa enzimima mogu se koristiti za redoviti piling svih tipova kože i za probleme kao što su: miteseri, akne, začepljene pore, urasle dlačice, dehidrirana koža bez obzira na tip kože i hiperpigmentacija.

 

PRAVILAN ODABIR PILINGA S OBZIROM NA TIP I STANJE KOŽE

Sad kad smo naučili razlikovati vrste pilinga koje dijelimo na mehaničke, kemijske i enzimske, sljedeći važni korak je pravilno odabrati piling prema tipu kože i stanju u kojem se Vaša koža trenutno nalazi.  

SUHA KOŽA - I VAŠOJ JE KOŽI POTREBAN PILING!
Ako Vam je koža suha, izbjegavajte preparate s visokim udjelom alkohola. Odgovarat će vam piling sa sastojcima koji vlaže kožu, poput kokosovog ulja, shea maslaca ili ceramida. Također, ako imate suhu kožu, eksfolijacija Vam je dovoljna jednom na tjedan. Posebno su se dobrima pokazali mliječna kiselina i preparati s enzimima, koji će Vašoj koži pomoći da zablista punim sjajem.

MASNA KOŽA - EKSFOLIJACIJOM PROTIV MASNE KOŽE!
Masnu kožu odlikuje veći stupanj tolerantnosti pa se piling može izvoditi i do pet puta tjedno, ovisno o proizvodu. Najbolje je potražiti pilinge koji sadržavaju AHA i BHA kiseline, ali čak i ako Vaša koža nije osjetljiva, trebali biste pripaziti da s pilingom ne pretjerate  i da nakon eksfolijacije koži pružite bogatu hidrataciju. Pretjerivanje s pilingom na masnoj koži može uzrokovati iritacije i crvenilo, a kao odgovor tijela na isušivanje, može se potaknuti i dodatno lučenje masnoće, što bi značilo da prekomjernom eksfolijacijom niste riješili svoj problem, već ste dobili novi.

NORMALNA KOŽA - AKO IMATE OVAJ TIP KOŽE, NE PRETJERUJTE S PILINGOM!

Eksfolijacija Koze I Njezine Koristi Za Kozu

Ako ste bili te sreće da je Vaša koža normalnog tipa, preporučujemo Vam da potražite enzimske pilinge ili pak nježne mandelične i fitinske kiseline, koji će svojom nježnošću Vašoj koži pružiti baš onoliku obnovu stanica kakva je Vašoj koži potrebna. Za normalnu je kožu eksfolijacija dovoljna dva ili tri puta tjedno, no i tu pripazite da ne pretjerate jer biste svojoj koži mogli učiniti više štete nego koristi. 

MJEŠOVITA KOŽA - EKSFOLIJACIJA NIJE UVIJEK POTREBNA CIJELOM LICU!
Ako Vam je koža mješovita, odnosno kombinacija masne T-zone i suhih do normalnih obraza, piling je većinom rezerviran za T-zonu. Sukladno tome, i odabir vrste pilinga će biti kombiniran pa se T-zonu preporuča korištenje AHA i BHA kiselina, dok je za ostatak lica poželjno da koristite enzimske pilinge. No uzmite u obzir različitost Vaše kože i ako neki dio ne zahtijeva obnovu kože, prilikom eksfolijacije ga zanemarite. Bez obzira na kombinaciju tipa kože i pilinga, ono što je za mješovitu kožu prilikom eksfolijacije isto je hidratacija koju stavljajte na cijelo lice.

KOŽA SKLONA AKNAMA - VAŠA KOŽA I EKSFOLIJACIJA SE VOLE!
Koža sklona aknama proizvodi i do pet puta više mrtvih stanica od zdrave kože, što znači da prikladna eksfolijacija takvoj koži izvrsno koristi i da je za kožu sklonu aknama idealan i pravi izbor. Ako je Vaša koža sklona aknama, preporučujemo Vam da izbjegavate mehaničku eksfolijaciju, koja može pogoršati upale, i da umjesto mehaničke koristite kemijsku eksfolijaciju lica. AHA i BHA kiseline, koje su kemijski eksfolijanti, učinkovite su jer pomažu u uklanjanju mrtvih stanica, sprječava začepljenje folikula koje inače dovodi do upale i nastanka akni. Naravno, nakon postupka eksfolijacije, kožu uvijek hidratizirajte kako biste joj vratili vlagu koju je izgubila.

OSJETLJIVA KOŽA - ZA VAŠU KOŽU TU JE NJEŽNI MIKROEKSFOLIJANT!
Imate li osjetljivu kožu, eksfolijacija se preporučuje rjeđe i to pilinzima s nježnijim mikrozrncima na bazi esencijalnih ulja koji neće oštetiti Vašu epidermu i tako izazvati još veću osjetljivost. Konkretno, ako je Vaša koža jako osjetljiva, za eksfolijaciju trebali biste birati upravo enzimske pilinge i izbjegavati one mehaničke.

DEHIDRIRANA KOŽA - SVOJOJ KOŽI OLAKŠAJTE UPIJANJE HIDRATANTNIH SASTOJAKA!
Manjak vlage u koži uzrokuje male pukotine u staničnoj barijeri, što kožu tada čini zategnutom i rastegnutom, ali stare stanice ne otpadaju, već stvaraju kožu koja je bez sjaja i neujednačenog tona. Eksfolijacija učinkovito uklanja mrtve stanice, a hidratantni sastojci zahvaljujući eksfolijaciji mogu prodirati dublje u dehidriranu kožu. Ako je Vaša koža dehidrirana, posegnite za enzimskim pilinzima, koji će svojim proteinima na nježan način Vašoj koži pružiti baš ono što joj treba, te za pilinzima s mliječnom kiselinom koja ima Vama potrebno svojstvo zadržavanja vlage.

ZRELA KOŽA - EKSFOLIJACIJOM U BORBU ZA ELASTIČNOM KOŽOM BEZ BORA!
Kada smo mlađi, naše stanice se obnavljaju svakih 12 do 19 dana, no kako starimo, taj proces se usporava pa prirodno Ijuštenje starih stanica postaje još zahtjevniji proces, što uzrokuje zadebljanu kožu neujednačenog tona i bez sjaja. U prosjeku, obnova stanica u srednjim godinama traje od 28 do 35 dana, a u zrelim godinama oko 90 dana! Upravo ta usporena obnova stanica eksfolijaciju čini posebno učinkovitom kod prijevremeno ostarjele i zrele kože, jer obnovu stanica potiče brže nego što to može samo tijelo. AHA kiseline će Vašoj koži pomoći u borbi protiv bora i hiperpigmentacija, a korištenje enzimskih pilinga će izazvati sintezu kolagena i elastina i osigurati čvrstoću i elastičnost Vaše zrele kože.

Eksfolijacija Koze Za Zdravu Kozu

5 RAZLOGA DA U SVOJU BEAUTY RUTINU UVEDETE EKSFOLIJACIJU:

1. VAŠA KOŽA BIT ĆE MEKANA!
Koža s koje su uklonjene mrtve stanice na dodir je meka i svilenkasta jer eksfolijacija poboljšava njenu teksturu i čini ju baršunastom. Tako ćete ukloniti slojeve mrtve kože, a njihovo mjesto zauzet će potpuno nove stanice zbog kojih ćete izgledati svježije.

2. SA VAŠE KOŽE ZNAKOVI STARENJA BIT ĆE OBRISANI!
Eksfolijacija pruža mladenački izgled jer mrtve stanice dodatno naglašavaju sve linije, mrlje i nepravilnosti. Stoga, kad se riješite njih, riješili ste se i znakova starenja. Koža se prirodno sama oslobađa ovih stanica, ali kako starimo to čini sve sporije. Proizvodi za eksfolijaciju su odlični za usporavanje ovog prirodnog procesa i prekrivanje njegovih naznaka.

3. SMANJIT ĆETE MRLJE NA SVOJOJ KOŽI! 
Hiperpigmentacija je povećanje pigmenta u koži. Može biti uzrokovana povećanjem melanina u melanocitama ili nastajati iz tvari koje proizvode boju formirajući naslage na koži. Eksfolijacija pomaže u bržem otklanjanju pigmentiranih mrtvih stanica kože, tako da sastojci učinkovitije prodiru i liječe hiperpigmentaciju. 

4. IMAT ĆETE BESPRIJEKORAN TEN! 
Još jedna prednost ovog beauty koraka je što ujednačava ten i čini ga blistavim. Eksfolijacija poboljšava kvalitetu i ton kože jer uklanja mrtve stanice na površini. Jedna od odličnih stvari koje nam pruža eksfolijacija je otvaranje i čišćenje pora, što je najbolja prevencija problematične kože lica.

5. OSTALIM PROIZVODIMA IZ VAŠE NJEGE DAT ĆETE PRILIKU DA DJELUJU EFIKASNIJE I JAČE! 
Nakon što se uz pomoć eksfolijacije oslobodite mrtvih stanica kože, upotrijebite preparate za čišćenje i njegu kože lica, koji će nakon ovog koraka imati još jače djelovanje. Ako preskačete eksfolijaciju, onemogućit ćete ovim preparatima da prođu kroz površinski sloj kože i Vašem licu pruže sve što mogu.

 

"MOGU LI PRETJERATI S PILINGOM?"

Da, prečesta eksfolijacija oštećuje kožu!

Nakon dobrog pilinga koža izgleda sjajno, glađa je, čvršća i svježija te bolje upija aktivne sastojke. No nemojte pasti na trik i početi pretjerivati s eksfolijacijom kako ne biste svojoj koži umjesto rješavanja problema, doveli novi. Prečesta eksfolijacija izaziva upalne reakcije i narušava zaštitnu barijeru kože, što vodi pojačanoj osjetljivosti kože, iritaciji, crvenilu i ubrzanom starenju. 

U nastavku su navedeni znakovi koji upućuju na pretjerivanje s eksfolijacijom: 

  • vidljiva dehidracija kože
  • ljuštenje kože
  • napetost kože
  • crvenilo i svrbež kože
  • pojačana osjetljivost kože
  • akne i iritacija

Uočite li negativne posljedice eksfolijacije, za njegu svoje kože počnite koristiti umirujući proizvod i hidratantnu kremu sa SPF zaštitnim faktorom. Zaštita kože od UV zračenja je obvezna, ne samo kao lijek za pretjerivanje s eksfolijacijom, već kao svakodnevna zaštita! 


Mudro primjenjujte eksfolijaciju i osigurajte si zdrav i blistav izgled kože! 
P.S. nakon pilinga ne zaboravite hidratantnu i kremu sa zašitnim faktorom :)

 

La PIEL proizvodi koji Vam mogu pomoći kod eksfolijacije Vaše kože:

Coffee Babe Matcha Babe Sugar Babe Pilinzi Za Eksfolijaciju Koze

La PIEL Coffee BABE piling

La PIEL Matcha BABE piling

La PIEL Sugar BABE piling

 


Komentiraj

ZAŠTO ODABRATI La PIEL?

BESPLATNA DOSTAVA I POVRAT

Iskoristite besplatnu dostavu za sve narudžbe iznad 78 KM, kao i besplatan povrat uz garanciju od 90 dana. Ako Vam se proizvod ne sviđa, možete ga vratiti, a mi Vama vraćamo novac.

STRUČNOST I SIGURNOST

Vaša koža nam je najbitnija. Zbog toga koristimo samo najkvalitetnije sastojke koji će dubinski njegovati Vašu kožu tijela i lica.

ODLIČNA ZAJEDNICA

Pridružite se našoj fantastičnoj zajednici tisuća predivnih i njegovanih žena koje svakodnevno koriste La PIEL proizvode